Kiszuperált televízió, építkezési hulladék, üvegek, zacskók, zsákok, műanyag üvegek, elpusztult vagy kinyuvasztott háziállatok, kerékgumik, ruhadarabok, bútorok, babakocsi, vécékagyló, matracok – mind-mind halmokban álltak a megtisztított kiserdőkben és vizek partján. Idén ismét folytatódott a Kukkonia Polgári Társulás által meghirdetett szemétszedés. 450 ember indult útnak, sokan családostul – hogy felszedjék (a más) szemetét. Több kisgyermek lelkesen segédkezett, így néhol családi hétvégi programba ment át a tisztítás. Elképesztő mennyiségű szemét gyűlt össze!

Manapság a természet egy nagy kuka. Sokan abban a hiszemben vannak, hogy elnyel mindent, elsőképp a trehány emberek szemetét. A tavalyi „Tisztítsuk meg a Csallóköz vizeit!” rendezvény keretében összesen 1,8 tonna hulladékot szedtek össze az önkéntesek. Az idei szemétgyűjtésen ennek a többszöröse, már 10 tonna szemét gyűlt össze. A szemétgyűjtők mindenfélével találkoztak. (Fotó: Cséfalvay Á. András)

szemetszedes-kerek_0.jpg

Néha teljesen megközelíthetetlen helyeken bukkantak a szemétszedők használt autógumikra, mosógépekre, traktorkerekekre: még ma sem tudják, hogy a delikvensek miképp tudták odavonszolni a tett színhelyére ezeket a behemót alkalmatosságokat...

– Felmerül bennünk a kérdés: vajon miért a természetet szennyezzük? Hisz feleekkora erőfeszítéssel, mint amivel kicipeljük a tévét a kanális mellé, elvihetjük valamelyik elektronikai üzletbe, ahol elektromos hulladékként átveszik. Vajon mi, emberek ennyire nem tudjuk a miheztartást, azt, hogy minek hol a helye? Vagy tényleg ennyire hanyagok vagyunk? – kérdezte a szemétgyűjtés végén Dóka Tímea, a Kukkonia Polgári Társulás elnöke. (S vele együtt minden buzgó önkéntes, aki a Csallóköz szemetét szedte.)

doka-timi.jpg
„Úgy gondoljuk, az élet nem állhat meg. Ebben a nehéz időszakban is tennünk kell környezetünk védelméért” – kezdte beszélgetésünket Dóka Tímea, a Kukkonia PT elnöke. Idén is a Tőkési Kistérséggel, a helyi településekkel, a környezetvédőkkel és a DunaVittel folytatták a regionális szemétszedést Tőkésen, továbbá Komáromban a Duna parton, Patonyréten a Kis-Duna partján, a sikabonyi kanális partján, valamint a pódafai és a várkonyi kanálisok mentén.

– Több hétvégére szétosztva, de sikerült egyeztetni az időpontokat – mondja Dóka Tímea. – Nyárasd, Dunaszerdahely, Felsővámos, Csallóközkürt, Pódafa, Patonyrét, Kisudvarnok, Sárrét és Feketenyék, Komárom, Vásárút, Dunatőkés és Pozsonyeperjes területén szedték az elmúlt hónapokban a szemetet.

A Kukkonia Polgári Társulás a Green Kukkonia kezdeményezés keretében 2020 szeptemberében megtisztította a Tőkési-ág egy szakaszát. A munkát nem tudták befejezni, mivel közbeszólt a járvány miatt meghirdetett lockdown. Tervüket azonban nem adták fel, idén újra nekivágtak a szemétszedésnek.

Mindenki tehet valamit

Sajnos, sokan nem tudják, hogy milyen óriási károkat okoznak azzal, ha a természetet használják szemetesnek. Minden, amit csak úgy elhajítunk vagy kiöntünk, kidobunk, vagy épp lerakunk, idővel szétmállik, és beleivódik a talajba – így a talajvizekbe is. Szomorú példa erre Patonyrét botránya, amikor is gyomirtószert találtak az itteni ivóvízben (a talajvízből szivárgott át). A szocializmus alatt ugyanis úgy próbáltak megszabadulni a felesleges atrazintól, hogy a tartályokat elásták. Ennek a levét most isszuk meg. Az atrazinszennyezés miatt a helyiek sokáig kizárólag palackozott vizet fogyaszthattak, azzal is főztek, és még fogmosáshoz is palackozott vizet kellett használniuk. Ők mostanra bizonyára megbecsülik az ivóvizüket. A tapasztalat azt mutatja, hogy míg az ember nem tapasztalja meg, hogy a saját bőrét viszi vásárra – addig bizony nem hajlandó változtatni a hulladékkezelés szokásain.

hirlevel_web_banner_1_279.jpg

– Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés – mondja Dóka Tímea. – Úgy tetszik, mintha a falvakban minden jobban működne... Hogy a városok mi miatt késlekednek és söprik szőnyeg alá a szemétkérdést, azt ők tudják. Elég végigmenni a kisvárosokban, alig van kihelyezve utcai szeméttartály. Akkor hova dobjuk a szemetet? Fontos a jó példa: ha az iskola támogatja a környezetvédelmet, és támogatja azokat a diákokat, akik a zöld ügyek mellé állnak, akkor szó szerint nyert ügyünk van – jegyezte meg Dóka Tímea. – Hiszen mint a szlogen mondja: „Ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön.”

Tegnap hallottam egy szemtanútól, hogy Medve mellett van egy óriási dán sertéstelep. Az állatok ürülékét úgy tüntetik el, hogy lefúrnak 80 m mélyre, és oda töltik be. Évek óta. Közben Közép-Európa legnagyobb föld alatti ivóvízkészlete itt van Pozsonypüspöki–Gútor–Somorja alatt, alig 50 km-re. Olvastam egy interjút 2019-ből a Pravdában, de a farm vezetője paradicsomi állapotokat fest.

Rossz a kérdés, miszerint „én egy szál magamban mit tudok tenni?”. Rengeteget! Mindannyian tehetünk valamit! Ültessünk fát, minimalizáljuk a szemetet, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, ne pazaroljuk a vizet, komposztáljunk, ne halmozzuk fel az ételt, részesítsük előnyben a helyi élelmiszert – ezek nem nagy dolgok, kis lépések, mégis ezekkel mentjük meg a bolygót.

– A tiszta víz közös érték, a csallóközi ivóvíz pedig Európa egyik nagy kincse. Ezért a felelősségünk is közös. Óvjuk meg együtt vizeinket, mert csak akkor lesz értéke, ha ugyanúgy adjuk tovább, ahogy kaptuk – vallják a Kukkonia Polgári Társulás önkéntesei.

Önkéntesek Nyárasdon

Erdészvélemény

– Mivel a Tőkési-ág védett terület, segítjük a térség megtisztítását. Jó lenne, ha ősszel ismét meghirdetnék a kukkóniások – mondja Vavrik Mária erdész, aki az állami természetvédők képviseletében volt jelen a szemétszedésen. Mária hozzátette, hogy minden alkalommal abban reménykednek: okulunk a sorozatos botrányokból, így kevesebb hulladékot hagyunk maguk után a természetben. Dehogy! A koronajárvány csak rontott a helyzeten. A természeten kívül nem mehettünk sehova. A járásokat is lezárták, így az emberek kimentek a határba. És a saját határukat szennyezték, közvetlenül a saját ivóvizüket és termőföldjüket. Az emberi felelőtlenség határtalan. Az erdei ösvényeken tavasszal halomban álltak a vizespalackok. Az emberünk kiment, hogy jó levegőt szívjon, és séta közben eldobta ivóvizes PET-palackját. Mintha ez is része lenne a felüdülésnek...

Szemétszedés Pódafán

– Bekrachol a tévé, hát kicipelik a kiserdőbe, hogy aztán ott hagyják valamelyik bokor tövében – folytatja Vavrik Mária. – A városokban és a falvakban hulladékgyűjtő pontok működnek. A lomtalanítás is gyakori, amikor összegyűjtik az elektronikai hulladékot, a használt bútorokat, egyszóval minden feleslegünket. Ingyenesen leadhatjuk használt kütyüinket és mindenféle eszközeinket. Akkor miért az erdőt kell kukának használni? Tagja vagyok egy vadásztársaságnak, rendszeresen járjuk az erdőinket, és szedjük a szemetet. A figyelmeztető táblákat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az erdőben „Tilos a szemét lerakása!”, először csak eltörték, majd eltüntették...

Ezek szerint a bűnösök jól tudják, hogy rosszat csinálnak. Ezek szerint nem szeretnek tükörbe nézni, és a saját bűnükkel szembesülni...

Olyat is találtak, amit épeszű ember nem dob ki!

A Sikabonyi Polgári Társulás tagjai a sikabonyi rész megtisztítására összpontosítottak.

– Körülbelül másfél tonna hulladékot gyűjtöttünk össze. Találtunk autóalkatrészeket, autóüléseket, műszerfalat, sárvédőt, ütközőt, több száz kilós zsindelytetőt, hűtőszekrényt, televíziót. Igazából találtunk mindent, amit el lehet képzelni, sőt, olyat is, amit nem lehet – fűzte hozzá Póda László, a társulás egyik tagja.

Kisudvarnok is tisztított!

Több mint ötvenen ragadtak zsákot és kesztyűt Kisudvarnokon. Az önkéntes szemétszedők közt voltak kicsik és nagyok.

– Sajnos, mi is sok szemetet találtunk! Nem győzzük eleget magyarázni, hogy a hulladék, ami kikerül a természetbe, mindig bomlásnak indul, és a szennyező anyagok előbb vagy utóbb bekerülnek a talajvízbe – mondja a község polgármestere, Marczell Zoltán. – Mindenesetre a felvilágosítást folytatni kell, és még több embernek kell elmondani, hogy hanyagságunkkal hatalmas károkat okozunk magunknak.

Csallóközkürtön is szorgos munka folyt

A pozsonyeperjesieknek a munka ünnepe telt szemétszedéssel

A járvány alatt még több turista jelent meg az eperjesi kataszterben, akik valamiért szívesen hagyják itt a szemetjüket.

– Így az elmúlt időszakban sem hagytunk fel a hulladékgyűjtéssel – mondja Ribánszky Jarmila polgármester asszony. A helyi vadászok rendszeresen tisztítják az erdőt, a halászok a tavak környékét teszik rendbe, és vannak szemétszedő önkénteseink – olyan is van köztük, aki kutyasétáltatás közben szedegeti össze a szeme elé kerülő hulladékot.

– Két csoportra osztható nálunk az emberiség: vannak, akik eldobják a szemetjüket, és vannak, akik rendre kitisztítják az erdőket és vizeket. A két csoport soha nem keresztezi egymást. Mindig ugyanazok az emberek szemetelnek, és mindig ugyanazok szedik össze utánuk a szemetet. Abban bízunk, hogy a gyermekeinket sikerül megtanítani a helyes hozzáállásra – mondja a polgármester asszony.

Dunatőkés és Pozsonyeperjes. „Mindig nagyon örülünk, amikor gyerekeket látunk egy szemétszedésen – mondta Dóka Tímea. – A MOL Akadémia edzői is kijöttek a játékosokkal, illetve a kisudvarnoki fociklub is kivette részét a tisztításból. Azt gondolom, a példamutatás nagyon fontos.” Minél korábban megtanítjuk a kicsiknek, hogy a hulladéknak a kukában, és nem a kanális partján vagy a kiserdőben van a helye, annál jobb.

A vásárútiak kenuba ültek

Szépszámú önkéntes gyűlt össze Vásárúton is. A szemétszedésből kivették részüket az önkéntes tűzoltók, a tenni vágyó helyi lakosok és a polgármester, Török Gergely is. Mint megtudtuk tőle, tavasszal már szerveztek egy kisebb szemétszedést a községben. Hatos csoportokban keltek útra a helyiek, hogy szűkebb pátriájukat megszabadítsák a szeméttől.

– A vizeinket is megtisztítottuk, amihez kenukat béreltünk. Úgy gondolom, most is sikeres napot zárunk...

A kezdeményezésbe bekapcsolódott a DAC 1904, a MOL Akadémia, a Sikabonyi Polgári Társulás, az YBS DAC Fanklub, valamint az FCC Environment. A tisztítást ezúttal is a Duna Menti Ligeterdők Tájvédelmi Körzet munkatársai koordinálták: kijelölték a megtisztítható szakaszokat és irányították a tisztítás menetét. A projekt mögé idén az Ekopolis is beállt, Zelené oázy nevű programjukon keresztül támogatták a kezdeményezést.

Üzenet!

A résztvevők megegyeztek abban, hogy az elkövetkezőkben gőzerővel folytatják a lakosok felvilágosítását: amikor egy laza mozdulattal kitolják szemetüket a kiserdőbe, gyermekeik ivóvizét szennyezik. Most és mindörökké, mert van olyan makacs szennyeződés, ami soha nem tűnik el...

Szlávik Cyntia
Cookies