Aki ma trendi akar lenni, nem kritizálhatja a testpozitivitást. Pedig ennek a mozgalomnak is van sötét oldala.

A szilasi Varga Denisa (27) a nők azon táborát erősíti, akik bármit megehetnek, nem látszik meg az alakjukon. Denisa nem tud hízni.

vekony-test-kezdo.jpg
Varga Denisa

Az én sokkom

A testpozitívok nem biztos, hogy kvittelnék a panaszát, pedig ugyanazt mondja, mint ők, csak ő éppen a sor másik végén áll. Attól kap sokkot, ha ledob pár kilót. Denisa pedagógusként dolgozik Felbáron.

– Könnyebben lefogyok öt kilót, mint hízok egyet – szögezi le rögtön a beszélgetésünk elején. – A 170 cm-es magasságomhoz 49 kg vagyok. Úgy gondolom, 55 kiló lenne az ideális. A vékonyságot fetisizáló korunkban a külső szemlélő azt hinné, hogy te aztán biztosan elégedett vagy az alakoddal! Dehogy vagyok! Vizsgaidőszakban csak úgy olvadtak le rólam a kilók. Sokan azt gondolják, milyen jó nekem. Pedig ugyanúgy küszködöm a súlyommal, mint a duci lányok. Voltak próbálkozásaim, étrend-kiegészítőket szedtem, de nem voltam kitartó, mint sok minden másban sem. (Elmosolyodik.) Nálunk az egész család vékony. Enni pedig szeretek, sok édességet fogyasztok, éjfélkor még pattogatott kukoricát rágcsálok.

– Mindig ilyen vékony voltál?

– Duci babának születtem, több mint 4 kilóval. Anyukám azt mondta, hogy a hurkáktól nem látták a szemem. Óvodáskoromig húsos lányka voltam, de ahogy nyúlni kezdtem, lefogytam. Maradt ez az állapot.

Mell vagy fenék-e a nőiesebb testrészünk? Nekem sem a nagy fenék, sem a nagy mell nem tetszik. Bár vannak nők, akiknek mutatós a tomporuk. Az ember mindig magához viszonyít, vékony vagyok, nagy feneket nem tudok magamon elképzelni, nagyobb mellet viszont igen.

– Sportolsz valamit?

– Őszintén? Nagyon esetlen vagyok tornából. Még úszni sem tudok, a futás sem az én műfajom. Egyszer beálltam kézilabdázni, eltörött az ujjam. A karantén alatt volt olyan nekibuzdulásom, hogy most pedig sportolni fogok, de pár nap után feladtam.

– Szerinted miért foglalkoznak a nők annyit a testükkel?

– Ez genetikailag kódolt, attraktívak akarunk lenni. A jó külső mindent visz. Egy jó nőt mindenki megnéz – nemtől függetlenül. A női rivalizálás hátterében is az áll, vajon ki a jobb nő, ki tetszik jobban a férfinak? A jó nő hamar elkel: ez történelmi tapasztalat. Emellett egy vonzó külsejű nőhöz sokkal kedvesebbek az emberek, a munkahelyeken is előnyük van.

– Ha lenne lányod, mire nevelnéd?

– Egész biztosan nem cikizném. Tudom, nekem is milyen rosszul esett, mikor az iskolában piszkafának csúfoltak. Emiatt toleráns vagyok, nem szólom meg senkinek a testalkatát.

elofizetes_uj_no_48.png

– Az is rendben van, ha valaki 200 kilót nyom?

– A tévében többször mutatnak túlsúlyos embereket, akik szó szerint mozdulni sem bírnak. Ilyenkor mindig az az első gondolatom, hogy valami testi vagy lelki betegség húzódhat a háttérben. Senkire sem fogok ujjal mutogatni, amiért vékony vagy erős.

– Szerinted milyen most a szépségideál?

– Férfi ismerőseimtől gyakran hallom, hogy a hosszú haj a szép. Az ideális nőnek hosszú haja, hosszú lába van.

– Te melyik testrészeddel vagy a legelégedettebb?

– Szeretem a szemem és a szép lapos hasam. Tényleg bármennyit ehetek.

Ma már vannak bloggerek, akik azt hirdetik, hogy egy egészséges test nem jobb, mint egy egészségtelen. Sőt, nem egy body positivity influenszer a krónikus elhízást dicsőíti. Elmondhatjuk, hogy a testpozitív mozgalom mára elvesztette a tisztánlátását.

– Mondta neked valaki, hogy szép vagy?

– Ma reggel a nővérem dicsért meg. Egyébként anyukám is szokta mondani, hogy szép vagyok – és a párom is. Apukám pedig mindig azt mondja: Inkább okos legyél! Szüleim 15 éves koromban engedtek el először szórakozni. Akkor sminkeltem ki magam először, és sok dicséretet kaptam.

– Mikor belenézel a tükörbe, mit látsz?

– Változó. Nyáron, mikor jön a bikiniszezon, gátlásosabb vagyok. Minden reggel fohászkodtam, hogy legalább fél kilóval többet mutasson a mérleg. Nagyon vékonyka a combom. A molettek arról panaszkodnak, hogy járáskor összedörzsölődik a combjuk, engem meg zavar a hézag a combjaim közt. Mit meg nem adnék a kerekebb idomokért!

– Apropó, ruha! Mi az, amit szeretsz, illetve nem szeretsz hordani?

– A szűk nadrágokat kerülöm, mivel kirajzolják az alakot. Szoknyában viszont jól érzem magam. Vagy térdig érő ruhában, mert eltakarja a combomat. Sokszor szenvedés a ruhavásárlás, XS méretet nem mindenből tartanak. Az a sztereotípia sem igaz, hogy a deszka lányoknak minden jól áll. Néha én is depressziósan jövök ki a próbafülkéből. Csak én nem azt mondom, hogy holnaptól diéta, hanem hogy újra B-komplex.

vekony-test-fenek-festmeny.jpg
Félix Vallotton svájci festő képe

– Tudod, mi az a narancsbőr?

– A képeken láttam, hogyan néz ki. Meg a strandon, de nem figyelem különösebben.

– El tudod fogadni a külsődet olyannak, amilyen?

– A nő örök elégedetlen. Valószínű, ha a vágyott plusz 5 kiló rám szaladna, akkor meg a testrészeimet vizslatnám.

Reál beauty

Mióta ember az ember, azóta szenvednek a nők attól, hogy nem úgy néznek ki, mint az aktuális szépségideál. A nők majd nyolcvan százalékának van valami gondja a testével. A Dove cég indította az első Real Beauty nevű kampányt 2004-ben: azt akarták megmutatni vele, hányféleképpen nézhet ki egy nő. Sokféleképpen. Az üzenet akkoriban úgy szólt, hogy minden test gyönyörű.

Kivétel

Később is minden test gyönyörű volt, kivéve a sovány testet. A gizdatestű nőket sok esetben megbélyegezték. Ha például ők is kiraktak egy képet a túl vékony testükről azzal, hogy „az én testem sem tökéletes, de mégis elfogadom”, akkor megfagyott a levegő. A mozgalmárok megírták nekik, hogy „ti nem vagytok méltók arra, hogy a body positivityt hirdessétek, mert titeket soha senki nem szégyenített meg annyira, mint amennyire a kövér embereket megszégyenítik”. Vagyis egy sovány nő nem fogadhatja el úgy a testét, ahogy az van. Csak egy bizonyos kilón túl fogadhatjuk el a testünket.

Érezd magad értékesnek, és ne utáld a férfiakat. A nőiesség nem egy test, nem is egy ruha a vállfán, hanem önazonosság. Egy kis láng a nő szíve mélyén, amivel állandóan foglalkozni kell, és sohasem hagyhatja kialudni...

Árulás?

A túlzott kövérség egészségügyi kockázattal is jár. Nem egy body positivity influenszer ezért az egészséges életmódot kezdte követni, ami később kilókban is mérhető volt. Mire szó szerint felhördült a publikum, hogy elárulták az eszmét. Például Adele-t, az énekesnőt is megvádolták azzal, hogy behódolt az elvárásoknak, mikor lefogyott.

Kiben van a hiba?

A testpozitivitásnak a sok önellentmondás miatt mégis van létjogosultsága, hiszen önelfogadásra tanít. Felhívja a figyelmet az elérhetetlen ideálokra, hisz az influenszerek zöme továbbra is tökéletesen retusált képet tölt fel az oldalaira. A sok tökéletlen ember pedig azt gondolja, hogy benne van a hiba, amiért nem így néz ki.

Hogy szedhetünk fel?

A sovány lányoknak súlyzós edzéseket ajánlanak. Alacsonyabb ismétlésszám (8-10) mellett nagyobb súlyok a javasoltak, és főleg alapgyakorlatokat kell végezni (guggolás, felhúzás, fekvenyomás, húzódzkodás, fej fölé nyomás stb.). A kardiós edzéseket az elején ki is lehet hagyni. Az étrend is fontos: több kalóriát kell bevinni, mint amit a test eléget; ezt nevezik tömegnövelő étrendnek (több szénhidrátot tartalmaz).

Sallay Erika, Nagyvendégi Éva
Kapcsolódó írásunk 
Cookies