A szláv nők szépsége messze földön ismert. Nem félnek az extrémtől, a rókaszem, az orosz száj vagy a manikűr világhírnek örvend. Mitől más az orosz nő?

Egyszer egy férfi író azt írta, hogy a nő azt akarja, hogy ok nélkül, „miért nélkül” szeressék, nem azért, mert szép vagy jó, kedves vagy művelt...

orosz_no_kezdo.jpg

Igazság szerint ez mára jócskán megváltozott, mert a nők behódoltak, és azokat a testrészeiket próbálják feljavítani vagy átalakíttatni, amelyeket a felmérések szerint a férfiak a legfigyelemreméltóbbnak találnak. Az arcnak tökéletesnek kell lennie, és mivel a szépség titka a nő szemében és az arccsontjában rejlik – a nők igéző tekintetre vágynak és dús ajakra, hogy a férfiak felfigyeljenek rájuk, és beléjük szeressenek.

Az esztétikai orvos nem vág, hanem tölt. A plasztikai sebész operál. Az esztétikai orvos archarmonizációt végez, az arcot harmonikusan egységessé próbálja tenni, mert az öregedéssel az arc is megváltozik. Az esztétikai orvos nem tudja átszabni az arcot, mint a sebész, de hialuronsavval finoman át tudja formálni. Az esztétikai orvoslás egyik központja Oroszországban van, a másik Londonban...

Dr. Hegedűs Beáta évek óta esztétikai orvoslással foglalkozik (Dr. BEAuty Esztétika, Budapest). Rengeteg vendége kér orosz szájat vagy hangsúlyos töltést. Őt kérdeztük a széles arccsont és az orosz száj divatjáról, amelyért ma a nők megőrülnek. A doktornő legfőbb mottója Marilyn Monroe egyik szállóigéje, miszerint: „A szépség és a nőiesség kortalan.”

– Nem tudok jó hírrel szolgálni – kezdi az orvosnő. – A szláv nőknek teljesen más az arcszerkezetük, arccsontjuk jellemzően szélesebb, mint az európai nőké. Ezért összhatásában egészen máshogy néznek ki a beavatkozásokat követően. Az ő arcukon egy teltebb ajak és egy domináns áll sokkal jobban mutat, mint egy európai arcon. Éppen ezért az orosz nők által kedvelt extrém beavatkozásokat nehéz beilleszteni az európai vonalba.

dr-hegedus-beata-orvosi-esztetika.jpg
Dr. Hegedűs Beáta (Kép forrása: drbeautyesztetika.hu)

– A magyar arc is szélesebb, nemdebár?

– Igen, csakhogy a tipikus orosz arcon komplexen nagyobb minden. Nézzük meg a klasszikus matrjoska babát. Kerek arca van, akárcsak az orosz nőnek. Azért is találták ki az esztétikai orvosok a húzott állat és a csontosabb szerkezetet, hogy ezt a kerekséget megtörjék. Ugyanis a kerekségen úgy lehet lágyítani, hogy kiemelünk bizonyos pontokat. Én abban látom a veszélyt, hogy az extrémitásból nincs hátraarc. A trendek pedig változnak. Vegyük csak a szemöldököt: régen a vékony szemöldök volt a divat, most pedig a vastag, sőt, a bozontos. A szemöldököt könnyű kiszedni, ám a vékony, íves szemöldököt már csak tetoválással lehetett dúsabbá tenni.

Ha az orosz módi szerint markánssá tesszük az arcot – extrémen hegyes áll, széles állkapocs, domináns középarc –, akkor nehéz lesz visszatérni a finomabb és lágyabb vonalakhoz. A töltőanyagok nem ürülnek ki olyan gyorsan az arcból, ha folyamatosan egymásra vannak töltve.

– A képeken azt látjuk, hogy teljesen át lehet alakítani egy arcot. Valóban igaz, hogy bátran álmodhatunk egy másik arcot magunknak, és nincs gond a kivitelezéssel?

– Nem igazán. Hiszen minden arc más, mindig van egy alap, amivel dolgozni lehet. A fotókon sokat lehet csalni a fényekkel és a szögekkel. Ha megnézünk pár előtte-utána fotót, akkor láthatjuk, hogy az „előtte képen” gyakran hátulról érkezik a fény, így az alany minden ránca remekül kirajzolódik – az „utána képen” pedig szemből jön a világítás, mert úgy egyenletesebbnek tűnik a bőr. Az „előtte fotón” előre biccentett fejjel fotózzák a modellt, az „utána fotón” felszegett fejjel. Utóbbin megfeszül a nyak, és szögletesebbnek tűnik az áll. Így a néző azt gondolhatja, hogy már egyetlen töltéssel kontúros arcot lehet varázsolni. Pedig dehogy! Úgy vélem, az a hiteles orvos, aki előtte és utána is ugyanabban a szögben fotózza le a páciensét.

minden_reggel_ujno.sk_42.png

– Rengeteg orosz ajkat látni a közösségi oldalakon. Valóban lehet olyan szánk, mint egy matrjoska babának?

– Mint mondtam, ezek a képek nem fedik a valóságot. Az érintett területről szinte soha nem látunk későbbi képeket, amikor ez az irdatlan mennyiségű anyag „beáll”, vagyis integrálódik a szövetek közé. Jó technikával valóban lehet kontúros szájat alkotni, de közel sem lesz olyan, mint friss állapotában. Azok a hölgyek, akik a tökéleteset célozzák meg, az esetek kilencven százalékában csalódni fognak. Tudni kell még, hogy a nem töltött ajkak esetében kivitelezhető csupán a russian lip; vagyis nehezen lehet egy már felépített ajkat kontúrossá tenni. Az orosz száj egyedi technikával készül, ami megemeli a vermilion határt. A gond az, hogy a korábbi töltési technikák ezzel merőben ellentétesek. Vannak ajaktípusok, melyekből nem is lehet russian lipet varázsolni. Lehet javítgatni, de irdatlan sok időbe telik megváltoztatni az ajkat. Ha egy nagyon vékony szájat szeretnénk tartósan dússá tenni – úgy, hogy ne legyen belőle kacsacsőr –, az nem egy vagy két töltés, hanem évek munkája.

Hogyan készül az orosz száj?

Ez a technika abban különbözik a hagyományos ajaktöltéstől, hogy a hialuronsavat az ajkak belső részétől kifelé haladva injektálják az ajak legfelső rétegeibe (vagyis nem az izomba). Ennek hatására az ajak megemelkedik. Ennél az eljárásnál kevesebb anyag is elegendő, és az eredmény is tartósabb, hiszen a hialuronsav nem az izomba kerül, ezért az izommozgás hatására sem szívódik fel olyan gyorsan. Több apró szúrást alkalmaznak, mint a sima töltés esetén, éppen ezért az ajak duzzadtabb lehet, és nagyobb az esélye a bevérzésnek is.

orosz-no-orosz-szaj.jpg
Russian lip

– A másik mánia a rókaszem. Miért érdekes?

– Már az ókori egyiptomiak is cicásra vagy mandula alakúra festették a szemüket, hogy sejtelmesen igéző legyen a tekintetük. Mindazonáltal ez sem áll jól mindenkinek! A rókaszem a fiatal korosztály privilégiuma. Amikor valaki negyven plusz felett próbálkozik vele, az már bohóckodásnak tűnik – főleg, ha van egy kis felsőszemhéj-megereszkedése. A beavatkozás ugyanis nem tünteti el a szemhéjfölösleget, csak elhúzza oldalra. A rókaszem azoknak áll jól, akiknek egzotikus arcuk van, vagy különleges kék és zöld a szemszínük. A sötét tónusoknak extravagáns külsőt kölcsönöz. Tudni kell még, hogy maximum hat hónap a tartóssága, mivel egy dinamikusan mozgó mimikai területre húzzuk be a szálakat. Még akkor is, ha előtte ezt a területet botulinum toxinnal kezeltük – és nem mozog annyira.

– Az orvosesztétikai kezelések közül melyiket ajánlja?

– A mértékletességet! Egy arcot lehet harmonizálni, ehhez megvannak a kidolgozott sémáink. Mára kitalálták, hogy bizonyos területeket hogyan lehet feltölteni, akár hialuronsavval – az arányok javítgatásával nincs különösebb gond. Csak nem szabad tökéletességre törekedni.

A hozott anyagból, a saját arcformánkból kell kihozni a maximumot. Hogy amikor ránk néznek, ne azt mondják majd, hogy hűha!, hanem hogy mennyire jól nézünk ki a korunkhoz képest! Ez legyen a kulcsmondat negyvenéves kor után! A fiataloknak pedig azt tanácsolom: kerüljék az extrémet, mert onnan nincs visszaút.

– A szépségszabászok mennyire használják az aranymetszés szabályát?

– Használjuk, de közel sem annyira szabályszerűen, mint egy-két amerikai orvos. Elsősorban a háromharmad-arányt szoktuk figyelembe venni, de az amerikaiak úgymond, „kimérik, berajzolják, és már metszik is”. Ebben a tekintetben dr. Sean Simon a felkapott plasztikai sebész Miamiban. Tudni érdemes, hogy minden arc aszimmetrikus. Nemrégiben Bella Hadid arcát választották a legszimmetrikusabb női arcnak. Biztos vagyok benne, hogy rajta is felfedezhető némi aszimmetria.

– Az ukrán, az orosz lányok jó része fizetése 70 százalékát a szépségére költi. Ön ezt mivel magyarázná?

– Szerintem ez nemzetközi tendencia – és nem csak a szláv népekre jellemző. Ezek a lányok az elismertséget, a szeretetet összekötik a szépséggel; úgy vélik, kitörést jelenthet számukra. Az egymásra kísértetiesen hasonlító Instagram-celebeket ma milliók követik. Mit sugallnak? Nézz ki úgy, mint mi, és akkor gazdag és boldog leszel! Akkor az életed is olyan lesz, mint a miénk.

bella-hadid-foxy-eyes.jpg
Az egyik legszimmetrikusabb arccal Bella Hadid rendelkezik – a foxy eyes technikát pedig ő sem veti meg. (Kép forrása: aufeminin.com)

– Madonna új arcáról mi a véleménye?

Madonna mindig is polgárpukkasztó jelenség volt – mostani arca is provokáció. Ő az a nő, aki a gyermekénél is fiatalabbnak akar kinézni, és nem tud megöregedni. Ám a test őszinte! A nyakamat és a nyaktól az arcomat fel tudják varrni, de a mellkasom, bőrtónusom, kézfejem úgyis el fog árulni, és egyre nagyobb a kontraszt. Madonna arca valóban jól össze van rakva, de egyikünk sem látta még filterek nélkül.

– Ön az arc melyik részével szeret a leginkább dolgozni?

– Az ajaktöltés kapcsán vagyok „elhíresülve”, és még az állkontúrozást szeretem. Középarcot is megtöltök vagy definiálok, de valahogy úgy alakult ki, hogy a pácienseim zöme ajaktöltés vagy állkontúr miatt fordul hozzám. Az a véleményem, hogy az esztétikai beavatkozásokat 30 plusznál szabad csak elkezdeni, negyven fölött már elképzelhető több hialuronsav és szálazás az arc megemelésére, mert az arc zsírtömege eltűnik. Huszonéves korban viszont csak kis bőrminőség-javítást szabad végezni, lézeres kezeléssel egyenletesebbé tenni a bőrfelszínt, itt-ott kis ajaktöltést.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies