Fiatal házasként a férjemmel mi is a fészekrakás lázában égünk, ezért is áll közel hozzám a téma. Tudjuk, hogy Magyarországon tekintélyes összegekkel támogatja az állam a fészekrakó fiatalokat. Mi a helyzet nálunk?

A ’70-es és a ’80-as években, a kommunizmus alatt a fiatal házasok állami lakást kaptak (ingyen), esetleg szövetkezeti lakást vettek (1200 euróért), vagy épp maradtak a szülők által épített többgenerációs házakban – egy fedél alatt. Ez utóbbi divatja mára megkopott az együttélés kényelmetlenségei miatt.

feszekrakas-szerkeszto-levele-kezdo.jpg

Ám nálunk még mindig sok ház és lakás van saját kézen – összehasonlítva a gazdag Nyugattal, ahol az emberek többsége bérelt lakásokban és házakban él. Nálunk a hagyomány (helyesen) azt diktálja: Vegyél ingatlant, építs házat, vedd meg a bérlakásodat! Viszont az állam kevés támogatást nyújt, ezért a bérelt ingatlané a jövő. Sajnos.

Elszabadult árak

Ma a fiatalok többsége csak banki hitelből tudja megvalósítani az önálló lakhatást. Hiába tartja a mondás, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér: az semeddig sem ér. A 100–150, netán 200 ezer eurós vételárat kevesen tudják saját zsebből kiperkálni. Nézzük csak az érsekújvári ingatlanpiacot! Járási város, vasúti forgalmi csomóponttal, ám annál gyérebb munkalehetőséggel. Érsekújvárott egy felújított egyszobás lakás ára 50 ezer euró fölött mozog. Egy felújításra szoruló, háromszobás lakást 70 ezer euróért kínálnak, az új építésű akár 110 ezer euróba is kerülhet.

Négyszobás sorház 2 és fél áras telekkel 200 ezer eurót kóstál, egy negyvenéves, teljes felújítást igénylő családi ház parányi telekkel 140–150 ezerbe kerül. A bungaló típusú házakért szemrebbenés nélkül elkérik a 230-250 ezer eurót is: pedig csak zsebkendőnyi, 4–5 áras telek tartozik hozzájuk.

Az árak februártól jócskán elszabadultak. Több ingatlanközvetítő azt jósolta, hogy jön majd egy megállj, de nem így történt. 2021-re tovább drágultak az ingatlanok, az építkezési anyag ára is 30 százalékkal nőtt. A városi telek négyzetméterét aranyárban mérik: 100-110 euróval is számolhatunk. A főváros és Kassa környékén is jócskán megszaladtak az árak: egy pozsonyi egyszobás lakás duplájába kerül az érsekújvárinak. Vidéken viszont gond eladni az ingatlant, nincs rá kereslet. Árcsökkenés egyhamar biztosan nem lesz. Hacsak nem történik valami csoda!

A vidék a befutó!

Még jó, hogy városon túl is van élet! A falusi ingatlanárak jóval kedvezőbbek. Sok esetben azonban ingázni kell a munka után, mert a leszakadt vidékeken nincs munkalehetőség. Továbbá egy szlovákiai magyar fiatal számára az is szempont lehet, hogy az adott településen mekkora a magyarság aránya. Nem mindegy, hogy van-e magyar óvoda és magyar iskola? A lecke jól fel van adva.

ando-portre.jpg
M. Ando Krisztina: ,,Fiatal házasként a férjemmel mi is a fészekrakás lázában égünk, ezért is áll közel hozzám a téma."

Újat vagy régit?

Régi ingatlan vásárlása esetén konzultáljunk építésszel, de ne feledjük, neki sincs röntgenszeme. Mindenképp készítsünk költségvetést. A sátortetős kockaházak esetében is fontos, hogy a tetőszerkezet ép legyen, a pincerész száraz.

Támogatások

A banki jelzáloghitelen túl az Állami Lakásfejlesztési Alap nyújt támogatást a fiatalok számára. Az ifjú házasok kölcsöneként ismert hitelt 35 éves korig lehet igényelni, 36 hónapnál nem régebbi házasoknak. A lakás nem haladhatja meg a 80 négyzetmétert, felújításnál sem, a családi ház a 120 négyzetmétert. A házasok jövedelme is fontos kitétel, behatárolt a kereset. Vásárlás és építkezés esetén legfeljebb 120 ezer eurót igényelhetnünk maximum 40 évre, 1%-os kamattal. Felújítás esetén pedig legfeljebb 30 ezer eurót 20 évre, szintén 1%-os kamattal. A kérvényeket szeptember 30-ig lehet beadni. Az elbírálás határideje december 31.

A Lakjon sajátban! támogatást gyermekes házasok (a gyermek legfeljebb hároméves lehet), egyedülálló szülők és egészségkárosult személyek is igényelhetik. A feltételek szigorúak. (Pontos infó a www.srfb.sk oldalon – a szerk. megj.)

Más megoldások

Számtalan más lehetőség is van otthontervezésre. Aki szemfüles, ingatlanárverésen is lecsaphat egy kedvező árfekvésű ingatlanra. A téglaépítésű házakon kívül pedig egyre népszerűek a könnyűszerkezetes faházak. Továbbá ott vannak az alternatív „zöldházak” és a passzív házak: egyik ilyen a szalmaház (ez nem a vályogház, hanem szalmakockákból épült ház). Vagy dimbes-dombos tájakra ajánlott dombház, más néven földház. A mobilház és a konténerház is lehet alternatíva.

elofizetes_uj_no_15.png

M. Ando Krisztina