Itt a turistaszezon, tervezgetünk, ábrándozunk, hol is töltsük idén a nyarat.

Az Új Nő idegenvezetői és körutazásainak szervezőit kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

utazni-csak-nyitott-lelekkel-erdemes-kezdo.jpg
(© Slim Aarons, Palm Springs)

A szervezett körutazások sikere nagyrészt az idegenvezető felkészültségén, talpraesettségén múlik. Jól tudja ezt Brogyányi Mihály, aki Új Nő körutazásainak népszerű idegenvezetője.

– Ha valaki társasutazásra jelentkezik, mire számítson?

– Fontos a tolerancia. Az idegenvezető számára a közösségépítés az egyik legkomolyabb kihívás. Ha nem sikerül megteremteni az utasok közt az összhangot, egyfajta kollektív érzést és elfogadást, akkor keserű szájízzel fognak hazatérni. Elég egyetlen kötekedő utas, aki örökösen elégedetlenkedik: ha nem tudjuk kezelni, el tudja rontani az összes utas kedvét. A csoportos utak alfája és ómegája a jó hangulat. Én minden tőlem telhetőt bevetek, anekdotázok, sőt, még énekelek is. Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy szórakoztassam a kedves utast.

– Kiknek ajánlja a körutakat?

– Azoknak, akik könnyen el tudnak fogadni másokat, és másokkal is el tudják fogadtatni magukat. Vannak emberek, akik elvárják, hogy csak őket pátyolgassák – az extra odafigyelést azonban egy csoportos úton, ahol rajtuk kívül még negyvenkilenc utas van, nem kapják, nem kaphatják meg.

A másik dolog viszont, hogy sokat tanulok az utasoktól. A legostobább ember is tud nekem olyat mondani, amit én nem tudok. Az évek során megtanultam: nem elég, ha az ember nyitott szemmel, füllel jár a világban. A legfontosabb, hogy a lelke nyitott legyen.

– Mi az, amit semmiképpen sem szabad elmulasztani egy idegen országban?

– A helyi ételek, italok árulkodnak az ország múltjáról. Csehországra például jellemző a sörkultúra és tradicionális ételük, a sült kacsa knédlivel, dinsztelt káposztával. Ezt az ételt sok helyen készítik. A Csallóközben is, ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy káposztás ételek a 16. századig hetente hatszor kerültek egy magyar család asztalára, mert egyszerűen nem volt más. A mi káposztás kacsánk azonban nem ugyanaz, amit a hagyományos recept alapján, egy hétszáz éve folyamatosan üzemelő prágai kiskocsmában szolgálnak fel, frissen csapolt, gyöngyöző cseh sörrel. Ilyet csakis ott kaphatunk.

– Ahol napokon át össze van zárva egy busznyi idegen, előbb-utóbb nézeteltérések is adódnak. Mi a konfliktusok leggyakoribb oka?

– A legtöbb konfliktust az ülőhelyek elosztása okozza. Az előrelátó, nagy tapasztalattal rendelkező utazási irodák a befizetés sorrendjében, az utas igénye szerint előre elkészítik az ülőhelylistát. Ha viszont ez nincs, akkor jönnek a parttalan viták, civakodások. Én addig soha nem indulok el, amíg a lehetőségekhez képest minden utas nem elégedett a helyével. Az emberek bármin képesek összeveszni. A politikai vitáktól kezdve a házassági perpatvarig sok vitás ügyben kellett magamra vállalni a békebíró szerepét. Másik fontos tanácsom: mindenképpen ajánlatos, hogy az utas ismerje fizikai teljesítőképességének a korlátait. Főleg az okoz sok gondot – magának az utasnak is –, ha korlátozott a mozgásában.

– Egyszer egy rendkívül fitt, negyven körüli hölgy magával hozta majd nyolcvanéves, igencsak hanyatló férjét. Ráadásul a bácsika idült alkoholista volt. Mindig száz méterrel mögöttünk csoszogott, vagy szó nélkül eltűnt valamelyik kocsma mélyén. Szerencsére a feleség hamar belátta, hogy ez társas út, és mi nem alkalmazkodhatunk a kedves férjhez – attól kezdve reggelente bezárta őt pár üveg sör társaságában a hotelszobába, ő meg jött velünk. A legmeglepőbb: a végén a bácsi a nyakamba borult, és megköszönte „élete legjobb nyaralását”. Az évek során rengeteg ilyen furcsasággal találkoztam, s ma már semmin sem csodálkozom. Az idegenvezető kicsit olyan, mint egy jó házigazda: mindig szívélyes a vendéggel.

brogyanyi_0.jpg
Brogyányi Mihály, az Új Nős utazások idegenvezetője

– Mitől tart minden idegenvezető?

– Ha elkóborolnak az utasok. Az egyik úton, szabadprogram után azzal tért vissza egy idős bácsi, hogy elveszett a felesége. Elengedtük, menjen megkeresni. Öt perc múlva megjött a feleség, akit nem lehetett visszatartani, és elszaladt a párja után. Na, órákig kerestük őket. Minden késés a többiekkel szemben felelőtlenség, számunkra pedig hatalmas stressz. A mi szakmánkban a csúszások okozzák a legtöbb problémát.

– Milyen gyakran kel útra?

– Volt, hogy csak kipakoltam és bepakoltam. És így ment hónapokon át. Az elmúlt évek viszont a koronavírusnak „köszönhetően” langyosra sikerültek. Az idei már jobbnak ígérkezik, aminek nagyon örülök, mert rám nagyon igaz a kínai közmondás: Válaszd a hobbidat hivatásodnak, és soha nem kell dolgoznod.

minden_reggel_ujno.sk_386.png

Mire figyeljünk?

A fiatal korosztály még bátran nekivág a világnak, akár hátizsákkal is, de a családosok, középkorúak már jobban szeretik az utazási irodák szakembereire bízni útjuk előkészítését. Homokszem azonban itt is kerülhet a gépezetbe. Mire is kell odafigyelnünk?

– Mikor utat választunk – kezdi az Új Nős utazások szervezője –, alaposan gondoljunk át mindent. Olyan apró részletek is fontosak lehetnek, mint, mondjuk, az indulás időpontja. Ha este indulunk, az éjszakát óhatatlanul a buszban töltjük. Másnap pedig elcsigázottan ébredünk, s előttünk az egész napos megfeszített program. Ennek elkerülése végett mi például mindig reggelre tesszük az indulást. És lepukkant panziókban, motelekben, autópályák mellett soha nem szállásoljuk el az utasokat, mert ezeknek a színvonala megkérdőjelezhető. A mi célunk: az utas elégedettsége.

Nem könnyű, hiszen minden ember más, ezért mást vár el. Mi még az olyan apróságot is kihangsúlyozzuk, hogy például a kiránduláson nincs lehetőség shoppingolásra. Sohasem szervezünk olyan utakat, melyeknek csak a bevásárlás a célja.

– Volt olyan eset, hogy valakit lebeszéltek az útról?

– Egy hölgy többnapos körutazásra jelentkezett óvodás korú gyermekkel. Természetesen mi nem mondhatjuk azt: „Anyuka, ne hozza a gyermekét!” De fel kell világosítani az utast, hogy egy körút miképpen zajlik. Hiszen a kicsinek még szüksége van a délutáni alvásra, játékra, és itt erre napokig nincs lehetőség. Egy fáradt gyermek pedig nyűgös, zavarja a többi kiránduló általános komfortérzetét, nyugalmát. Arra is volt példa, hogy kerekes székhez kötött mozgássérült szeretett volna részt venni az egyik prágai utazásunkon. Nagyon szerettünk volna eleget tenni kérésének, de sajnos nem tudtuk vállalni az utaztatását, hiszen nem tudta volna abszolválni a programot.

– Az utasok sokszor szeretnék tudni, hogy milyen autóbusszal indulnak útnak?

– A műszaki hibák sok gondot okozhatnak. Az Új Nős utazásoknál mi ezért csak három évnél fiatalabb Mercedes és Mann buszokkal utaztatunk. Az utasoknak fontos, hogy minden pontosan a meghirdetett program szerint haladjon, mindent meg tudjanak nézni, amit beharangoztunk – és amiért fizettek. De ez minden tisztességes iroda szívügye, hiszen a szervezésben rengeteg munka fekszik.

 – Sokszor hallani olyan esetekről, hogy valaki meggondolja magát, és visszalép az utazástól. Megteheti ugyanezt az utazási iroda is? És ha igen, milyen esetben van joga visszalépni a szerződéstől?

– Az utazási irodák és ügynökségek működése mindenre kiterjedően szabályozva van. Ettől eltérni nem lehet. Az utazási iroda abban az esetben jogosult a szerződés felbontására, ha az ügyfél nem tartja be a fizetési feltételeket, vagyis nem fizeti ki az utazás árát az előre megadott időpontig. Ebben az esetben az utazási iroda igényelheti a megrendelőtől a szerződésszegésért járó büntetést. Ha a jelentkező már befizette az előleget, akkor a büntetés levonása után fennmaradó összeget visszatéríti. Egyébként az utazási szerződésnek tartalmaznia kell a mindkét félre vonatkozó jogokat és kötelezettségeket – de mi azt vettük észre, hogy ezt a többoldalnyi apró betűs részt jó, ha az utasok tíz százaléka elolvassa. Pedig nagyon sok kellemetlenségtől megkímélhetnék magukat.

utazni-csak-nyitott-lelekkel-erdemes-belso.jpg
(© Cass Bird)

– Sok ismerősöm panaszkodott, hogy az utazási iroda a szerződés megkötése után, nem sokkal a tervezett indulás előtt megemelte a végleges árat. Ez milyen esetekben jogos?

– Az utazási irodának joga van a szerződésben leszögezett áron változtatni, de erről legkésőbb huszonegy nappal az indulás előtt tájékozatni kell az utast. Az áremelés abban az esetben indokolt, ha emelkedtek az üzemanyagárak, a repülőtéri vagy vízumilletékek, a kikötői díj, illetve az autópálya díja. Kivételes, ritka esetben megesik, hogy a külföldi partneriroda előre nem látható, jogos oknál fogva megemeli az árat. Az áremelésre hivatkozva tehát – a felsorolt esetekben, melyek a szerződés részét képezik – az ügyfél nem bonthatja fel a szerződést. Ha valaki visszalép a szerződéstől, akkor erről írásban kell értesítenie az utazási irodát, és meg kell térítenie a szerződésszegésért járó büntetést, mely 44-15 nappal az utazás tervezett időpontja előtt az ár 30%-a, 14-3 nappal 40%-a, három nappal indulás előtt pedig 50%-a.

Mentességet csak az jelent, ha orvosi igazolást mellékel, miszerint egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az utazást. Ilyen esetekben a beteg ügyfél kárpótlást igényelhet a biztosítótársaságtól, ahol az utazási biztosítását kötötte. Mi minden utasunk részére az Union biztosítóval kötünk teljes körű biztosítást. Apropó: az utazási biztosításra sem árt rákérdezni.

– Mi történik abban az esetben, ha valaki lekési az indulást?

– A késés leginkább a repülővel szervezett utak esetében megengedhetetlen. Ha valaki mégis késik, vagy bármilyen más oknál fogva később utazik a csoport után, akkor az utat önerőből kell finanszíroznia, mert a jegye kárba veszett.

– Milyen kötelességei vannak az utazási irodának az ügyféllel szemben?

– A teljesség igénye nélkül megemlíteném, hogy az utazási iroda alkalmazottja köteles minden fontos információt megadni az úti célról. Az elmúlt harmincvalahány évben megtanultam, hogy soha, de soha nem szabad zsákbamacskát árulni, mert csak az elégedett ügyfél tér vissza hozzánk. Az utazási iroda legkésőbb hét nappal az utazás előtt köteles teljes körű, írásos tájékoztatást nyújtani. A kint tartózkodás alatt felmerülő nehézségek, esetleges reklamációk intézésekor, az elveszett okmányok pótlásakor az utazási iroda idegenvezetője segíti az utasokat.

Janković Nóra
Cookies