A januárt reménytelenül szürkének tartjuk, pedig csak nézőpont kérdése. Hiszen mikor vackolhatjuk be magunkat a meleg vánkosok közé, ha nem a hideg téli hónapokban? Mikor máskor, ha nem januárban álmodjuk meg nyaralásunkat vagy nyári körutunkat? A természet eszünkbe juttatja, milyen jó is lenne téli álmot aludni, mint a medvének, és felébredni valamikor márciusban.

Annyit mi is megtehetünk, hogy a korán beköszöntő estéken meleg takarókat, puha párnákat rakunk az ágyunkra, és amikor tehetjük, jókat alszunk, mintha a tavaszra hibernálnánk testünket.

teli-oromeink-kezdo.jpg

Téli séta a havas természetben

A hideg hónapok beköszöntével az emberek többsége behúzódik: a meleg kuckót keresi. Bezzeg amikor kisüt a nap, semmi sem bírja maradásra a népet! Holott a téli napokon bűn (csak) bent tölteni az időt, hiszen soha máskor nem lehet részünk abban az élményben, amit a hófehérbe öltözött természet ad.  Csodáljuk meg a bágyadt nap erőtlenségét, a köd- és hószitálást. Hallgassunk bele a téli táj neszeibe, és csendesedjünk el kis időre.

Illatos fürdők

Szaunázzunk! Ez az igazi kényeztetés! Nincs jobb testi és lelki frissítő, mint egy jó szauna és az azt követő fürdés. Ne sajnáljuk magunktól ezt az ártatlan és üdítő szórakozást, a forró kamrát, sem a tüzes kövekre fröccsentett vizet, de még a jeges fürdőzést sem! Az illatos párákban, a tiszta lepedőkben pompás a pihenés, utána érezni fogjuk, hogy egészen újjászülettünk.

Lustálkodni szabad!

Tavasszal a szabadba csalogatnak az első napsugarak. Nyáron strandolunk. A ködös őszben felvesszük az edzőcipőt és a sapkát, és kitartóan kocogunk az erdőben. De mi legyen januárban, amikor fagypont alatt van a hőmérséklet, és a havazás nem akar elállni? Terítsünk magunkra egy puha takarót, és olvasgassunk. Vagy tervezzük meg a hétvégi menüt. Akkor sem hibázunk, ha egy szuszra elolvassuk a januári Új Nőt!

Gyertyafény a januári asztalon! A borongós, havas januárban örülünk minden fénysugárnak. Szoktassuk rá családtagjainkat, hogy ebédkor, vacsorakor gyújtsanak gyertyát. A táncoló láng meghitt hangulatot teremt, a játszi fény luxusával vonja be még a teához adott vajas kiflit is.

Jöjjön a takarítóasszony!

Két-három tízesért megmossa az összes ablakot, és megkímél bennünket attól, hogy tizenöt méter magasban egyensúlyozzunk az ablakpárkányon.  S hogy lelkiismeret-furdalásunkat elaltassuk (amit szegény jó anyukánk épített anno belénk), addig puccba vághatjuk a szekrényeket, kiszortírozhatjuk a soha nem hordott ruhákat.  (Két évnél idősebb ruhákat nem érdemes őrizgetni: tuti, hogy ezután sem vesszük fel azokat.)

Forró csilis csokoládé

Ez a ritka ital kétszeresen melegít, mert forró, és mert erős. A csilis csokoládé szexi ital, hát miért ne örüljünk neki, amikor kint olyan csúnya az idő? A csípős forró csokoládé jelenleg a legmenőbb recept, lépten-nyomon találkozhatunk vele. (A chocomaze.sk oldalon az ügyes komáromi csokoládéslánytól rendelhetünk isteni kézműves csokikat, tetszőleges ízesítéssel.) 

elofizetes_uj_no_117.png

Forró hangulatú dzsessz

Bár a hideg otthon maradásra csábít, de ha élményre éhezünk, mozduljunk ki a meleg fészekből, és menjünk színházba, hangversenyre (www.jokai.sk). A választék ilyentájt bőséges, kezdve a komolyzenétől, a dzsesszen keresztül, az újévi hangversenyekig. Mi melegíti át jobban a szívet, mint a szép hangzatok harmonikus áradása?

Vasárnapi brunch a barátainkkal

Szeret főzni, de nincs ideje, hogy komplett ebédet adjon? Válassza ki a szívének legkedvesebb embereket, és minden hónap első vasárnapján hívja meg őket vasárnapi brunchra. (A brunch svédasztalos étkezést jelent, vidám vasárnapi ejtőzést.) Nem szükséges, hogy mindent magunk készítsünk el, a barátok is hozhatnak magukkal valami finomat! A cél úgyis az, hogy beszélgessünk egy jó nagyot, jól érezzük magunkat egymás társaságában – és örüljünk annak, hogy élünk. A brunchban az a legjobb, hogy tele van „meglepivel”, hiszen senki sem tudja, mivel lepi meg a másik.

Varga Klára