Ugye, mindannyian találkoztunk már olyan nőkkel, akiknek fitos kis orrán megakadt a szemünk… Tényleg vannak olyanok, akiket ilyen arányos formákkal áldott meg a sors? Vannak bizony: ám manapság már a karvalyorral vagy sasorral élők is csinos kis orrot tudnak szabatni maguknak.

Az orrplasztikának látványos eredménye van. Ám mellé is lehet lőni vele – az igazi jó plasztikai sebészek olyanok, mint a szobrászok. Nem mindenkinek illik ugyanis a fitos orr, a plasztika során az arc karaktere a meghatározó. Színészek és modellek között is sok elszabott, elrontott orral találkozhatunk.

turcsi-orrok-kezdo.jpg

Az orrplasztika valójában olyan műtéti eljárás, melynek során mind az orr alakját, mind a méretét megváltoztatják. Sok nő gondolja úgy, hogy az orra túl keskeny, túl széles, vagy éppen zavaró dudorok vannak rajta. Nagy százalékban olyan is előfordul, hogy egy orrtörés után az orrcsont görbébben forr össze, mint amilyen eredetileg volt – az orrplasztika erre is tökéletes megoldást nyújt. Az orrplasztikának sok előnye van: arányosabb orral esztétikusabbá válik az arc, s ezáltal az önbizalom is növekedhet. Az orrplasztika néha a légzési problémákra is megoldást jelent – azonban semmiképpen nem szabad összekeverni a szeptoplasztikával. Míg az előbbi esztétikai célokat szolgál (és lehetnek egészségjavító hatásai), addig az utóbbi kizárólag a légzés javítása érdekében történik.

Az orrplasztika a harmadik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás. Valószínű, hogy közvetlen környezetünkben is van olyan személy, aki már átesett ilyen műtéten – és mi nem is tudunk róla! Csak az utóbbi időben olyan jól néz ki, frissebb az arca... Na, ez az igazi jó orrműtét, amikor az eredmény nem látványos, hanem megnyugtató. Maga a plasztikai beavatkozás nagyon biztonságos műtéti eljárás, így ha megfelelő szakorvost sikerül választani, egyáltalán nem kell nagy kockázattól tartani. Az Új Nő több alkalommal is végeztetett plasztikai orrműtétet vállalkozó olvasókon. Altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben végezte a plasztikai sebész. (Ez azért fontos, mert az altatás is a műtéti kockázatok közé tartozik.)

A gyógyulási időszak már kellemetlenebb volt: a kliensnek sínt kellett viselnie, az első 14 napban jelentős duzzadás és véraláfutás látszott, számolni kellett az orrdugulással is. S akár egy év is eltelhet addig, mire kialakul a végleges eredmény.

Hogyan formálják az orrot?

Az orrplasztikának létezik nyitott és zárt verziója is. A nyitott műtét esetében egy kis bemetszést végeznek az orr alsó részén, míg a zárt beavatkozás esetén minden az orr belső oldalán, az orrlyukakban történik. A nyitott plasztika esetében a bemetszést elrejtik, és csak akkor látható, ha nagyon hátradöntöd a fejedet. Magát a műtétet sokszor altatásban hajtják végre. Ritkább esetben – ha az elvégezendő műtét nem jár nagy bonyodalmakkal – a sebész helyi érzéstelenítést alkalmaz. Ilyenkor a páciens végig ébren van a műtét alatt, és csak az orr területét zsibbasztják le.

Az orr formálása a csont és a porc törésével és eltávolításával kezdődik. Ha a páciens olyan formát szeretne, amelynél újra kell építeni az orrcsúcsot, akkor porcátültetést alkalmaznak. Ilyenkor leggyakrabban az ún. septumból, vagyis az orr középső részéből, bizonyos esetekben a fülből és a bordákból vesznek ki porcot. (Néhány plasztikai sebész szintetikus anyagot alkalmazott, azonban sok tanulmány kimutatta, hogy a szilikonimplantátumok használata jelentős kockázattal jár.)

Miután a porcot és a csontot átalakították, a bemetszés mentén a sebész visszahúzza a bőrt, majd összevarrja. Azoknál a bemetszéseknél, amelyeket zárt eljárással, tehát az orrlyukak belsejében végeznek, egyáltalán nem marad látható nyoma a műtétnek, és a varratok is maguktól felszívódnak. A nyitott és a zárt orrplasztika után is gipsszel rögzítik a páciens orrát.

alesso_baldovinetti-orros-portre.jpg
Régen nem volt segítség: Alesso Baldovinetti portréján egy igencsak karakteres orrú nő látható

Gyakori az orrdugulás!

A műtét utáni lábadozási idő 1-2 hétig is eltarthat. Ez idő alatt gyakori a megfázáshoz hasonló orrdugulás. A legtöbb páciensnek nincs szüksége fájdalomcsillapítóra, és a kellemetlen tünetek megszűnnek a gipsz eltávolítás után. A fájdalmasabb esetekben a sebész árnikakrémet vagy -gélt javasol, amelyek csökkentik mind a véraláfutást, mind a duzzanatokat. A gyógyulási idő alatt érdemes pár tippet betartani, amelyek segítenek a kellemetlenebb napok átvészelésében.

  • Érdemes megfelelő alvási pozíciót keresni: nem biztos, hogy oldalt vagy hanyatt fekve lesz a legkényelmesebb. Sokan arról számolnak be, hogy az első pár napban az ülve alvás bizonyult a legelőnyösebbnek.
  • Mindenképpen figyelmeztesd előre az orvosodat, ha szemüveges vagy, és a műtét után két hónapig nem tudod mellőzni a használatát. Ebben az esetben ugyanis a sebésznek úgy kell kialakítania a gipszet, hogy biztonságosan üljön az orrodon.
  • Figyelned kell a megfelelő táplálkozásra. Az első pár napban kerüld a nagyon fűszeres vagy sós ételeket, ugyanis ezek súlyosbíthatják a duzzanatot. Érdemes puha, pürésített fogásokat fogyasztani.
  • Kerüld az orrfújást és a tüsszentést! Ha mindenképpen tüsszenteni kell, csak nyitott szájjal tedd, ellenkező esetben a varratok könnyen elszakadhatnak. Ugyanez a helyzet a sporttal is: legalább három hónapig nem szabad megerőltetned magad!

hirlevel_web_banner_2_336.jpg

A szépségért szenvedni kell

Az orrplasztika utáni duzzanat mérete és érzékenysége nagyban függ a páciens szervezetétől, a sebész technikájától és persze attól is, hogy nyitott vagy zárt orrplasztikát alkalmaztak-e.

Nagyjából egy hetet kell várni, mire a műtét utáni véraláfutás eléggé lecsökken ahhoz, hogy bárki észrevehesse a műtét nyomait. Három hónap múlva kezd el látszani az eredmény, de legalább fél év kell ahhoz, hogy a duzzanat 90%-a eltűnjön. Ha valaki nem elégedett a végeredménnyel, mindenképpen javasolni szokták, hogy legalább 1 évet várjon a korrekciós műtéttel: ugyanis ennyi idő elteltével alakul ki az első műtét tényleges formája. Fontos megjegyezni azonban, hogy 1-2 hónap elteltével a légzési nehézségeknek, orrdugulásszerű tüneteknek meg kell szűnniük – ha valaki ezután is ezekkel küszködik, mindenképpen konzultálnia kell a sebészével!

A revíziós orrplasztika sokkal bonyolultabb műtét, mert a sebésznek olyan hegszövetekkel kell megküzdenie, amelyek megnehezítik a bőr és a lágy részek felemelését a porcokról.

A műtéti orrplasztika végleges megoldás, hiszen porcok és csontok segítségével formálják az orr végleges alakját. Azok számára, akik túl drasztikusnak érzik ezt a beavatkozást, de mégsem elégedettek a kinézetükkel, létezik egy nem invazív, vagyis nem műtéti eljárás.

Új! Műtét nélkül – hialuronijekcióval

Ez olyan ideiglenes módszer, amely során injekcióban hialuronsavas töltőanyagot használnak. Ezzel orvosolhatók a dudorok, szimmetrikusabbá tehető az orr, vagy megemelhető a hegye, viszont számolni kell bizonyos kockázatokkal is. Fontos a jó szakember! Ha nem megfelelően képzett sebész végzi a beavatkozást, a rosszul elhelyezett töltőanyag megszakíthatja a véráramlást – és akár bőrnekrózist (szövethalált) is okozhat. Tehát megfelelően képzett szakembert és sebészt kell választani! A különböző oldalakon általában megtekinthetők a plasztikai sebészek munkái – érdemes alaposan körülnézni az „előtte–utána” fotók között!

Varga Virág
Kapcsolódó írásunk