Nem ritka, hogy ma egy kozmetikus úgy hirdeti magát, hogy ő szájat tölt... Sajnos, nagy az összevisszaság és a tudatlanság a jogosultságok terén. Az utóbbi években a kozmetikusok körében elindult egy hullám: a vállalkozó kedvűek pár napos képzés után szinte bármilyen kezelést elvégeznek a vendégeken. A gyanútlan ügyfél pedig örül, hogy egy komplett orvosi kezelést kap jutányos áron... Enged a csábításnak, hiszen ott lóg a kozmetikus oklevele a falon.

Meddig terjed a kozmetikus hatásköre, és honnantól kezdődik az orvosé? A témának Kozmér Beáta kozmetikus szakoktató (Dunaszerdahely) segítségével jártunk utána.

kozemtikus-hataskore-kezdo.jpg
(© Eli Rezkallah)

Először az esztétikai orvos és a kozmetikus közti különbséget taglalta: a bőrgyógyász, vagyis az esztétikai orvos az arc arányaival foglalkozik. Megtanulta, hogy milyen öregedési folyamatok zajlanak a bőr különböző rétegeiben, s azt is pontosan tudja, hogy mely izmokat lehet és kell manipulálni ahhoz, hogy lassítsák az öregedést – s tisztában van a kockázatokkal és a lehetséges szövődményekkel is. A kozmetikusnak nincsenek ilyen ismeretei. Egy anatómiastruktúrát pedig tudás nélkül megszúrogatni, s oda anyagot bevinni nem szabad!

A legfontosabb, hogy vendégként is tisztában legyünk a határokkal, azzal, hogy mi a kozmetikus – s mi már az orvos esztéta hatásköre. Régebben a szalonokban csak arckezelést és bőrápolást végeztek, illetve sok esetben a smink, a manikűr és a szempilla is ott készült.

kozemtikus-hataskore-kozmer-bea.jpgKozmér Beáta végzettsége szerint egészségügyi nővér, azonban jelenleg kozmetikusként és szakoktatóként tevékenykedik. Szalonja vezetése mellett 20 éve oktat kozmetikusokat.

Mára a pillás és a műkörmös külön szalonban dolgozik, így a kozmetikusok (helyesen!) igyekeznek extra szolgáltatásokkal bővíteni a repertoárjukat. Ehhez azonban sok esetben nem szereznek képesítést – csupán pár napos alapozó tanfolyamot végeznek. Sőt, már olyan hirdetéseket is olvastunk, hogy Z. és V. kozmetikus szájat tölt. A vendég elégedett, s fel sem merül benne a gyanú, hogy a kozmetikus esetleg nem tölthet hialuronsavat... Ám ez kizárólag a bőrgyógyász hatásköre!

Mi az a határ, ameddig elmehetünk?

A legfontosabb alapszabály, hogy a kozmetikus munkaterülete csupán a bőr felszínéig terjedhet. (Ez alól egyetlen kivétel van: a sminktetoválás, melyhez azonban szigorú vizsgával záródó tanfolyamokat kell elvégezni, vagyis szakképesítés szükséges hozzá.) A kozmetikus viszont a bőr felhám alatti mélyebb, kötőszövetes részeibe nem nyúlhat – így nem végezhet olyan kezeléseket sem, melyek itt fejtik ki hatásukat. Ezek az eljárások már az esztétikai orvoslás munkakörébe tartoznak – magyarán az arc arányainak szépítésével szakvizsgával rendelkező bőrorvosok foglalkoznak.

A kozmetikus a bőr felhám alatti rétegeivel már nem foglalkozhat. Ahogy a bőrorvos mondja: egy anatómiastruktúrát tudás nélkül megszúrogatni, s oda anyagot bevinni nem szabad!

Vagyis egy kozmetikus hiába szeretne töltéseket végezni – nem teheti meg, hiszen ez jóval több orvosi és anatómiai ismeretet követel, mint amit egy átlagos szépészeti tanfolyam nyújthat. A legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy a szabályozás nem egyértelmű. Aki ma kifizet egy tanfolyamot – legyen szó akár egy tűs mezopenes kezelésről –, annak megtartják az oktatást, s a végén kap egy oklevelet, ami feljogosítja őt arra, hogy akár már holnap elkezdje ajánlani a pácienseinek a kezelést.

Sok esetben a cégek, melyek a gépeket árulják, oktatnak is: megtanítják tehát a kozmetikussal a mezopen kezelését. Hogy mi a bibi? Nem más, mint hogy nálunk sok kozmetikusnak nincs megfelelő háttértudása ahhoz, hogy az esetlegesen felmerülő komplikációkat kezelni tudja. A mezopen egyébként a dermaroller gépiesített változata. Egy golyóstollra hajaz, melyből apró, steril tűk állnak ki, melyek fel-alá mozognak, s így apró tűszúrásokat ejtenek a bőrön, aktív hatóanyagokat juttatva belé. A dermaroller görgőfeje szintén a bőr áthengerezésével ejt apró sebeket a bőrön, s ezzel serkenti a saját kollagén termelését (a gyógyulás során).

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Honnan tudjuk, hogy egy kozmetikus mihez „érthet”?

Mit végezhet a kozmetikus:

  1. felszíni arckezeléseket;
  2. arcmasszázst;
  3. bőrápoló, frissítő, feszesítő hatóanyagok bejuttatását a bőr felső rétegébe;
  4. sminktetoválást – de csak megfelelő szakképesítéssel;
  5. és tűs mezoterápiát!

A sebzéssel járó mezoterápiás eljárásokkal hatóanyagokat juttatunk a bőrbe. Ezek közül a dermarolleres és a dermapenes kezelést kozmetikus is végezheti. Ez a ma ismert legkorszerűbb és leghatékonyabb hatóanyag-bejuttatási módszer, ahol a dermaroller vagy mezopisztoly tűi szabályozott mélységbe hatolnak.

A bőrfelszíni kezelések, arcmasszázsok és egyéb bőrszépítő kezelések tartoznak a kozmetikus hatáskörébe. A kozmetikus feladata a bőr szépítése – az orvosé pedig mindenféle egyészségügyi probléma, szerkezeti elváltozás kezelése.

Mit NEM végezhet a kozmetikus?

  • Fibróma eltávolítását. Ezt csak orvos, bőrgyógyász végezheti, aki alapos, több éves diagnosztikai képzésen vett részt.
  • Plazmakezeléseket. A plazmával történő kezelések között elterjedtek azok, melyekkel a bőr felszínén szándékosan elszenesedéssel járó égési sérüléseket okoznak, hogy azt gyorsabb gyógyulásra és megújulásra serkentsék. A kozmetikusok ugyan tanulnak az elszenesedésről, a szövettani ismeretekkel viszont egyáltalán nincsenek tisztában, hiszen ezekről az orvosi képzés során tanulnak a medikusok.
  • Tűs feltöltéseket, például hialuronsavas feltöltést. A kozmetikus nincs tisztában a lehetséges komplikációkkal. Egy hialuronsavas feltöltés esetén fellépő allergiás reakció akár halálos kimenetelű is lehet, ha nincs kéznél megfelelő ellenanyag.
Slávik-Varga Virág
Cookies