Hallgatom a rádiót: bejelentik, hogy Barcelonában a helyiek nem tudnak felszállni a városi buszokra, annyi a turista.

Mallorcán is annyira megdrágult az étel, a föld, az ingatlanok, hogy a helyiek kénytelenek elköltözni szülőföldjükről. Intézkedéseket sürgetnek a tömegturizmus rákfenéje ellen, amely lassan ellehetetleníti az „agyonhájpolt” helyek mindennapi életét. (Akkor talán nem is olyan nagy baj, hogy nem utazom annyit? – a szerk. megj.)

a-tomegturizmus-merge-kezdo.jpg

Mindenesetre egyre több régió és város csatlakozik a felhíváshoz, a velenceiek belépőpénzt szednek, Dubrovnikban pedig a hatóságok kijelentették, hogy nem engedik kiszállni a nagy hajók utasait, mert csak a helyet foglalják a városban (szó szerint így fogalmaztak). Ugyanis ételt, italt hoznak magukkal a hajóról, semmit nem fogyasztanak, így a vendéglősöket, a turistaipart tönkreteszik a városban.

Amúgy Dubrovnikot sem amiatt látogatják a turisták, mert egyre többen kerültek képbe a dalmát város igazi helyével a történelemben.

A látogatók elsőképp azért jönnek, mert a Trónok harcát itt forgatták, s azóta az amerikaiak megrohamozzák mint filmhelyszínt. Mára pedig sok helység jutott hasonló sorsra: ezért például az Olaszországba vagy Spanyolországba utazók számos új korlátozással találhatják szembe magukat.

POSITANO STB.

Címlaplányunkkal, Kurucz Klaudiával bejárjuk a festői Amalfi-partot. Klaudia marketinges, menő posztokat készít az Instájára. Az Instagramon a látvány mindent visz, az influenszerek már minden olasz villakertet és kilátót végigjártak, minden arra érdemes fagyizóról szelfit csináltak.

Az internet népe pedig követi őket, hogy bejárja ugyanazokat a helyszíneket. Klaudia is útnak eredt, hogy megnézze, mi az igazság a felhájpolt látnivalókról. Vagyis: mit tudnak az olaszok, amit mi már régen elfelejtettünk.

positano-stb-kezdo.jpg

Nyitóképünkön Caprit láthatjuk a nevezetes Faraglioni-sziklákkal, melyeken kék gyíkok sütkéreznek ott, ahol állandó a hullámverés. A három sziklát a tenger és a korrózió formálta ilyenné, egykor barlangok lehettek. A rajtuk élő kék gyík pedig mimikrizik: kék színét a tengerről másolta, hogy jobban el tudjon bújni. (Több kék gyík nincs is a világon.)

positano-stb-00004.jpg

A sziklákról már Homérosz is írt, szerinte egy küklopsz, egy egyszemű szörny dobta le ezeket az alakzatokat a sziget tetejéről a tengerbe... Régen tüzet gyújtottak rajtuk, hogy a hajósok elkerüljék. Az itteni kékről színt is elneveztek, ez a „Capri-kék”. Capri szépségeit hajótúrán tudjuk bejárni, ezt nem szabad kihagyni, ahogy a Capriról elnevezett kapribogyót és a „torta caprese”-t sem.

positano-stb-00001.jpg

Positano színes házai felkúsznak a hegyekre, így új meg új kilátókat tesztelhetünk le, ha bírjuk szusszal. Ma a fél világ ide jár megbámulni ezt a csodát. A templom majolikakupolája talán a legtöbbször fotózott látványosság.

positano-stb-00002.jpg

A Le Sirenuse szállodából a legszebb a kilátás, a dolce vitát testesíti meg. Az ördög itt is a részletekben lakik, minden stílusos... A kompokról turistahordák özönlenek Caprira, hogy megcsodálják a Kék-barlangban a kék víz sajátos árnyalatát. A magyarázat szerint a kis barlangnyílás szöge miatt a színskálából a piros kimarad, csak a kék törik meg kintről.

positano-stb-00007.jpg

Milyen helyspecifikusság okozhat meglepetést? Talán az, hogy mindenhol dohányoznak, még étkezés közben is. Klaudia ugyan nem dohányzik, de hogy átadhassa az életérzést, feltöltött egy teraszos-cigis képet is az Instagramra.

Olvass tovább: Positano stb.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

KIPÓRBÁLTUK AZ AMALFI-PARTOT

Az Amalfi-part kifogyhatatlan a látnivalókból. Az ég és a kék legtöbb árnyalatát talán itt fedezhetjük fel. Egyik tengerpart sem képes ennyi ámulatba ejtő dolgot nyújtani: pompás táj, antik kertek és villák, valamint kedves emberek várnak ránk. Már azt hinnénk, hogy nem kerül elénk semmi harapnivaló, s  akkor ott vár Nápolyban, egy lepukkant utcában a világ legfantasztikusabb pizza Margheritája igazi bivalymozzarellával, amelyhez a tejet a vízibivalyoktól fejik a már itt élő indiaiak (ők ugyanis finoman bánnak az állatokkal). 

Amalfiban terem a legfinomabb citrom, s Amalfiban találták fel a limoncellót! Mennyei érzés egy farmon megszállni, ahol a hátsó kertben termő citromlugasról kerül a citrom a limoncellónkba vagy a fagyinkba... Itáliában mindig jelen van a személyesség érzése: az itteniek szenvedéllyel gesztikulálnak, beszélgetnek veled, van rád idejük. Sehol nincs ennyi szép ruha, márkás bolt, a citromos szuvenírek és kerámiák nézegetése külön időtöltés. Az álmok szigetén, Caprin a bevásárlóutcát belengi az itteni híres parfüm, a Carthusia illata...

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00006.jpg

Jó ötlet, ha először Nápolyban szállunk meg: ez bevezető délhez, hisz átellenben már Afrika van. Napoli vibrál. A levegő balzsamos, a várost először koszosnak látjuk, nem értjük a túl édes édességeket, ám amikor több napot eltöltünk itt, lassan kezdünk rájönni a varázsra. S a végén beleszeretünk a városba.

A régi híres utazók azt írták, a forró nap lehet az oka, hogy az itteniek olyan lusták. Nem tudjuk, ilyet mi már jóérzésből sem mondhatunk...

Amúgy Nápolyban találták fel a pizzát 1780-ban, a sütöde még most is az eredeti helyén működik. A csupán paradicsommal és mozzarellával készített Margherita-pizza óda az ízekhez. De a nápolyi dolcék is külön fejezetet érdemelnek: a városban ugyanis ezernyi cukrászda működik, a ropogós cannoli mandulakrémes burokban felejthetetlen.

A kávéfőző gépek pedig a jobb helyeken még mindig pumpásak, nem modern „nyomd meg a gombot” típusúak. (Csak így tudja az ember ledöngölni a  kávét, a kar a vizet nagyobb erővel préseli rajta keresztül.) Itt bizony nem barna vizet isznak!

minden_reggel_ujno.sk.png

Sok nép – spanyol, francia, szaracén – keveredése formálta a nápolyiak karakterét. A múzeumban a pompeji leletek fantasztikusak: a Vezúv sötét árnyként magasodik a messzeségben. Pompeji a Római Birodalom egyik leggazdagabb városa volt, mígnem aVezúv kitörése és hamuja betemette. A Vezúvot mindenki ismeri – a világon sok vulkán van, de ez a leghíresebb. Az, hogy a  Vezúv itt van, talán még mindig hat a nápolyiak gondolkodására. A behamuzott lejtőkön már paradicsom nő, de mindenki tudja, hogy a pompejiek pillanatok alatt elpusztultak a gázoktól és a lávától.

De vegyük sorjában a látnivalókat!

A legszebb kétségkívül Ravello: az ember lélegzete eláll az itteni kilátástól. A városkát a Rufolo család virágoztatta fel még a középkorban: a sikersztori egy püspökkel indult, majd benősüléssel egy gazdag családba... A Rufolók székesegyházat építettek itt, egykori otthonuk, a Villa Rufolo pedig ma a legfőbb látványosság. Vendégül látott már királyokat, pápákat, művészeket.

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00010.jpg

A városkát a múlt században fedezték fel ismét a művészek, szépségéről ódákat zengtek. A Villa Cimbronéban például antik szobrok és remek műalkotások várnak: még a laikust is lenyűgözik időtlenségükkel. Ha nincs másra időnk, csak egyetlen látnivalóra, az Ravello legyen: a világon nincs párja. A francia író, André Gide írta, hogy a városka közelebb van az éghez, mint a tengerhez.

A lépcsőzetes Positano a szelfizők paradicsoma, a mediterrán tökéletesség csúcsa. Gyönyörű. A nagy öreg mediterrán nap aranysugarakkal szövi be a várost. Ezért rohamozták meg az amerikaiak az ötvenes években – meg persze azért, mert regényírójuk, John Steinbeck csupa jó dolgot írt róla. (Miközben pár évtizeddel korábban pont Amerikába szédelegtek ki az itteniek, Positano ugyanis az időben még nincstelen halászfalucska volt.)

kiprobaltuk_az_amalfi_partot00001.jpg

A 2000-es években itt forgatták a Napsütötte Toszkánát: a későbbi turistákat már ezek a képkockák vonzották ide. Most pedig jönnek a fiatalok, akik ugyanolyan szelfit akarnak készíteni, mint kedvenc influenszerük. A turista azt reméli, Positanóban jót eszik majd, szépet lát, valamint ellazul. Pont ez az életerő tette az Amalfi-partot bakancslistássá. Itt minden hamisítatlanul olasz, s mindennek tengeríze van, mert a nedvesség rátelepszik a sótartóra. A turista vádlija megerősödik, mert itt azért a „fent” és a „lent” között lépcsőket kell megmászni.

Olvass tovább: Kipróbáltuk az Amalfi-partot

–néva–
Cookies