„Te mit sportolsz ilyenkor télen?” – kérdezgetem mindenkitől mostanában. A válasz többnyire az, hogy semmit. Aztán valahogy odapasszítják a semmi mellé egy sóhaj kíséretében: „Pedig már igazán rám férne egy kis mozgás!”

Tudom, a legnagyobb probléma abban gyökerezik, hogy senkinek sincs kedve a fárasztó munkanapok után megmozdulni ebben a zimankóban. De vannak olyan tevékenységek, melyek igazán játékosak, és jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Vigyázz, kész, jönnek az ötletek!

teli-oromok.jpg

Csússzunk!

Gyerünk le a pincébe a jó öreg korikért, és irány a pálya. Ha nincs korcsolyánk, kölcsönözzünk egyet, de semmiképp se hagyjuk ki télen ezt a remek szórakozást! Ha félünk korcsolyázni a jégen, akkor csak csúszkáljunk ide-oda, csak úgy a cipőnkben. Mint régen. Ki tud hosszabbra, messzebbre csúszni? Ezek nemcsak téli, de gyermeki örömök is egyben!

A második alapszabály: Séta minden mennyiségben!

Ha kihagyod a kardiót, mert annyira hideg van, mindennap sétálj legalább egy fél órát. Nem kell mást tennünk, csak gyalogolni és gyönyörködni a tájban.

Ráadásul most a hideg miatt kicsit szaporábbak a lépteink, így ez felér egy gyors gyaloglással is. Na, máris megvan a napi kardió!

Havat ide!

Még az idén remélhetőleg többször is lesz részünk egy jó kis hóesésben, és akkor mehetünk szánkózni! A téli sportok – sí és snowboard – mellett a szánkózás egy hihetetlenül jó kis tevékenység. Gyalog fel a dombra, és suhanás le. Megint meneteljünk fel a dombra, és irány lefelé! Az biztos, hogy ha a szánkó mellett döntünk, garantáltan jól fogunk szórakozni. Felnőttként is!

A kedvencem: a hóemberépítés!

Hogy miért? Mert az utóbbi néhány évben nem is hóembert, hanem hócicát és különféle állatokat építettem hóból. S mindig rájövök, milyen fáradságos munka is ez, egy ilyen hatalmas hószobor elkészítése. Hiszen össze kell göngyölni a havat, majd megformázni, vésni, faragni, mintha igazi szobrászok lennénk. S jöhet a dekoráció a végén! Igazán remek szórakozás, kikapcsolódás, és a szomszédok sem fognak csak úgy unottan elmenni mellette!

hirlevel_web_banner_1_293.jpg

A télnek még koránt sincs vége! Ne hagyjuk el magunkat! Amint időnk és lehetőségünk van rá, járjunk egyet, csússzunk, gyönyörködjünk a fagytól csillogó, szinte üveggé dermedt természetben! Öltözzünk melegen, lélegezzünk az orrunkon be és ki (így óvjuk magunkat a torokfájástól), valamint mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelően vastag jégre lépjünk! Aztán indulhat a mókavonat! Élvezzük a telet, a tél adta lehetőségeket: sportoljunk, és tegyünk az egészségünkért – játékosan!

Derzsi Bernadett
Cookies