Egy amerikai, San Franciscó-i városi otthonba invitáljuk a kedves olvasót. Amiért érdekes lehet számunkra: mindig öröm tanulni a díszítést mesterfokon művelőktől.

Az egymáshoz illő tárgyak összepasszítása is külön művészet. S átvenni ezt-azt nem szégyen, hisz vendéglátónk családja is tanult más népektől: az angoloktól és a franciáktól (az anyuka lakberendező, és sokat járt-kelt Európában, hogy ellesse a berendezés trükkjeit).

trukk-otthon-kezdo.jpg
A csőszerű nappali végében kandalló, fölötte (rozsdásra patinázott) tükör, a füles fotelekre pedig átköltözött az étkező sárgája. Könyvszekrényt beépíteni egy szobába mindig meleg hangulatot teremt: ez is elsőrendű tétel a lakberendezésben.

Otthonában aztán kiválóan párosította az európai ízlést az amerikai praktikummal. Mert ez is fontos szempont: a falak között barátokat kell fogadni, két kamasz gyerek mindennapi féktelenségét kell megzabolázni, az otthon is dolgozó, informatikus apukának is teret kell biztosítani.

A terek egyszerűek, de jól megmunkáltak (stukkó például mindenütt van). A falakon neutrális színeket használtak, amihez aztán egy erősebb, primer színt adtak felütésnek.

A háló „kuckósítva” van, a falon tapéta, s a komód a régi szép időket idézi. A kék a párnákon a tisztaság színe.

haloszoba_4.jpg

A férj a tetőtérben fogadja a vendégeket, a nagy ablakon zuhog be a fény.

feher-dolgozo.jpg

A gyerekszobába emeletes ágyat raktak, de falfestéssel, csíkozással azért egy kis eleganciát is csempésztek a térbe. Az anyuka jól tudja: a jó berendezés nem a drága bútorokon múlik, először a falakat kell tetszetősen megdolgozni, esetleg kitapétázni. Vegyük át a leckét, szemezgessünk a képekből.

gyerekszoba.jpg

A konyha a kertre néz, a szekrények színe neutrális (szürke), a csempe fehér, a polcok egyszerűséget, de minőséget mutatnak. Faszéken pedig a legjobb ülni, ezt mindenki tudja.

szurke-konyha_0.jpg

Egy kis geometria az étkezőben. A falon geometrikus kiosztású, piszkosfehérre festett falburkolat, a képek is szögletesek, de még a székek is. A színek pedig a nap és a tenger színei, a párosításban nem sokat lehet tévedni. A lenyűgöző hatás garantált!

narancs-kek-etkezo.jpg

A képeket szeretik – nemritkán engedik, hogy a kép élénk színe eluralja a teret. A citruszos-narancsos festmények nem csupán az étkezőben teremtenek napfényes hangulatot, a színek megismétlődnek a nappali székein is. Kontraszt: egy ügyes festőember, akinek van colstokja, és tud számolni, kijelölheti a lécek helyét a falra (festéküzletben is kaphatók). A többi már a helyes színválasztáson múlik.

sarga-szekek.jpg

Jobb helyeken az előszobában a vendéget lerakóasztalka, s felette tükör várja: legyen üdvözölve! Itt az asztalka ütött-kopott, de pont ez adja a patináját (nálunk már rég kidobták volna). Rajta tetszetős tárgyak, mellette két tetszetős (primer színben tartott) szék, a padlón újabb érdekesség (állatbőr). Kell ennél több?

fakeretes-piros-halo.jpg

–néva–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies