Szőgyénben jártunk, s olyan csodálatos látványosságokra bukkantunk, hogy azonnal fényképezőgépet ragadtunk!

Nézzék meg, milyen gyönyörű a tavasz Szőgyénben! (Fotó: Dömötör Ede)

A rónasághoz szokott csallóközi ember szemét alighanem megigézi a Garammenti-hátság dimbes-dombos vidéke. Szőgyénig repceföldek- és szőlőültetvények borította lankákon vezet keresztül az utunk, melyeken táncot járnak a májusi nap langymeleg sugarai. A messzeségben feltűnik a szőgyéni Nagyboldogasszony-templom tornya, mely büszkén emelkedik ki a széltében-hosszában beépített dombok közül.

A vallás és a hitélet mindig fontos volt a szőgyéni lakosok számára: csaknem teljes község római katolikus. A helyiek által nagytemplomként emlegetett, barokk stílusú Nagyboldogasszony-templom idén ünnepli felszentelésének 220. évfordulóját.

Szőgyéni utcakép orgonasorral

Tiszta, tavaszi időnk van, a térség a maga teljes pompájában tárul elénk: gyönyörködünk az élénk színekben, a gazdagon termő dűlőkben, s a távolban bástyaként magasodó, pilisi hegyekben.

1945. márciusában a helyi plébánossal tudatták, hogy a nagytemplom tornyát fel fogják robbantani a németek, így a község valamelyest felkészülhetett a csapásra. Azt viszont senkivel sem tudatták, hogy egy másik robbantás is készülőben van, amit a Szent Mihály templomra készülnek mérni. A pusztítás következtében az Árpád-kori kistemplom – melynek szentélyi része a feltételezések szerint Szent István idejében épült – megsemmisült, romokban hevert, csak a főfalak maradtak állva. Később, a régészeti ásatások során feltárták, falait egy bizonyos magasságig felhúzták, mára  ebben a formában fogadja a templomkert az idelátogatót. Szakrális funkcióját ugyanakkor nem veszítette el: ma is tartanak itt kültéri miséket, ceremóniákat.

A tájház kertje és berendezése az 1920-as évek Szőgyénjét idézi, a kiállított bútorokat és tárgyakat a helyi lakosok ajánlották fel. Udvarában jelenleg építkezési munkálatok zajlanak: őszig várhatóan elkészül a Smidt Tamás tervezte új pajta is.

A bodzasorral átellenben a Dunamente turisztikai szervezet és a község önkormányzata révén, nemrégiben korszerű biciklis pihenőt helyeztek el a helyi parkban, ezzel is támogatva a helyiek mozgás iránti elköteleződését. Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere ottjártunkkor elárulta, hogy egy bicikliút kialakítása is tervben van, mely Szőgyént a környező településekkel, Köbölkúttal és Kisújfaluval köti majd össze.

Olláry Ildikó
Cookies