Tánc kerekesszékkel? Igen. A három házaspár ugyanis pár éve úgy döntött, hogy táncra perdül. Csak úgy, hobbiból.

– Tíz évvel ezelőtt láttunk egy budapesti tánccsoportot, amely ilyen felállásban táncolt. Nagyon megtetszett az ötlet. Eldöntöttük, hogy mi is ki szeretnénk próbálni – kezdi a beszélgetést Jenő. (© Fotó: Dömötör Ede; Videó: Iván Péter)

tanc-kerekesszekkel-kezdo.jpg
Majthényi Jana (64) és Zoltán (67, Etrekarcsa), Jakus Judit (50) és Jenő (52, Bős), Elek Júlia (61) és László (61, Dunaszerdahely)

– Hét évvel ezelőtt vágtunk bele. Végül egyik tánctanár se vállalt el minket. Így aztán a koreográfiát is magunk találjuk ki. Nagy segítség volt, hogy a kultúrház igazgatónőjétől kaptunk egy próbatermet. Hetente egyszer van próbánk. Az első fellépésünk a városi bálban volt, ahol két tánccal debütáltunk. Négy párral kezdtünk, ám az egyik kilépett. Így lettünk Guruló Trió. 

A csoportot fellépésekre hívják, nagy a sikerük. Hosszú, 45 perces műsort tudnak adni.

Kiválasztjuk a dalt, utána összedugjuk a fejünket – magyarázza László. Jenő hozzáteszi, hogy a próbákat az utóbbi időben kamerával is rögzítik, így az új lépéseket otthon is tudják gyakorolni. Mindezt azért csinálják, mert szeretik a zenét – és szeretnék megmutatni, hogy kerekesszéken ülve is szép lehet az élet. A három férfi a mozgássérültek helyi csoportjának is a vezetőségi tagja. Jenő és László egykor autóbaleset következtében került székbe, Zoltán pedig egy fáról esett le. A három házaspár nem csupán a próbák alkalmával találkozik, jó baráti társaság ők, akik együtt járnak kirándulni. 

– Jó, hogy Zoltán köztünk van! Ő mindig vidám, jókedvű, aki feldobja a hangulatot – mondja Jenő. – Az 50. születésnapomon táncoltunk először. Ez mérföldkő volt az életünkben. Ám azt nem gondoltuk volna, hogy egyszer még tánccsoportunk lesz – teszi hozzá Zoltán. Mára ők az elsők a táncparketten.

tanc-kerekesszekkel-1.jpg

– A közönség főként a ritmusos dalokért rajong. Táncolunk tangót, keringőt, countryt, vannak közös táncok, és minden pár külön is táncol – magyarázzák a feleségek. 

Jenő a hétköznapokban hobbiból csodaszép tájképeket fest, és fából farag, emellett pedig sokat tornázik. Felesége Judit egészségügyi ápolónő, szabadidejében szívesen olvas, gondozza a kertet, és minden szabad idejét kis unokájával tölti. László igazi DAC-rajongó, a balesete előtt focizott, a tévében mindig megnézi a meccseket. Felesége, Júlia szintén nyugdíjas, ő síelni szeret. Zoltán pedig műszaki ember, de ma már csak hobbiból szerel: rádiókat, tévéket, kisebb elektronikai eszközöket javít. És a kerti virágokkal is gondosan törődik. Feleségével, Jankával, aki asszisztensként dolgozik, mindig együtt nézik a focit. Főként Magyarországra járnak kirándulni, mert ott a kerekesszékesekre is gondolnak a szállodákban. Sajnos, nálunk nem ez a jellemző. 

minden_reggel_ujno.sk.png

M. Ando Krisztina
Cookies