Tisztelt Szerkesztőség! Mindenütt azt hallom, baj van a mai gyerekekkel. Szemtelenek, csúnyán beszélnek, nem tisztelnek senkit és semmit.

A nyugdíjasklubban is folyton csak a panaszkodást hallani. Idős társaim gyakran mesélik, hogy az unokáik alig-alig néznek feléjük, s ha jönnek is, csak leülnek a sarokba és a telefonjukkal szórakoznak. Nem tudnak beszélgetni velük, és a ház körüli teendőkben is hiába kérnek segítséget tőlük.

tenyleg-a-mai-gyerekekkel-van-baj-kezdo.jpg
(© LA Johnson/NPR)

Szerintem a mai gyerekeknek az a bajuk, hogy nem figyelnek rájuk eléggé. Jómagam is gyakran látok a parkban vagy a játszótéren ücsörgő anyukákat, akik – miközben csemetéjük az élményeit, problémáit ecsetelné nekik – telefonálnak, és nem figyelnek a saját gyermekükre. Nem hallgatják őket végig türelmesen, mert mindig sürgősebb dolguk van.

A múltkor a vonaton ülve is felfigyeltem arra, ahogy az egyik anyuka beszélt ötéves forma kisfiával. A fiú sokfélét kérdezgetett, és mesélni próbált, az anyuka azonban nem volt kíváncsi a saját gyermekére. Csak csitította, hogy maradjon már csendben, most nem ér rá vele foglalkozni, és elmerült a telefonjában.

A fiúcska pedig, megunva, hogy nem figyelnek rá, az előtte ülő hölgyet kezdte piszkálni. Először csak bökdöste, majd többször is meghúzta a haját. Az anyuka rá se hederített, hisz a gyerek csendben volt, s végre nem őt piszkálta. A hölgy azonban megunta a helyzetet, s rászólt a fiúcskára. Nem kiabált, csupán barátságosan megkérte, ne piszkálja tovább. A fiúcska viszont megsértődött és sírva fakadt. Na, erre meg már a sértett anyuka bezzeg nagy hanggal válaszolt – jól legorombította a hölgyet, hogy hallja az egész szerelvény.

Az anyuka szerint ugyanis a gyerkőc semmi rosszat nem csinált, a hölgy csak kitalálta az egészet. És egyáltalán, mi köze ahhoz, hogy mit csinál az ő gyereke! Mit értenek már az öregasszonyok a gyerekneveléshez?! – hogy csak a kedvesebbeket idézzem. Mondanom sem kell, ezek után a kisfiúnak nem kellett bocsánatot kérnie. Az anyuka pár pillanatig még nagyon figyelt a kisfiára, aztán Komáromig újra elmerült a telefonjában.

Aranka

minden_reggel_ujno.sk.png

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk leveleiket! Amennyiben szeretnék velünk és olvasóinkkal megosztanünnep a haji örömüket, bánatukat, problémáikat, szívesen állunk az önök rendelkezésére: akár névtelenül vagy álnéven is írhatnak. Kérjük, az ímél tárgya ,,LEVÉLTITOK'' legyen! 

Ímélcímünk: office [at] ujno.sk

Cookies