Hogyan készítsük el? Elsősorban be kell hozzá szerezni a kristálygombát, amiből az italunkat fogjuk gyártani. Ajánlatos először az ismerősöket megkérdezni, hátha valakinek már van Tibije...

Érdemes bioboltokban érdeklődni, de az internet is gazdag kínálattal kecsegtet. Keresgélhetünk hirdetésben, közösségi oldalon, baráti körben. Igyekezzünk megbízható forrásból tájékozódni. Az elkészítéséhez használhatunk szénsavmentes ásványvizet vagy szűrt vizet is. Ha nincs vízszűrőnk, előzőleg felforralt, majd lehűtött vizet.

tibi-limonade-kezdonek.jpgA tibeti kristálygombát vízi kefirnek, de Tibinek is nevezik.

Hozzávalók (2 liter limonádé elkészítéséhez):

6 ek. kristálygomba
10-15 dkg barna cukor ízlés szerint
5-6 szem mazsola vagy aszalt szilva, barack
fél biocitrom (nem kell belecsavarni)
2 l hideg víz

Tibi és a citrom! A normál csapvíz klórtartalma károsíthatja a kristályszemeket. Bármilyen aszalt gyümölcsöt belerakhatunk (füge, ananász, mazsola, barack, szilva). A citromot ajánlatos jó alaposan lemosni, vagy biocitromot keresni hozzá. A gombákat meleg vízzel érdemes átmosni, így gyorsabban híznak. Hideg víz hatására elaprózódnak, „megfáznak”.

Elkészítés:

A kristálygombát műanyag szitában langyos vízzel átmossuk. Majd egy széles szájú, zárható (de sosem fém) edénybe vagy üvegbe tesszük. Hozzáadjuk ízlés szerint a cukrot, az aszalt gyümölcsöket – lehetőleg ne tartalmazzanak kén-dioxidot (SO2) vagy nátrium-benzoátot (E211) – és a jól megmosott fél biocitromot. A citrom fontos hozzávaló, mert a fermentálásnál savas közegre van szükség. A citrom biztosítja a megfelelő pH-értéket.

Majd az egészet felöntjük hideg vízzel, alaposan felkavarjuk, és szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük. Minden nap átkeverjük: a kíméletes keverés segítheti az erjedést. A 2-3 nap alatt gyakorlatilag az összes cukor elfogy (a gomba megeszi). A végén kiszedjük belőle a gyümölcsdarabkákat, majd műanyag szűrőn keresztül leszűrjük egy palackba vagy üvegbe, és a citrom levét belecsavarjuk a kész italba. Az ital hűtőben tárolva néhány napig eláll. Érdemes belőle naponta 1 litert fogyasztani. És legalább 2-6 hónapon keresztül!

Teendők

A szűrőben maradt kristályszemeket langyos folyóvíz alatt kimossuk, és a fentebb leírt módon újrahasznosítjuk. Az elöregedett kristálygombát kiszedjük (könnyen felismerhető). Ehhez mindig műanyag kanalat használjunk. Nem kell izgulni, új termelődik helyette, hiszen gomba módra szaporodik! Rögvest készíthetünk egy következő adag limonádét is. A maradék gombát pedig hűtőben pihentethetjük, illetve elajándékozhatjuk.

Meddig áll el a gombánk? Több hónapig is pihenhet a hűtőben, de mindig vízben, 1-2 kanálnyi cukorral tároljuk. Kéthetente érdemes langyos vízzel átöblíteni, majd tovább pihenhet a cukros vízben.

Mi határozza meg a limonádé ízét?

Elsősorban a környezet hőmérséklete – és az érlelési idő. Figyeljünk arra, hogy gombánk ne erjedjen túl. Ha több napig érleljük, akkor kellemetlen, csípősen szénsavas íze lesz. Ugyanilyen eredményre számíthatunk, ha nagyon meleg helyre tesszük (ebbe a hibába én is belefutottam). Az ideális a 2 napos, 20-22 °C-os érlelés. Az üveget árnyékos helyen tároljuk.

facsaras.jpg

Mitől lesz finom ízű a gombás limonádé?

A legtöbb recept aszalt szilvát, barackot ajánl. Kipróbáltam több verziót is, a szilva és a barack könnyen felázik, megerjed a lében. Nem volt a legfinomabb. Az aszalt ananász a többnapos áztatás után se puffad fel, mivel kemény gyümölcsről van szó – íze is különleges. Az aszalt áfonyától enyhén rózsaszínű lesz a limonádénk, de csakúgy, mint az ananász, finom ízt ad italunknak.

hirlevel_web_banner_1_315.jpg

Mire figyeljünk?

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen! Abban a pillanatban, amikor valamilyen fémeszköz, kanál, fémszűrő hozzáér, megfertőződik, és napokon belül elpusztul. Ezért használjunk műanyag edényt, szűrőt, kanalat.

Sallay Erika
Cookies