A vidék a régi Gömör vármegye része volt, ma az ország közepének számít.

Túrázzunk a hegyekben, gyűjtsünk élményeket! Tippünk a Murányi-fennsík. Környéke igazi paradicsom, itt találhatók a történelmi Felvidék kevésbé ismert, szinte érintetlen vadonjai.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_7.jpg

A hegység belsejének felfedezése egész napos kihívás lehet: parádés sziklagerincek várják a túrázás szerelmeseit, aki pedig kevésbé kitartó, az Tiszolc környékén rövidebb útvonalakat és szédítően szép panorámát talál. (És szállást, hamisítatlan faházakban.)

Alpesi jellegű rét, vad szurdokok: van itt minden. A fő nevezetesség Tiszolc vára, amelyet IV. Béla idején a tatárok ellen kezdtek építeni, de állítólag sosem fejezték be...

Mellette a lapos platón őskori település nyomait fedezték fel.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_3.jpg

Családos kirándulóknak is ajánljuk a helyet: a Rima völgyében juhok legelnek, csacsik játszadoznak, lábunk alatt ürgék sétálgatnak, finom falatokra várva.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_4.jpg

Itt ugyanis nem tilos etetni az ürgéket, sőt: kifejezetten ajánlott.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_1.jpg

Az ürgék októbertől márciusig téli álmot alszanak. Márciusban felébrednek, áprilisban párosodnak, s 28 nap után a nőstény megfial. Az első hónapban a kölykeit anyatejjel táplálja. Ez a legkritikusabb hónap! Ha hideg és esős napok jönnek, a nőstény éhezik, elapad a teje, és a kölykök elpusztulnak. Ezért fontos az etetés.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_6.jpg

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_5.jpg

„Pantomimoznak”

A hátsó lábukra állva figyelik, nincs-e veszély... S ha van, akkor éleset fütyülnek, majd eltűnnek az ürgelyukban. Napközben les rájuk a fekete holló, a rétisas, de a borz és a menyét is.

urgelesen_a_muranyi_fennsikon_2.jpg

elofizetes_uj_no.png

–néva–
Cookies