Munkatársunk, Olláry Ildikó talpig sminkben hódít, mert megtanulta a leckét. Hogy honnan? Az Instáról.

en.jpg

A legtöbb kislány életében eljön az az ikonikus pillanat, amikor felfedezi édesanyja sminkesdobozát, és seperc alatt bohócot pingál magából. Velem sem lett volna másként, ha a rúzsok helyén nem csavarhúzót találok, púder helyett pedig franciakulcsot. Anyukám ugyanis világéletében szeretett barkácsolni, a dekorkozmetikumok iránt viszont nagyjából annyi érdeklődést tanúsított, mint Sári macskánk a szorzótábla iránt. Így smink terén nem igazán akadt mentorom.

Ám csak addig búslakodtam, míg az Avon katalógusok nem kezdtek hódítani a suliban, mert azokat lapozgatta minden lány titokban a pad alatt. Kicsit irigyeltem azokat a barátnőimet, akiknek már szájfény lapult a tolltartójában. Aztán egyszer kiszúrtam egy sötétkék szemhéjtust a katalógusban, és a modell szépen ívelt cicaszeme beleégett a retinámba. Eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, nekem is ilyen tusvonalam lesz. Nem tévedtem nagyot, csak a nagy esemény kis fáziskéséssel következett be, ugyanis ez a legtöbb hibalehetőséget magába foglaló lépés. Nyolc év gyakorlás kellett a tökéletes végeredményhez.

 

– Anya, segíts már! Hogy kell bánni ezzel a vacakkal? – szinte még most is látom magamat, ahogy kétségbeesetten hadonászok a tükör előtt, és próbálom eltüntetni a mélyítőívem fölött éktelenkedő sötét pacát.

 

Én és a szemhéjtus nem lettünk azonnal jóban, így a kudarc után visszaugrottam az alapokhoz. Kis idő múlva már egész jól ismertem a kamaszok zsebpénzéhez igazított drogériás márkákat (Miss Sporty, S-he, Essence), s már volt némi fogalmam arról, hogy mi áll jól – ám még mindig gyakran beleestem a pókláb szempilla, a nyaktól elütő alapozó és a téglalapszemöldökök sötét gödrébe. A gimiben eltöltött évek komoly kiképzést jelentettek a bőrömnek, hisz miközben ész nélkül mázoltam a képem, fogalmam sem volt arról, hogy mit takar a hidratálás fogalma. S egy-egy komolyabb buli után – nem vagyok rá túlzottan büszke – bizony elfelejtettem lemosni a sminket. 

A kocka tulajdonképpen az egyetemista évek alatt fordult meg. Egyrészt a pozsonyi drogériák kínálata jócskán meghaladta a komáromiakét, másrészt a 2010-es évek második felében tarolni kezdtek a sminkvideók a YouTube-on. Karin Dragost, Mészáros Csabát és Hédinkét kezdetben csak kíváncsiságból, az újszerűség élménye végett kezdtem el nézni, mégis kapukat nyitottak meg előttem. Olyan új fogalmakkal bővült a szókincsem, mint a beauty blender, a primer, a highlighter, s ahogy ezeket a kellékeket fokozatosan beépítettem a napi rutinomba, a tükör is kifinomultabb végeredményt mutatott. Majd – szintén a YouTube-on – rátaláltam a microblading szemöldök-tetoválásra, melynek hála, az arcom természetes, de mégis markáns keretet kapott.

A beauty guruk ugyanakkor nemcsak a dekorkozmetikumok helyes használatára, de a rendszeres arctisztításra és a hidratálásra is felhívták a figyelmemet. Általuk ismerhettem meg a The Body Shop és a The Ordinary állatkísérlet-mentes kozmetikumait. Napi rutinomat a „kevesebb több“ elve alapján válogattam össze. Áll egy fényvédőből, micellás vízből, van benne egy nappali és egy éjszakai hidratálókrém, valamint egy bőrpuhító szérum. Meggyőződésem ugyanis, hogy egy húszas évei közepén járó nőnek nem kell még kémiával stimulálnia az amúgy is feszes arcbőrét. A kiegyensúlyozott életmód, az egészséges táplálkozás, a napi két liter víz és a pihentető alvás igenis csodát tesz.  Idősebb korban, persze, már jöhetnek a táplálókrémek. A minőséghez amúgy meg kell érni: több év gyakorlás, próbálgatás ágyaz meg annak az érzésnek, mikor kézbe fogjuk első Bobbie Brown alapozónkat. (Jó, ha már az önálló keresetünkből vesszük, ne a szüleink vegyék meg nekünk!) 

A szép smink a nő fegyvere, mert tökéletesen kihangsúlyozható vele a szép ívű ajak, a mandulavágású szem vagy a kecses arcél. A sminktől azonban még nem leszünk nagybetűs nők. A nőiesség ugyanis sokkal-sokkal több, mint egy jól eltalált Kardashian-kontúr: a kisugárzás, a tartás, a kellem és a báj boszorkánykonyhájában készül, és semmilyen külső eszközzel nem befolyásolható. Honnan tudom mindezt? Mert egy olyan nő mellett nőttem fel, aki sose használt szájfényt vagy szemceruzát, mégis tökéletesen tudta, hogyan legyen nő. 

web-bannerek-instagram.jpg

A SMINKEM

Sminkem alapját a Catrice HD Liquid Coverage matt hatású alapozója adta, amelyet a Real Techniques beauty blenderével oszlattam szét az arcomon. Mivel a bőröm hajlamos a zsírosodásra, alapozómat az Avon True Flawless – szintén matt hatású – púderével fixáltam. Árnyékolásra (hogy karaktert adjak az arcomnak), bronzosító gyöngyöket (Avon Illuminating Face Pearls) és pirosítót is használtam, majd az arccsontomat a Make Up Revolution Strobe highlighterével emeltem ki. Következő lépésként átsatíroztam a szemöldöktetoválásomat a Catrice Brow Colorist Semi-Permanent szemöldökformázójával – majd áttértem a szememre. A szemhéjamra főként meleg, barnás árnyalatokat vittem fel a Sephora Miniature szemhéjpúder-palettájából, majd óvatos mozdulatokkal megrajzoltam a tusvonalamat a Rimmel Exaggerate folyékony szemhéjtusával. Szememet a H&M fekete szemceruzájával kontúroztam, a szempilláimat pedig a Maybelline Great Lash szempillaspiráljával tettem optikailag dúsabbá. Végezetül az ajkaimat emeltem ki: a számra az aznapi ruhám színéhez igazodva a MAC Ruby Woo piros rúzs került. A sminkelés során a BH Cosmetics ecseteit használtam. 

Így fesd ki a szemed! 

A színelmélet szerint adott a színkör, amelyen rajta vannak az elsődleges színek. Ez az a három szín – piros sárga, kék –, amelyből az összes többi szín kikeverhető. A fekete és fehér nem része a színkörnek, ezek ugyanis a színek világosítására vagy sötétítésére használhatóak. A színkörben az egymással szemben elhelyezkedő színeket nevezzük komplementer vagy kiegészítő színpárnak. Ezek egymás mellett különösen vibrálóan hatnak. Ezt a trükköt használhatjuk ki a szemünk festésekor: vegyük a szemünk színének komplementer színpárját – például, ha kék a szemünk, a narancsosat –,
és azzal tehetjük igazán érdekessé.  

Trükkök a smink során

A kontúrozás vagy csontosítás ugyanazt jelenti: az arc árnyékolását. Általában a bőrszínnél egy-két árnyalattal sötétebb korrektort használunk hozzá. Az árnyékolással árnyékot imitálunk az arcon. Az árnyékolással mindig eltüntetünk valamit az arcunkról, a highlighttal, a derítéssel pedig visszahozunk valamit. A kettő együtt csodálatosan működik! (A Nyx-féle wondersticket, csodarudacskát ajánljom hozzá, melynek egyik vége csontosító, a másik pedig highlighter.) Marilyn Monroe is így árnyékolta az arcát! Tapintsuk ki az arccsont alatti mélyedést, és oda tegyük a csontosító színt, vagyis az árnyékolót – az arccsont fölé pedig a highlightert. A bronzosító és a csontosító közti különbség: a bronzosító napsütötte színt ad, ezért kicsit világosabb, mint a csontosító.

Olláry Ildikó

Kapcsolódó írásaink: Kenjük ki magunkat!
                                       Sminkbakik

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Sminkem krónikája
A színelmélet szerint adott a színkör, amelyen rajta vannak az elsődleges színek.
Sminkem krónikája
Beauty blender: A sarkakba is benyúlhatunk vele
Sminkem krónikája
Krémpúder: Kiváló árnyékolásra!