Bizonyára sokan emlékszünk még az Egy boltkóros naplója című filmre a 2000-es évek végéről, amelyben a főszereplő, Rebecca Bloomwood (Isla Fisher) óriási slamasztikába keveredik csillapíthatatlan vásárlási kényszere miatt. A vígjáték a legmenőbb butikokba, a dizájnertáskák csillogó világába kalauzol el bennünket, míg a valóra vált álmot a könyörtelen behajtó, Derek Smeath (Robert Stanton) derékba nem töri.

A nő vágya a táska után... Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja nekünk, hogy napjainkban luxustermékek vásárlásából meg lehet majd élni – s nemcsak hogy meg lehet élni, de ígéretes karriert lehet rá építeni, nem hiszünk neki. Ma Instagram-oldalak százai működnek azzal a céllal, hogy a divatrajongókat a lehető legkényelmesebb módon luxustáskákhoz juttassák.

luxusshopperek-kezdo.jpg

Elég csak rábökni a vágyott táskamodell fotójára, majd várni, hogy ajtónkban a luxuscsomaggal felbukkanjon a futár. Hozzá kell tenni persze, hogy két-háromezer eurós darabokról van szó, csodatáskákról és ruhákról, melyeket még a szállítás előtt ki kell fizetni. Itt van talán Kánaán, hogy a mai nők tömegei Chanel és Gucci táskákkal parádéznak? A hírek szerint: igen. 

Vajon kik azok, akik ezeket a termékeket beszerzik, s egyáltalán, milyen módon teszik? Hogy épül fel egy országokon átívelő personal shopper hálózat?

Összeállításunkban a 2020-as évek egyik legnépszerűbb vásárlási formájának, a personal shoppingnak jártunk utána. Ha Becky Bloomwood ismerte volna, szinte biztos, hogy szakmát vált.  

Logómánia!

Bevallom, sokáig nem értettem a logók körüli őrületet. Sehogy sem tudtam elképzelni, miért akar valaki felnőttkorában is élő reklámtáblaként rohangálni, a nagy márkajelzésű darabokban pedig pláne nem véltem felfedezni semmi szépet, semmi sikkeset. Aztán idén a kedvenc youtuberemnél szembejött velem egy logómintás Coach táska. A következő pillanatban pedig azon kaptam magam, hogy eszeveszetten kutatok utána a Farfetchen… Klisé ide vagy oda, egy életre megtanultam: a divatban hatványozottan érvényes, hogy sose mondd, hogy soha.

Mesterségem címere: SZEMÉLYI BEVÁSÁRLÓ

Viktória Kisová Kassán él, s egy gyönyörű kislány édesanyja. Szép, fiatal nő, nem mellesleg a karrierje is szárnyal: nevéhez fűződik Szlovákia első s egyben legsikeresebb personal shopping (személyi bevásárló – a szerk. megj.) vállalkozása, a közel 62 ezer követőt számláló Myluxbazar. De vajon hogyan épít márkát valaki aköré, hogy él-hal a divatért és a vásárlásért? Miképp forradalmasította a közösségi média a luxustermékek mindaddig zárt, átlagemberek számára elérhetetlen világát? Vikivel a személyi vásárlás mibenlétéről és cége kulisszatitkairól beszélgettünk.

luxusshopperek-viktoria.jpg
Viktória Kisová

– Amikor létrehoztad a Myluxbazar Instagram-oldalát, sejtetted, hogy ekkora dobás lesz?

– Pontosan hat éve, egy októberi estén regisztráltam azzal a céllal, hogy az oldalon keresztül eladom a saját és barátnőim holmijait. Alig használt vagy csak pár alkalommal viselt dolgokat kínáltam – kifogástalan állapotban. Száz százalékig hobbiként fogtam fel, semmilyen jövőképet nem láttam benne. Ám ahogy beindultak a vásárlások, egyre többen kezdték el követni az oldalt. Az emberek ajánlották az ismerőseiknek, hisz Szlovákiában ekkor még nem volt piaca az Insta-bazároknak. Egyedinek számított, amit csinálok.

Pár hónap alatt az oldal kinőtte magát: ezrek kerestek fel, hogy szeretnének vásárolni és eladni. A telefonom folyamatosan csörgött, mást sem csináltam, mint termékeket fotóztam és töltöttem fel az Instagramra. A hatalmas őrület aztán egy idő után alábbhagyott. Akkorra viszont a hobbiból már vállalkozás lett.

– Már az oldal indulása előtt is sok dizájnerdarabod volt?

– Voltak szép és minőségi kiegészítőim, ruháim, de közel sem annyi, mint amennyit később megengedhettem magamnak. Azelőtt nagyon vágytam például egy Chanel táskára, amit csak akkor vettem meg, amikor az üzlet már felfutott. Ma már luxusdarabokat viselek, ami érthető, hiszen a vállalkozásommal reprezentálnom kell.   

– Hogyan jött képbe a personal shopping? Ma ez a céged fő profilja.

– Túlnyomórészt, 80%-ban foglalkozunk personal shoppinggal, s csak a maradék 20% bazár – vagyis a „pre-loved” (valaki által már birtokolt, szó szerinti fordításban „szeretett” – a szerk. megj.) darabok továbbadása. A klienseim egy idő után elkezdtek érdeklődni az új termékek iránt: egyre több üzenetet kaptam, hogy nem tudnék-e beszerezni nekik ezt-azt. Hiszen rengeteg olyan trendi táska van, amihez ott és akkor, amikor a helyszínen vagyunk, nem tudunk hozzájutni! Így az oldal elmozdult ebbe az irányba. Magát a personal shoppingot egyébként hálózatként kell elképzelni: az Instán látható darabokat a shoppereim, vagyis a bevásárlóim szerzik be és fotózzák le. Én most már csak a megrendeléseket fogadom és az ügyfelekkel foglalkozom. Ritkán járok vásárolni, de szinte minden divatfővárosban, Párizsban, Milánóban, Rómában, illetve Bécsben is vannak bevásárlóim, akik a megrendelt árut a helyszínen beszerzik. Otthon csak  átcsomagolom a mi rózsaszín dobozainkba; így küldjük ki a kliensnek, persze az eredeti selyempapírral együtt. A bazárunkban pedig nagyrészt a visszamaradt holmikat áruljuk: ezeket is mi vásároltuk, de az ügyfeleink nem tudtak velük azonosulni, vagy csak egy idényben hordták. Így olykor-olykor az üzleti ár alatt is lehet nálunk Chanel, Louis Vuitton, Hermès darabokat vásárolni.

elofizetes_uj_no_66.png

– Az internetes vásárlással szemben a leggyakoribb fenntartás az, hogy az emberek félnek, nehogy hamis terméket adjanak el nekik. Mi garantálja a vásárló számára az eredetiséget?  

– Nálunk minden termék száz százalékig megbízható forrásból származik: a shopperek az eredeti csomagolásban, számlával együtt küldik az árut. A Myluxbazaron nem fordulhat elő fake termék: ez teljességgel kizárt.

– Vállalkozásod mostanra ügyfelek tekintetében túlnőtte Szlovákiát. Mely országokból vannak a klienseid?

– Szinte egyenlő arányban vannak szlovákok és csehek, illetve Magyarországról is vannak ügyfeleim. De mivel olyan termékeket kínálunk, amelyekre jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, épp hogy csak le tudjuk fedni a keresletet. Én főleg a törzsvásárlóimra fókuszálok: fontos, hogy őket ki tudjuk elégíteni. Ezért egyelőre nem kívánunk terjeszkedni.

Az internet közel hozta a nőhöz a luxus világát. A legnagyobb kereslet a logómintás Vuitton táskák iránt van. Erre vágyik ma a trendi divatrajongó; már csak azért is, mert egy Neverfull MM valóban elnyűhetetlen, s az ára is pénztárcabarát...

– Mekkora közvetítési díjjal kell számolni?

– Díjaink egyáltalán nem magasak, baráti árakkal dolgozunk. Ha átszámoljuk, hogy mennyibe kerül egy bécsi kiruccanás, amikor valaki beül sütire, kávéra, erre-arra… Sőt, mivel mi sokat vásárolunk, több luxusterméket a forgalmazó olcsóbban ad az online webshopban, és vannak hűségkuponjaink is. Givenchy, Fendi, Balenciaga termékekhez is hozzá tudunk jutni kedvezményes áron; így a végösszeget barátibbra tudjuk szabni a klienseinknek.  

luxusshopperek-taska.jpg
A legkeresettebb a Louis Vuitton Neverfull MM

– Nem hiányzik a vásárlóknak, hogy a saját szemükkel lássák, a saját kezükkel tapintsák az árut?

– Rengeteg lánynak, nőnek nyűg, hogy órákig ott sorakozzon a luxusboltok előtt. Nyilván megvan a varázsa és az élménye a jelenléti vásárlásnak is, ám egyrészt a bőség zavara eléggé elrettentő, másrészt a várakozás kellemetlen tud lenni. Egy kézitáska megvétele két órába is beletelhet, s persze a vágyott darab számtalanszor nincs készleten. Mi időt spórolunk a kliensnek, mert a terméket az ajtajáig szállítjuk.

– Mit szeretsz legjobban a munkádban?

– Be kell vallanom, hogy én már nem vágyom új ridikülre, új csizmára, hisz nap mint nap ezekkel dolgozom… Viszont boldoggá tesz, hogy számtalan nőt tehetek boldoggá ezekkel a gyönyörű darabokkal – a luxus kivételes érzését kapják meg dizájnertermékeinkkel. Az elégedett vásárló később is visszatér: ez a tapasztalatom.

Olláry Ildikó