Schiffer Miklós stílustanácsadót és divatszakértőt kérdeztük. Milyen örökéletű ruhaformákat ajánlana nekünk?

A legnagyobb klasszikus a „kis fekete” ruha esti kiegészítőkkel. A petite noire olyan, mint a férfiak sötétszürke öltönye, szinte nincs alkalom és napszak, hogy ne lehetne különféle kiegészítőkkel az adott pillanatban megjelenésre alkalmassá tenni.

ruhaformak-kis-fekete.jpg

A tubusruha és a komplé

Ez a közkedvelt modell elnevezését tubus formájának köszönheti. A tubusruha ritkán szűk, inkább egyenes szabású, sosem erősen szűkített darab. Klasszikusan ujjatlan, kerek íves nyakformájú és mezzo szoknyahosszal számít. A tubusruhán nincs gombolás, cipzárral záródik oldalt, illetve hátul. Ennek a ruhatípusnak a visszafogottság, a feles­leges díszítésektől mentes szabás a lényege, éppen ezért legfeljebb oldalba beállított zsebeket kap.

A komplé, azaz a zakó és ruha összeállítások alapdarabja, mivel ujjatlan szabása miatt a zakó viselése problémamentes lesz. Komplédarabként leginkább egy­színű könnyed, jó esésű, de sosem túl lágy anyagból készítik, a városi megje­lenéshez és a business lookhoz, valamint a hivatalos megjelenésekhez is illik. Komplé-összeállítás esetén elegáns az azonos anyagú ruha és blézer párosítása, munkahelyre a normál zakó és ruha, alkalmibb megjelenésre a hosszított zakó és ruha összeállítást javasolom. Természetesen a kabát hossza legfeljebb a szok­nya fölé pár centivel, vagy éppen addig érhet.

A tubusruha is viselhető könnyedebb felfogásban, akár szellős, nyári egy­színű kelmékből, akár mintás alapanyagokból. Nyári változatainál közkedvelt a rávarrott zsebek alkalmazása. Ilyenkor a tubusruhához válasszanak rövidebb állású blézert, ez az összeállítást frissebbé teheti.

Chanel-ruha

A párizsi divattervező, Coco Chanel rengeteget tett a modern női ruhatár kialakításáért. A Chanel-ruha a legklasszikusabb klasszikus, egy ruha, ami ki­egészítőivel együtt adja csak meg a lényegét. Alapanyaga általában kockás vagy apró mintás, bolyhos anyagfelületű buklé, a testvonalat lágyan követő sza­bással, hosszú ujjal, kerek, szimpla nyakkal vagy lehajtott, kerekített gallérral és rávarrott mell- és csípőzsebekkel, gyakran elöl ékszergombos nyílással készül.

Nélkülözhetetlen kiegészítője a betétes Chanel-cipő és a steppelt táska, valamint hosszú gyöngysor a nyakban. A Chanel-ruha általában finom pasztellszínekben és bézsben közkedvelt, de természetesen feketében vagy akár pirosban is stílusos. Különleges ruhadarab, amit leginkább formális meg­jelenésekhez ajánlok, de természetesen munkaruhának is kifogástalan lehet. 

ruhaformak-chanel.jpg

Csónaknyakú ruhák

Kifejezetten nyári viselésre használatosak a nyakívet hosszan szabadon hagyó, vállcsúcsig kivágott ruhák.

Ezek szűk szabással mini, egyenes és bő szabással pedig térd alatti, midi és maxi hosszban jól viselhetőek; leginkább könnyed kevert szálas anyagokból, pamutjerseyből készülnek.

Topruhák

A vállpántos, könnyed top felsőrészek változatos formavilágához illeszkedő, általában egyenes szabású nyári viseletek, változatos hosszúságokban. A topruhák hátrésze sok esetben egészen a fenékvonalig kivágott, pántjuk a nyak körül fut. A topruha alatt nem viselendő melltartó, ez a ruhadarab a városi laza öltözködés és a casual stílus darabja. 

ruhaformak-topruha.jpg

Testre feszülő és dekoltált ruhák

A szűkre szabott ruhák a test idomait hangsúlyozzák ugyan, de mivel szabott ruhadarabok és az alapanyaguk is legtöbbször tartással rendelkező anyag, nem feszülnek – nem is feszülhetnek – a testre. Ezzel szemben vannak ruhák, ame­lyek alapanyaguk karaktere és szerkesztésük, valamint béleletlen kidolgo­zottságuk miatt rásimulnak, ráfeszülnek a viselő testére, lényegük éppen az, hogy második bőrként viselkedjenek. 

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Janković Nóra
Cookies