Egy filmválogatás, amely falakat és tabukat dönt! Vannak időszakok, amikor a filmvásznon társadalmi problémákról, tabukról pörögnek a képkockát, hogy felhívják a témára a közönség figyelmét, elgondolkodtassák, sőt, megbotránkoztassák. A lényeg, hogy beszéljenek róla!

A film alkotói azt tartják: fontos, hogy a közönség ne csak tökéletes embereket, mosolygós családokat és hepiendet lásson. Az embereket néha nem árt szembesíteni a valósággal. A rendezők időről időre olyan témákhoz nyúlnak, mint a függőségek bemutatása, a pszichés betegségek vagy – mint a legutóbb – az Alzheimer-kór vagy a halva születés feldolgozása.

filmes-kezdo.jpg

Ezek olyan emberi problémák, amelyek bármelyikünket, a társadalom bármely rétegét és bármelyik családot érinthetik. Nem akarunk a szomorú eseményekre gondolni, mégis, időnként beszélni kell róluk! Szubjektív filmösszeállításunk a teljesség igénye nélkül készült, ám azért ezek a filmek maradandó élményt nyújtanak. A kiváló szereposztás, a minőségi rendezés pedig gondoskodik arról, hogy mindegyik elérje a kellő hatást.

AZ AUTIZMUSRÓL BESZÉL

Esőember (1988)
Számomra azért is volt meghatározó film az Esőember, mert benne találkoztam először az autizmussal. Az autista testvért, Raymondot zseniálisan alakító Dustin Hoffmant külön szobrocskával jutalmazták az Oscar-díjas alkotásban. A film által bepillantást nyerhetünk egy autista ember mindennapjaiba, láthatjuk, hogy mennyire fontos számára a napirend, milyen rögeszmésen ragaszkodik a szokásaihoz. Azt is érzékelhetjük, hogy – ma és mindörökké! - mennyire fontos téma a hátrányok elfogadásának kérdése.

Mindenesetre a család többi tagjának (ebben az esetben a testvérnek, akit Tom Cruise játszik) sok türelemre van szüksége ahhoz, hogy elfogadja Raymondot – ámde azt is láthatjuk, hogy az autisták csodálatos emberek, és sokan különleges képességekkel bírnak.

Raymond például kívülről fújja Shakespeare összes művét, és lenyűgöző fejszámoló... Az Esőemberből azóta színházi darab is készült.

esoember.jpg

A BIPOLÁRIS ZAVARRÓL

Jeges élet (2020)
A Netflixen tavaly év elején debütált ez a tízrészes sorozat, amelyik a jégtáncosok kemény, gyakorlással teli mindennapjait mutatja be – plusz a szereplőkkel a bipoláris zavar elnevezésű kórkép érzelmi hullámvasútjára is felülhetünk. A köznyelvben mániás depresszióként ismert betegség a szélsőséges hangulatingadozásról ismeretes. A főhős Kat (akit Kaya Scodelario játszik) sokat küszködik mentális egészségének fenntartásával, hisz fontos számára, hogy betegsége ne kerüljön nyilvánosságra (hisz elvárják tőle a kemény teljesítményt). A sorozat összetett kérdésekre keresi a választ: egy komoly témát nyit meg, melyet a filmkészítők hozzáadott értékként feszes izgalmakba csomagoltak be.

jeges-elet_0.jpg

AZ ANOREXIÁRÓL

To the Bone (2017)
A film az étkezési zavarokat, pontosabban az anorexiát állítja a középpontjába. Ellent, a fiatal, húszéves anorexiával küzdő lányt (Lily Collins főszereplésével) egy rehabilitációs programban ismerhetjük meg, ahol minden erejével próbál megküzdeni a betegségével. Közben hányatott sorsa is kirajzolódik a filmvásznon, mint jégvirágok a fagyos ablakon: édesanyja elhagyta, hogy új életet kezdjen, apját hidegen hagyja lánya küszködése, egyedül mostohája igyekszik rajta segíteni. Bekerül egy bentlakásos programba, ahol az étkezési zavarokkal küzdőket gyógyítják (a programot dr. Beckham vezeti, akit Keanu Reeves játszik). A főszereplőnek a gyógyulás felé vezető útja göröngyös, de a film pont ettől lesz emberi és életszagú. A filmet Marti Noxon írta és rendezte – saját korábbi evészavarát véve alapul –, aki hiteles képet festett a mai kor egyik komoly betegségéről. A filmet a rendező a figyelemfelkeltés szándékával készítette el.

to-the-bone.jpg

A SKIZOFRÉNIÁRÓL

Egy csodálatos elme (2001)
A film Russel Crowe főszereplésével a Nobel-díjas John Forbes Nash amerikai matematikus életét mutatja be. A négy Oscar-díjat is kiérdemelt alkotás egy szívszorító dráma: egy zseni küzdelmeibe kapunk bepillantást, aki démonával, a skizofréniával áll állandó harcban. A színész kiválóan hozza a különböző szerepekben való működési zavarokat, ami a betegség sajátossága. Az átlagember el sem tudja képzelni, hogy mi minden megy végbe egy ilyen súlyos kórképpel küzdő beteg elméjében. A film izgalmas és megindító, 2002-ben pedig elnyerte a Legjobb film díját.

egy-csodalatos-elme_0.jpg

AZ ALZHEIMER-KÓRRÓL

Az apa (2020)
Itt egy remek színdarab-adaptációról van szó – a történetet először színházban láthatta a nagyközönség, majd készült belőle egy Oscar-díjas alkotás Anthony Hopkinsszel a főszerepben. A 83 éves színész zseniálisan alakította az Alzheimer-kórban szenvedő apát, aki egyre inkább elveszti a kapcsolatot a valósággal. Az idős apa, André az elején még küzd a lányával, nem igényli a segítségét.

Ám ahogy pörögnek a filmkockák, André elkezd leépülni, így a filmbéli jelenetek is egyre kuszábbá válnak. A rendező ugyanis az Alzheimer-kórral küzdő apa szemével láttatja az eseményeket.

Az idős elme már nem úgy működik, ahogy régen működött, és becsapja az embert: ez persze kihatással van a körülötte élők életére. Szívszorító valóságábrázolásnak lehetünk a szemtanúi, mert mára elmondhatjuk, hogy a felvonultatott kórkép nagyon sok családot érint. Mindenesetre a film segítségével könnyebben megérthetjük, hogy mi zajlik egy idős beteg fejében, és miért reagál úgy a történésekre, ahogyan reagál…

the-father.jpg

A DROGFÜGGŐSÉGRŐL ÉS A GYÓGYSZERFÜGGŐSÉGRŐL

Rekviem egy álomért (2000)
A rendező kemény valóságábrázolásra törekszik a heroin- és gyógyszerfüggőségről, csak filmes eszközökkel. A főszerepben Jared Leto – aki Hollywoodban alapos színészként ismert – egy lecsúszott narkóst alakít. A filmben fontos szerepet kap még két fiatal és egyikük gyógyszerfüggő édesanyja. A drogfüggőséget sokan feldolgozták már, de filmünk olyan erős képi ábrázolással bír, hogy fontos volna levetíteni minden középiskolában – már csak elrettentés gyanánt is. A film kiválóan szemlélteti az egyre súlyosbodó függőséget és az áldozat szervezetének fokozatos leépülését. Egyik fontos üzenete pedig: Mindig van lejjebb...

rekviem-egy-alomert.jpg

A LESZOKÁSRÓL

Bob, az utcamacska (2016)
Bár a témája komoly, de azért egy sokkal könnyedebb film következik. Az angol alkotás valós történet alapján készült. Bob, a vörhenyes macska története igazi bestseller lett – miután gazdája, James Bowen megírta a sztorijukat. A film nagyon jól ábrázolja egy drogfüggő mindennapjait, családi és társas viszonyait. James (Luke Treadaway alakítása) tulajdonképpen egy heroinfüggő londoni utcazenész, aki hajléktalanmagazin árusításával próbál némi pénzmaghoz jutni. Egy nap talál egy sérült macskát, és meggyógyítja. Miután a macska (Bob) felépül, James meg akar szabadulni tőle, de a cica ragaszkodik újdonsült gazdájához. A végén James és Bob elválaszthatatlan páros lesznek, hírnevet szereznek maguknak, és bónuszként James is elhatározza, hogy megküzd keresztjével, a függőséggel.

bob-az-utcamacska.jpg

A JÁTÉKFÜGGŐSÉG

The Gambler (2014)
Minden értesítés helyett: a rendezésnek köszönhetően a filmben garantált a feszültség, a végeredmény pedig egy csavarokkal teli thriller. Mark Wahlberg egy egyetemi professzort játszik, aki nagyon okos és eszes, csak épp szerencsejáték-függő. Nem tudja, mikor kell leállni, ezért hatalmas adósságot halmoz fel. Hiába a gazdag családi háttér, az anyja sem tolerálhatja a végsőkig a játékszenvedélyét. „Vajon ki lehet szállni? Abba lehet hagyni? Lehet élni ekkora adóssággal a hátunkon?” – kérdezzük a film nézése közben. Az alkotás egy olyan szenvedélybetegséget mutat be, aminek osztályrendtől függetlenül bárki áldozatul eshet.

the-gambler.jpg

A CSECSEMŐHALÁL ÉS ANNAK FELDOLGOZÁSA

Pieces of Woman (2020)
A magyar rendezésű (Mundruczó Kornél és Wéber Kata) film olyan tabut dolgoz fel, mint a gyermek elvesztése és a gyász feldolgozása. Egy bostoni házaspár első gyermekét várja, ám az otthon szülés végül tragédiába fullad. Ki a felelős? Hogyan lehet a történteket elfogadni? Miként lehet továbblépni? Komoly kérdéseket boncolgat a film, erős érzelmekkel megspékelve. A film első húsz percében az otthon szülést mutatja be, szinte vágatlanul – majd a tragédiát követő gyászt, végül a bírósági eljárást. A film az emberi elszigetelődést veszi górcső alá, ami tabunak számít.

pieces-of-a-woman.jpg

HOMOSZEXUALITÁS

Túl a barátságon (2005)
Az Oscar-díjas film két cowboy éveken át tartó titkos szerelmi viszonyát mutatja be Heath Ledger és Jake Gyllenhaal főszereplésével. Az 1963-ban játszódó történetben a két fiatal nyári munka során birkákat őriz a hegyekben: eközben kerülnek közelebbi kapcsolatba egymással. Később mindketten megnősülnek, családot alapítanak, majd következik egy újabb találkozás (bár a végén egyedül folytatják tovább.)

A háttér a 60-as évek Amerikája: a mű realisztikus módon ábrázolja a végső beteljesedésre képtelen férfikapcsolatot.

A cowboyt ugyanis mindig a férfiassággal azonosítják, aki szerepelhet pozitív vagy épp negatív hősként – de melegként?! A homoszexuális cowboy a konzervatív népeknél kiverte a biztosítékot. A film nagy port kavart, de azért három aranyszobrocskát is bezsebelt.

brokeback-mountain.jpg

SZÜLETÉSI RENDELLENESSÉG, ELFOGADÁS

Az igazi csoda (2017)
Auggie Pullman (Jacob Tremblay) arcdeformitással született, és a rendellenessége miatt alsó tagozatos koráig otthon tanuló volt. Szorongással éli meg a közösségbe, iskolába való járást, pedig csak hétköznapi dolgokra vágyik, hogy elfogadják, és barátai legyenek. A másság megtapasztalása, a kirekesztettség és az elfogadás áll a film középpontjában. A filmben a kisfiú szüleit Julia Roberts és Owen Wilson játsszák. Egy igazi családi tanmese az elfogadásról.

wonder.jpg

A MUNKAHELYI ZAKLATÁSRÓL

Botrány (2019)
A nagy port kavart film a nők zaklatásáról, a hatalmi visszaélésről szól. A valós eseményeken alapuló történet a Fox News hírcsatorna alapítójának, az USA egyik legbefolyásosabb médiavezetőjének, Roger Ailesnek a botrányát és bukását mutatja be. Ailest a csatorna egykori műsorvezetője szexuális zaklatás vádjával beperli, ezzel pedig elindul a lavina, és némaságukat megtörve több érintett nő is nyilvánosságra hozza az őket ért sérelmeket. Ezzel ellentétben a filmben van egy szál, ami azzal foglalkozik, mennyit ér egy előléptetés, és mennyit hajlandó megtenni ezért egy fiatal, csinos és ambiciózus nő, hogy feljebb kapaszkodjon a ranglétrán. Hol a határ, és ki a hibás ebben? A színésznők, Nicole Kidman, Charlize Theron és Margot Robbie tolmácsolásában a film komoly társadalmi tabutémát feszeget.

bombshell.jpg

Kedves Olvasó, a te filmlistádról melyik játékfilmet ajánlanád, és milyen témáról szól?

hirlevel_web_banner_2_350.jpg

M. Ando Krisztina