Esterházy utolsó kérése írásban és szóban az volt, hogy Zoboralján temessék el. De ki törődik egy rab utolsó kívánságával? A szibériai gulágon egyedül attól rettegett, hogy megszenteletlen földbe kerülhet. A mírovi börtönben elhamvasztották, és urnáját tömegsírba helyezték. Hatvan évet kellett várnia a megszentelt zoboralji földre! Esterházy Jánost három éve szeptemberben Alsóbodokon újratemették. Képes riportunkban  Esterházy János nyomdokában jártunk.

Leánya, Esterházy-Malfatti Alice évek óta igyekszik elérni, hogy Esterházy Jánost nálunk is rehabilitálják. Sikertelenül. Pedig az oroszok semmisnek mondták ki az ellene hozott ítéletet. Csehországban és Szlovákiában azonban még mindig háborús bűnösnek számít. A Vatikán 2019-ben engedélyezte boldoggá avatási eljárásának a megindítását...

ujlaki-kastely.jpg
Esterházy szülőházát, az újlaki kastélyt még a Forgách család építtette a 18. században. Berendezése, könyvtára, fegyvergyűjteménye a második világháború során megsemmisült. A háború után a kastélyban pszichiátriai kórházat nyitottak, ami a mai napig működik. A zarándokközpont honlapja: esterhazyjanos.eu.

Esterházy nem szökött meg a börtönből, pedig mindent előkészítettek számára. Ám ő ártatlannak vallotta magát. Életének utolsó 12 évében megjárta a gulágot, majd szinte az összes csehszlovák börtönt. Vállalta a szenvedést! Börtönben a hét mindennapján valakiért felajánlotta imáit és szenvedését. Vasárnap pedig az ellenségeiért imádkozott.

14 stációból álló keresztútja Alsóbodokon a domboldal felvezető útján található. A végén három cseresznyefa áll, az utolsót villám sújtotta. Egykor végig cseresznyefasor tekergett, mellette kigyúrt ösvény. Esterházy János szeretett errefelé sétálni. Szerette Alsóbodokot és egész Zoboralját. Egyik kedves vadászhajtója is alsóbodoki volt, neki adta kedvenc puskáját, ami a helyi Esterházy-múzeumban látható.

Esterházy hamvait Prága mellett találták meg. Onnan került a családhoz, majd végül Alsóbodokra.

Alice látogatása

– Édesapám a kilencvenes évektől foglalkozott Esterházy Jánossal. Tíz éves lehettem, amikor édesapám találkozott Esterházy lányával, Esterházy-Malfatti Alice-szal – emlékezik Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere.

A fiatal Marián annak a Paulisz Boldizsárnak a fia, aki a zarándokközpontot megálmodta. 

– Ki temesse el, ha nem mi?! – tette fel az elgondolkodtató kérdést többször is édesapám. Először Újlakon szerettek volna kápolnát építeni Esterházy János számára, hisz ott született: de ezt az önkormányzat megvétózta.

paulisz-marian_0.jpg
Paulisz Marián édesapja hozta létre a zarándokközpontot. Paulisz Boldizsár Zoboralja lovagja volt, a vidék egyetlen magán-középiskolájának a megalapítója!

A szlovák narratíva szerint ugyanis Eszterházy fasiszta volt, és Zoboralján nem mindenki tanulmányozza az életútját. Elég nekik annyi, hogy magyar volt és bűnös... Végül magánterületen húzták fel a kápolnát, hogy az állam és a hivatalok ne tegyenek keresztbe a tervüknek. 2013-ban tették le az alapkövet Alsóbodokon.

Esterházy János utolsó kérése írásban és szóban is az volt, hogy Zoboralján legyen eltemetve. Az orosz gulágon mindvégig attól tartott, hogy megszenteletlen földbe hantolják el…

Halála után a mírovi börtönben elhamvasztották, és urnáját tömegsírba helyezték. A megszentelt zoboralji földre további hatvan évet kellett várnia!

A kápolna

Esterházy sírhelyét a családja fél évszázadon át kereste. 2007-ben, halálának ötvenedik évfordulóján végül a cseh politikus, Karel Schwarzenberg herceg találta meg a hamvait a prágai motoli temető tömegsírjában. Miután a cseh kormány kiadta az urnát a családnak, otthon őrizték. Innen került az alsóbodoki kápolnába.

kapolna-szembol.jpg
A zarándokközpont: A kápolnadomb alján fedett pódium szabadtéri szentmisék, zarándokcsoportok fogadására alkalmas. Alatta van az Esterházy emlékmúzeum, az emeleten pedig a vetítőterem.

– Mikor elkészültek a kápolna tervei, nekiálltunk az építkezésnek – meséli Paulisz Marián. – Mindent saját erőből végeztünk, és saját forrásból fedeztünk. Az egész betonozást édesapámmal és bácsikámmal együtt hármasban végeztük. Egy évig csak a földben, az alkápolnán dolgoztunk. Miután készen lett az épület, Magyarország hozzájárult a kiadások egy részéhez.

Az alkápolna barlangsírként épült. A sziklaköveket a közeli zsérei és koloni kőfejtőkből hozták. Fölötte magasodik a kupolás, görögkeleti mintára tervezett kápolna. Alaprajza – Paulisz Boldizsár tervei alapján – egyenlő szárú kereszt. A belső díszek sokaságát is Boldizsár faragta ki.

A kupola négy oldalán a Visegrádi négyek országának a címerei láthatók: ezekben az országokban érezte magát otthon Esterházy. Az oltárképeket Lencsés Zsolt balassagyarmati festőművész és munkatársai készítették.

kupola.jpg

– Miután felhelyeztük a kupolát, még sokáig ültem a kápolna tetején, és gyönyörködtem a kilátásban – mondja a fiatal polgármester. – Fentről látni lehet Nyitra városát és jó időben az esztergomi bazilikát is!

2017. szeptember 17-én méltó körülmények között temették el Esterházy Jánost az akkor felszentelt Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában. Hamvait a sziklasírbolt áldozati oltára mögötti falba helyezték el, földadomány öleli körbe a Kárpát-medence számos részéről.

altemplom.jpg
Az egész betonozást édesapámmal és a bácsikámmal együtt, hármasban végeztük. Egy évig csak a földben, az alkápolnán dolgoztunk – meséli Marián.

A temetésen részt vett Esterházy János Olaszországban élő lánya, Esterházy-Malfatti Alice és unokája Esterházy-Malfatti Giovanni. Az egyéves évfordulón felavatták a haranglábat és megszentelték a három harangot, köztük a Ferenc pápa által megáldott Esterházy János emlékharangot. A küldöttséghez, ami a harangot Rómába vitte, már nem tudott csatlakozni az építő, Paulisz Boldizsár.

Paulisz Boldizsár ugyanis időközben súlyos betegségben elhunyt. Hagyatéka azonban itt maradt.

Több dokumentumfilm is készült Esterházy Jánosról. A legújabb és eddigi legátfogóbb alkotást az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János címmel idén mutatták be. Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György televíziós házaspár készítette.

Esterházy üzenete

– Helytállásával Esterházy azt üzeni, hogy ne féljünk! Ne féljünk a nehézségektől, vállalni a nehezebb életet és az akadályokat – mondja Molnár Imre Esterházy-kutató. – Esterházy mindig arra hivatkozott, hogy nekünk nincs szükségünk idegen ideológiákra! Nekünk, magyaroknak Szent István óta megvan a magunk értékrendszere, ami ezer évig megtartott bennünket. Tegyük mindig tiszta szívvel a munkánkat.

Göncz Árpád akkori magyar köztársasági elnök kérésére Oroszország Esterházy ítéletét semmissé nyilvánította, és a grófot rehabilitálták. Csehországban és Szlovákiában ez a mai napig nem történt meg. Tavaly márciusban megkezdődött Esterházy János boldoggá avatási eljárása Lengyelországban. Megvizsgálják, igaz-e amit több fogolytársa állít Esterházyról: hogy ő egy szent ember volt, igazi tanúja Krisztusnak. Ugyanaz az ember maradt a gulágban és a börtönökben is, nem tört meg. A történészbizottság feldolgozza Esterházy hagyatékát és a Szentszék elé tárja.

Már csak idő kérdése, és megtudjuk, hogy a hazugságokat felülírja-e az igazság?

szobor-faoduban.jpg
A keresztút: A Hűség keresztútja Esterházy János szenvedéstörténetének egy-egy életállomását jeleníti meg. Az akácfa gyökerei a hűséget, a gyökerekhez való ragaszkodást jelképezik. A keresztutat a szenvedő Krisztus Lengyelországból származó szobra zárja...

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: Milyen a mi igazi politikusunk? Olyan, mint Esterházy?

web-bannerek-instagram.jpg

M. Ando Krisztina
Galéria