A galamb a tavasz jelképe! Csak oda száll le, ahol szelídség van... Tavasszal élénk a galambnász, beindulnak a turbékoló galambok. Nem véletlenül jött divatba az esküvői fehérgalamb-röptetés...

Görözdös Lajos (73) Nagymegyeren élő nyugdíjas. Szabadidejét galambjaival tölti. Baráti példát követve, 14 évesen kezdte űzni szép hobbiját, de csak a katonai szolgálat letöltését követően kezdett el komolyabban foglalkozni a postagalambokkal. Hamar rájött, hogy csak az éltenyésztőktől érdemes galambot vásárolni. Így lett védence többszörös országos bajnok, sőt, olimpiai bajnok. Nyert országos egyéni versenyt is. Kitartásáról és a galambok iránti szeretetéről 150 serleg árulkodik. – A galambot szeretni kell, s akkor nemcsak a párjához, de hozzánk is hazasiet – vallja Görözdös úr. 

turelmes-galambasz-kezdo.jpg

Téli pihenés

Október 28. és március 10. között a galambok a dúcban pihennek. Nem reptetik őket, mert könnyen más ragadozók – sólyom vagy vércse – karmai között végeznék. Ilyenkor megkapják a szükséges oltásokat és vitaminokat. 

Sportszezon

Szlovákiában összesen 4000 postagalamb-tenyésztő van.

– Repülési szezonban heti kétszer edzem a galambokat – mondja galambászunk. – Áprilistól július végéig tizenhét versenyen veszek részt. Szeptemberben pedig az őszi versenyek következnek. A legtöbb verseny vasárnap zajlik, olyankor több ezer galamb van a levegőben. Az első versenyére a galamb chipgyűrűt kap a lábára, már ezzel szállítják a röptetés helyszínére, például Hamburgba (vagy ahonnan indul a verseny). A galambok mindig az üres légteret keresik, hogy könnyebb legyen a repülés. A verseny idején a galamb csak akkor áll meg, ha viharba keveredik. Máskülönben egyhuzamban repül. Fontos, hogy a tömegből kiváljon, így tud csak előnyt szerezni. Amikor a galamb leszáll a házon az antennára, a chipgyűrű érintkezésbe lép az elektronikus műszeremmel, s ez megállapítja a beérkezés időpontját, a repülés idejét és a galamb azonosító számát.

Igen fontos a minőségi eleség! Röptetés idején ugyanis a galamb lefogy: nekik ez a Formula–1. Otthon én a szélkakasomon figyelem a szélirányt, és nagyjából tudom, mikor kell a galamboknak megérkezniük. Ha hátszelük van, akkor elérhetik akár a 120 kilométeres sebességet is. Ha szembeszéllel küzdenek, és ezt nyári meleg tetézi, akkor is képesek 12 órát repülni.

Özvegység

Az eredményt nagyban befolyásolja, hogy a galamb mennyire motivált a hazatérésben. Erre kétféle módszer létezik. Görözdös úr „az özvegységet“ szokta alkalmazni.

– Az özvegységnél a hímet röptetjük, aki siet haza a tojóhoz. A verseny előtt a hímet és a párját összeengedem, és megetetem jóféle táppal és kendermaggal. A tojó ettől tüzes lesz, elkezdi „gyúrni” a hímet. A hím válaszként szerelmesen búg a tojónak. Erre a hímet megfogom, beteszem a hordozókosárba, és elviszem a körzeti telephelyre. IInnen elszállítják a kiengedés helyszínére. A módszer lényege: a hím hazakívánkozik a tojóhoz, ezért siet, repül haza. Trükköt kell alkalmazni, másként nincs eredmény. A férfiak is hasonlóan működnek: az a férj, aki nem siet haza, nem szereti a feleségét. Megáll az útba eső kocsmában – neveti el magát. 

A természetes módszernél a tojót is röptetik

Itt a fiókák adják a motivációt. A tojó 10 nap alatt tojja le a tojást. A fiókáknak 18 nap szükséges a kikeléshez. Fontos a jó időzítés. A tojó a kikelés előtt már érzi a mozgolódó fiókát a tojásban. Ha a tojót ilyenkor küldik versenyre, akkor ösztönei siettetik: repül haza a fiókákhoz... 

hirlevel_web_banner_1.jpg

A világhírű Janssen!

A háziasított szirti galambok közül a belgiumi Janssen fajták világhírűek. A Hofkens fajták is kedvencek, de náluk gyorsabbak a Leo Heremans galambok.

– Hosszútávra a Delbar fajtát ajánlom: óvatosabb, de kitartó galambok – folytatja Görözdös úr. – A hosszú táv 500 és 800 km közti távot jelent. A középtáv 300 és 600 km között van, a rövidtáv 100-tól 350 km-ig terjed. Egy postagalamb átlagosan 12-15 évet él.

Az én legidősebb, 21 éves galambom országos első is volt. Versenyre 42 özvegy hímem és ugyanennyi tojóm van. Ezenfelül a tenyészetben van 20 galambpárom. Az idősebb tenyésztőktől sokat tanultam, a legtöbbet a budapesti Mikó József galambásztól. 

Az olimpián nincs verseny!

A postagalambászat olimpiáját kétévente rendezik meg. Idén a lengyel Poznanban tartották. Egy koefficiens (az elmúlt év 17 versenyének öt legjobb eredménye) alapján juthatott ki Szlovákia három legjobb galambja a postagalamb-olimpiára. Itt már nincs versenyeztetés, kiállítással egybekötött díjkiosztót tartanak. Az első olimpiát Belgiumban rendezték 1938 januárjában. Görözdös úr eddig háromszor jutott ki az olimpiára, 1977-ben a galambja olimpiai bajnok lett Angliában.

Galambászunk szinte egész életében főraktárosként dolgozott. Ezt meséli: "1978-ban a feleségemnek postagalambbal küldtem pénzt. Pont akkor kaptam az előleget. Reggel magamhoz vettem az egyik galambot, és bementem a munkahelyemre. A pénzt tekerccsé formáltam, és befőttesgumival rögzítettem a galamb lábához. A kollégák nem akarták elhinni, hogy a galamb hazatalál, ezért a bankjegyek sorszámát leírták. Húsz perc múlva a feleségem telefonált, hogy megkapta a pénzt, és lediktálta a sorszámokat. Ilyen okosak a postagalambok! "

 

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies