Különbözőek vagyunk, hiszen mindenkinek mást jelent a nyári kikapcsolódás. Van, aki a strandon sütkérezik, és van, aki a hegyekben pihen meg a város zajától.

Egy viszont közös bennünk: ha nyaralni indulunk, egy könyvet biztosan becsúsztatunk a ruháink mellé. Mi legyen az idei nyári olvasmányunk? Íme, néhány tipp!

vakacio-konyvek.jpg

Francesca Cavallo - Elena Favilli: Esti mese lázadó lányoknak (Móra Könyvkiadó, 2018)

A 100 különleges női történet tartalmazó könyvben a szerzőpáros újragondolja a mese fogalmát. A hús-vér nőket, női sorsokat és életutakat bemutató könyvben női sportolókat, tudósokat, írókat, szakácsokat, kalózokat ismerhetünk meg a világ összes pontjáról, Kleopátrától Jane Austen-en át egészen Michelle Obamáig. Sikereik arról tanúskodnak, hogy egy lány bármire képes. A gyönyörű illusztrációkkal díszített könyvnek minden, nagy álmot szövögető nő könyvespolcán ott a helye!

esti-mesek-lazado-lanyoknak_0.jpg

Száz Pál: Fűje sarjad mezőknek. Phytolegendárium. (Kalligram, 2017)

A szlovákiai magyar író remeke lélekgyógyító szépirodalom az ember számára. Egy kincs, melynek jellegzetessége a nyelvezete, hiszen a beszélt nyelvre épül. Fonetikusan íródott, az ember olvasás közben szinte hallja a mátyusföldi tájnyelvet. Kötelezően ajánlott mindenkinek, hiszen egy igazi mesterműről van szó!

szaz-pal.jpg

Anna Gavalda: Életre kelni (Magvető Könyvkiadó, 2018)

A francia szerző könyveit az egész világ szereti és „falja”. S most itt a legújabb, melyben sorsfordító találkozásoknak lehetünk a szemtanúi. Őszinte vallomások, lelki folyamatok és belső monológok sora tárul elénk, s közben állandóan úgy érezzük, mindig mindenre van megoldás. A kritikusok úgy vélik, Gavalda egyik legjobb könyve ez, így hát legyen ez a nyár egyik kihagyhatatlan olvasnivalója!

anna-gavalda.jpg

Mogi Ken: Az ikigai kis könyve (Central Médiacsoport Zrt., 2018)

A nyár másik kihagyhatatlan könyve az örömteli japán élet titkát mutatja be nekünk. Tudvalévő, hogy a japán nemzet hosszú, egészséges életet él. S hogy mi a titkuk? A híres neurológus és író vezet be minket az ikigai világába, egy újszerű gondolkodásmódba, mely jócskán a segítségünkre lehet a gyors és stresszes mindennapokban. Igazi nyári csemege!

ikigai.jpg

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak (Libri, 2018)

Idén két könyv is napvilágot látott, mely a dunaszerdahelyi maffiáról szól. Pontosabban: A rendes lányok csendben sírnak az áldozatok szemszögéből mutatja be ezt a sötét időszakot, míg Szomolai Tibor A klán (Magánkiadás, 2018) című könyve a másik, a politikai hatalom s a maffia oldalról enged bepillantást a 90-es évekbe. Nem éppen könnyű nyári olvasmányok ezek, mégis rendkívül izgalmasak, pláne, hogy szlovákiai magyar íróink tollából valók.

duric-akatrina.jpg

Te mi fogsz olvasni a nyári vakáción?

Derzsi Bernadett