Nyár ide vagy oda, munka mindig kell, és bizony, jó, ha van. Nem is mindegy, hogy milyen. Bár a legnagyobb mozgás a munkaerőpiacon tavasszal és ősszel van, azért bőven akad pályázó, aki most, nyáron keresi új helyét, vagy épp váltani, változtatni kíván. 

Lehetünk bármilyen talpraesettek és gyakorlottak, egy állásinterjú bárkin kifoghat. Még a legjobbakon is! Mutatunk néhány trükköt, mellyel kilóra megveheted az új főnöködet! Az ördög igenis a részletekben rejlik.

interju-kezdo.jpg

Illem

Az egyik legfontosabb tényező. Tudd, mikor és mit kell mondani. Például hivatalosan köszönni, felnőtt módjára viselkedni, az emberek szemébe nézni, bemutatkozni és kezet rázni. Az interjúra várva nem a körmödet rágni és a telefonodat nyomkodni, hanem szépen kiegyensúlyozottan várni a sorodra. Különben is, az állásinterjú előtti perceket szánd önmagadra. Szedd össze a gondolataidat, és próbálj lehiggadni! 

Kell az izgalom! A nélkül nem is lenne az igazi. Az adrenalinszintünk megnövekszik, de ezt a javunkra kell fordítani. Nem szabad berezelni, hanem igyekezzünk biztatni magunkat! Jó vagyok, képes vagyok rá, okos vagyok, tudom, mit akarok… a munka, az enyém lesz!

Ruházat

Nem mindegy, milyen ruhában jelenünk meg a nagyérdemű előtt.  A legkézenfekvőbb, ha egy könnyű nyári, sötétebb színű nadrágot húzunk egy fehér inggel. A fehér ing még mindig divat, és igazán megnyerő! Továbbá nekünk, nőknek nyáron is kötelező a harisnya, ha szoknyát veszünk, vagy ha hivatalos helyre megyünk intézkedni. Továbbá ne legyen mély a dekoltázs, és ne legyen túl magas a cipőnk sarka!

Felkészülten érkezz!

Tudod, hova mész, milyen pozícióra jelentkeztél, tehát egy-két nappal az interjú előtt készülj fel! Nézz utána a cégnek, mivel foglalkoznak, milyen a profiljuk, kérdezz utána ismerősöktől, hátha van valami infójuk róla. Próbáld meg már előtte a tükörben elmondani magadnak, miért szeretnél oda menni dolgozni. Ezt úgyis meg fogják kérdezni. Készülj! Ne felejtsd el becsúsztatni a táskádba a különböző diplomáidat. Legyen nálad az önéletrajzod, illetve a diplomád, nyelvvizsgáid fénymásolata. Sosem tudhatod, hogy fog-e kelleni. Ráadásul, ha a jövendőbeli főnököd kérné, és látja, hogy már most milyen felkészült vagy, nyert ügyed van!

hirlevel_web_banner_1_171.jpg

Add önmagad, de légy fegyelmezett!

Ne veszítsd el az önkontrollt, bármilyen kérdést tesznek is fel. Inkább kérj időt, míg végiggondolod a választ. Próbálj sajátos megoldásokat felkínálni egy adott szituációra. Semmiképp se éreztesd a bírálóbizottsággal, hogy megfélemlíthető és puhány vagy. Természetesen azt se, hogy te vagy a világ legokosabb embere, így hagyd a nagyzolást! Mosolyogj, és légy magabiztos, ez nagyon sokat számít!

Győzni jöttem! – nekem ez a legjobb trükköm. Ha valamit akarok, el tudom érni. Lehet, hogy nem én vagyok a legjobb a pozícióra, de bennem van a legnagyobb akarat. S bizony, ez a legfontosabb dolog az életben!

Derzsi Bernadett