Téged hogy ítélnek meg a munkahelyeden? Szeretnél megbecsült tagja lenni a csapatnak? Több tiszteletre vágysz?

Íme, néhány apró trükk, amit nem árt fontolóra venned, ha több elismerésre vágysz!

7-munkahelyi-tipp.jpg

Hallgass meg másokat!

Legyen az egy értekezlet, egy csapatépítő tréning vagy egy magánbeszélgetés, te mindig igyekezz meghallgatni kollégáidat, feletteseidet, adott esetben az alkalmazottaidat. Nem vágunk mások szavába, és nem grimaszolunk, miközben munkatársunk beszél, hanem szépen végighallgatjuk őt! Ha mégis félbeszakítanánk, akkor kérjünk elnézést, és engedjük, hogy folytassa mondanivalóját.

Ne erőltessük másokra a véleményünket, akaratunkat!

Ha azt akarjuk, hogy tiszteljenek és megbecsüljenek minket, akkor ne nyomjuk le mások torkán az akaratunkat, és ne akarjuk, hogy a mi véleményünk érvényesüljön mindenáron. Ideje, hogy teret adj másoknak is, hiszen akár csapatban, akár egyénileg dolgozol, mindig adhat valaki egy jó tanácsot és hatékonyabb ötletet egy adott probléma megoldására. Nem mindig az jó és célravezető, amit mi mondunk. Ha mégis így látjuk, temérdek ellenséget szerzünk magunknak, amellett, hogy a vezető pozíciótól is elbúcsúzhatunk. 

Szemkontaktus: bárkivel beszélsz a munkahelyeden, ne kapd félre a tekinteted. Amíg beszéltek, addig nézz a másik szemébe, és figyelj rá. Ezzel jelzed neki, hogy igenis fontos az, amit mondani kíván.

Ne nézz le senkit!

Gonosz dolog lenézni valakit csak azért, mert alacsonyabb pozícióban dolgozik, mint te. Ne zárkózz el ezektől a munkatársaidtól, légy a segítségükre, kommunikálj velük. Attól, mert te a számítógép mögött ülsz, és nem te viszed ki a szemetet, és mosod fel a padlót naponta, nem jelenti azt, hogy jobb ember vagy. Ha azt szeretnéd elérni, hogy tiszteljenek, tisztelj te is másokat, függetlenül a pozíciójuktól.

Mosolyogj!

Örök jó tanács. Senki sem szereti a mélabús és fáradt tekinteteket az irodában. Sokkal gyorsabban és hatékonyabban megy a munka egy olyan környezetben, ahol jókedv uralkodik. Törekedj hát ennek elérésére!

hirlevel_web_banner_2_225.jpg

Ne félj kérdezni!

Ha elakadsz egy projektben, és segítségre lenne szükséged, ne félj kikérni a munkatársaid vagy főnököd véleményét. A kérdés sosem méltatlan, pláne, ha tanulni is tudunk belőle. 

A szorgalom igenis fontos!

Azonban a szorgalom nem egyenlő a törtetéssel. Sose feledjük, hogy nem kell tűzön-vízen keresztül menni csak azért, hogy elérjük a célunkat. Természetesen az sem jó megoldás, ha a lustaságot és lazaságot választjuk helyette. Azért nem jár dicséret, ha állandóan noszogatni kell az embert, hogy végezze el rendesen a munkáját. Dolgozzunk szorgalmasan, mint a méhek (közben, persze, nem árt, ha élvezzük is azt, amit csinálunk), s így biztosan beérik munkánk gyümölcse!

Dunai Mira
Cookies