Pihenj meg egy szimpatikus kávézóban, egy csésze kávé mellett. Vajon hányan süttetik arcukat a telefonfényben? S közülük hányan zaklatják kamuprofilok mögül az áldozatukat?

Folyamatosan informálódunk és információkat osztunk meg. Közösségi oldalainkat pedig többnyire kontroll alatt tartjuk. Mi döntjük el, ki lehet az ismerősünk, ki nézheti meg a bejegyzéseinket. Akiket pedig kizárunk a facebookos és instás világunkból (kitörlünk vagy letiltunk), azokkal valami miatt nem szeretnénk összefutni az online térben.

stalker-papiros.jpg

Ám mi történik, ha valaki nem hagyja annyiban, és újra meg újra felbukkan? Nos, akkor őt már a kellemetlen kukkoló kategóriába sorolhatjuk, akinek a megnevezése: stalker.

Kellemetlen kukkolók

A stalker jelentése zaklató, kukkoló személy. Paul Mullen pszichológus elmélete szerint öt kategóriába sorolhatók a stalkerek: Az elutasított olyan személy, akivel meg akarjuk szüntetni a kapcsolatot, ám ő ezt képtelen elfogadni. A sértett kukkoló vélt vagy valós sérelmek miatt akar bosszút állni. Az intimitást kereső szeretetre és szerelemre vágyik. Azt hiszi, hogy szerelme viszonzásra talált, pedig már kiadták az útját. Az inkompetens kukkoló azért leselkedik, mert magányos. Hasonló alkat, mint az intimitást kereső, de ő tisztában van vele, hogy érzései nem találtak viszonzásra. A ragadozó pedig hatalomra vágyik az áldozata felett, és élvezi a bántalmazást.

Mi számít zaklatásnak?

A zaklatónak nem muszáj eljutni a tettlegességig. Pofonok nélkül is lehet valaki zaklató! Minden olyan személy zaklatónak számít, akinek árgus szeme elől képtelenség elrejtőzni.

A zaklató leselkedhet a való életben (függöny mögül vagy egy autó üvegének rejtekében) – de akár az internet világában is.

Történetünk egy elutasított lányról szól, aki szerelmének tárgyát és annak barátnőjét figyeli folyton-folyvást a közösségi oldalakon. Nincs egyedül: rengetegen vannak, akik kamuprofilokról lesik kiszemeltjüket vagy kiszemeltjeiket, a focimeccsen a közelben ülnek le, s tekintetüket a labda helyett a megfigyelt szerelmesekre szegezik.

Lebuktató Insta-sztori

Az Instagram- és Facebook-sztorikat – amelyek lehetnek képek vagy videók – csupán 24 órán keresztül láthatják a felhasználók. Az, aki közzétette a sztorit, pontosan látja, kik nézték meg a történetét abban a 24 órában. Vannak emberek, akik nem követnek bennünket, mégis rendre megnézik a sztorijainkat, mert tudni szeretnék, hogy merre járunk, mit csinálunk. Ők a kellemetlen kukkolók, mert bár nem jelentkeznek be ismerősnek: mégis ők a „leghűségesebb” követőink! Mit gondol egy kukkoló? A kukkolók gyakorta féltékeny lányok, akik úgy tesznek, mintha Harry Potter láthatatlanná tévő köpenye takarná el az adatlapjukat. Azt hiszik balgán, hogy a megfigyelt személy nem veszi észre, hogy miben mesterkednek. Hiszen kilóg a lóláb... (Érthetetlen ugyanis, hogy a kukkoló miért nem nyomja meg a „follow” gombot, ha naprakész akar lenni a megfigyelt személy sztorijaiból.)

hirlevel_web_banner_2_146.jpg

Mit tesz a megfigyelt lány?

Lássuk Anna történetét. Anna egy évvel ezelőtt romantikus szerelembe bonyolódott Dáviddal, és járni kezdtek. Dávid mellé kapott ajándékba egy kellemetlen leselkedőt is. Ez a lány plátói módon rajongott Dávidért, de forró érzelmei nem találtak viszonzásra. Berni (így hívták) Anna minden Insta-sztoriját azon nyomban megnézte, lecsekkolta. Így ment ez egy darabig: Anna posztolt, Berni kukkolt, szigorúan inkognitóban. Anna mulatságosnak érezte a helyzetet.

Eltűnődött azon, vajon a kukkoló napjában hányszor írhatja be az Anna12 nevet a keresőbe, hisz nyomban ott termett, amint Anna közzétette a történetét. Annát kissé zavarta Berni kémkedése, és végül letiltotta a leselkedőt.

Mi történt ezután?

Anna úgy gondolta, ezzel vége a történetnek. Berninek is könnyebb lesz az élete, hiszen nem kell minden nap szembenéznie a keserű valósággal, miszerint Anna és Dávid egy párt alkotnak. Kicsit sajnálta Bernit (mint nő a nőt), hisz Berni is csak egy lány a sok közül, akik viszonzatlanul szeretnek. Úgy vélte, majd csak vigaszra talál. Tévedett!

lesimobilozas-rozsaszin_0.jpg

Hab a tortán!

Bernit beteges megszállottság kerítette hatalmába, és arcátlan módon kamuprofilokat gyártott, hogy tovább kukkolhassa Annát. Aki viszont nem szerette volna egy kellemetlen kukkoló miatt lezárni a profilját, ezért sorra letiltotta a „bubus20” és hasonló nevű felhasználókat, akik követési engedélykérés nélkül lesték a sztorijait. Hamar kiderült, hogy valóban Berni, pontosabban Berni legjobb barátnője, Bogi állt az egyik aktív kamuprofil mögött. Anna csak annyit mondott: hiba volt a barátnő részéről, hogy a kamuprofilt átírta a saját nevére, mert így kiderült a huncutság.

Konklúzió

Anna a végén megmosolyogta a történteket, és arra gondolt, milyen szép dolog is a barátság. Vajon az ő legjobb barátnője is megtenné érte ugyanezt?

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk