Így néz ki egy szemétszedés...
Dömötör Ede képein a Csallóköz szemetét szedjük. Bár teljesen mindegy a helyszín, ugyanígy néznek ki Szepsi utcái is (nemrégiben onnan láttam megdöbbentő fotókat). Vagy elég kimenni az árokpartra: belefulladunk a pillepalackokba. A kukák környékén pedig a kiterített kutyatetemig minden emberi trehányság közszemlére van állítva. Lassan kapirgálni is megtanulhatunk, annyi a szemét körülöttünk... Pista bácsi alkonyattájt tolja ki a szemetét a fák közé, a kiserdőbe. Momentán az se zavarja, hogy a kiserdő az ablaka előtt van, ezért a rothadó szemét bűzét ő szagolja majd.

05_84.jpg

>> Műanyagpalack-posta az unokáknak 
Volt az ókori görög bölcseknek egy közkedvelt mondásuk: Panta rhei. Minden mozog, semmi sem tart örökké.
Ebből is látszik, hogy a görög bölcsek nem találkoztak a pillepalackokkal. Ezek lebomlása ugyanis a végtelenbe nyúlik. Négy-ötszáz, sőt, típustól függően akár ezer évig is eltart, mire egy pillepalack eltűnik a természetből. 

01_130.jpg

Játsszunk el a gondolattal,
hogy Kolumbusz Amerikában az óceán partján felejt egyet. Hacsak a hullámzás el nem sodorja, ma is ott díszelegne a homokban... Pedig nem lenne nagy ördöngösség nemet mondani például a műanyag palackokra. Mi itt a Kárpát-medencében a világ egyik legjobb ivóvízkészletén csücsülünk, mégis úgy vásároljuk a PET-vizeket, mintha az életben maradásunk múlna rajta.
Pedig mint annyi minden, ez is csak egy ügyes marketingfogásnak köszönhető. A hetvenes évek végéig nemigen ismertük – majd jött a Perrier cég milliódolláros reklámkampánya. A Nyugat rákapott a palackos ásványvízre, ami aztán hozzánk is „begyűrűzött“. A legmegdöbbentőbb, hogy a palackos vizek nagy része sima átverés. 

Unokáink is látni fogják!

>> Átverés
A gyártók rosszabb esetben közönséges csapvizet, jobb esetben némi ásványi anyaggal dúsított vizet töltenek a palackokba. A legtöbb ilyen, dúsított víz ásványianyag-tartalma alig 10-20%-kal haladja meg a hazai csapvizét. Mindezt úgy, hogy annak sokszorosába kerül, ráadásul a csomagolás miatt lassan belefulladunk a szemétbe. Azon meg már tényleg csak kínunkban nevethetünk, hogy egy liter palackozott víz előállításához kénytelenek vagyunk 1,3 liter vizet felhasználni.

03_124.jpg

>> A nyugati nagyvárosokban
az elöregedett csövek miatt tényleg rossz ízű a vezetékes víz. Rossz ízű, de nem egészségtelen! Itthon még ezt sem állíthatjuk, finom vizet engedhetünk a konyhai csapból. Ha pedig annyira félünk a klórtól (pedig nem kellene), akkor egy egyszerű vízszűrő beszerzése után tényleg nyugodt szívvel mondhatunk le a palackozott vizekről. Ezzel pedig nemcsak a pénztárcánknak, de unokáinknak is jó nagy szívességet teszünk!

–pomichal–

02_139.jpg
30 tonna szemét gyűlt össze alig 2 óra alatt

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg

Új Nő csapata
Cookies