Az Y generáció az 1980 után, a Z generáció pedig a 2000 után született nemzedéket jelöli. Ők azok, akik már okostelefonnal, tablettel és különféle szuper kütyüvel együtt nőttek és nőnek fel.

Lábuk előtt hever nap mint nap a világ lekicsinyített, digitális verziója. Minden elérhető számukra, gyorsak, okosak, korukhoz képest mindig érettebbek. Az előző generációkhoz képest azonban lényegesen kevesebb szeretetet és szerelmet tapasztalnak. Hogy miért?

Nincs idő a romantikára
Az Y és a Z generációnak nincs ideje romantikázni. Sok fiatal nem ismeri el, hogy tényleg erre lenne szüksége. Gyorsabb lett a tempó, és a világ felgyorsult körülöttük. A jövőkép, miszerint egyetlenegy emberrel élik le életük hátralevő részét, ijesztővé vált számukra. Tapasztalatokat akarnak szerezni és a lehető legtöbb dolgot kipróbálni életük során. Köztük a szerelmet, de azt is csak gyorsan, álomszerűen. Varázsütésre szerelem, házasság, gyerek, és ha nem működik, jöhet a válás.

Tárgyiasult szerelem
A szerelemet keresik, miközben rendkívül válogatósak és elégedetlenek. Úgy gondolják, hogy ami rossz, vagy nem működik, azt le kell cserélni. Pont úgy, mint egy telefont vagy egy technikai segédeszközt. Ha valakiben felfedeznek egy hibát, továbbállnak, hiszen ők jobbat érdemelnek. A szerelemben is a tökéletest keresik. Pontosabban azt hajszolják, miközben képtelenek megélni azt.

web-bannerek-hirlevel-02_0.jpg

A szex különvált a szerelemtől
A szex nem egyszerűen a kapcsolatok kiteljesedését jelenti, hanem sportágszerű tevékenységnek számít. Mint a futás vagy valamilyen kardioedzés. Nem intim, és nem két ember ügye. Híre hallatára már sokan meg sem lepődnek, ha megtudják, ki kivel hált. A szexet manapság a tapasztalatszerzés címszó alá sorolják.

Az ego mindenek felett!
Mérhetetlenül sok lett a tanácsadó, a coach és a guru. Motiválni próbálják az embereket, hogy legyen előttük mindig egy cél. S azt a célt bármi áron, de el kell érniük. Ezt pedig sokan félreértelmezik. Úgy gondolják, innentől kezdve bárkin keresztülsétálhatnak, csakis azért, hogy sikeresek és eredményesek legyenek. Barátokat, munkatársakat képesek a célnak alárendelni.

Minden és mindenki pótolható
A csapból is ez folyik. A médiából, a munkahelyeken, a szerelmi történetekben. Ezt sugallják mindenhonnan. Nem csoda, hogy a saját egójuk alá rendelik az embereket, hiszen a legjobbak és a legtökéletesebbek akarnak lenni. Nem akarják, hogy pótolják őket, ezért aztán képesek egészen extrém viselkedési formákat magukra ölteni. Hogy megmutassák, mire képesek. Ez lüktet a fejükben: "Nem vagyok szerethető? Nem vagyok elég jó? Na, majd én megmutatom!"

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_0.jpg

Új Nő csapata