A menstruációs görcsöket illetően kétféle nőtípust különböztetünk meg. Van, akinek a PMS, vagyis a havi menstruáció meg se kottyan, és van, aki az első néhány napban szó szerint a falat kaparja fájdalmában. Az a nő, akinek ez utóbbiból jutott ki bőségesen, az legtöbbször ebben az időszakban fájdalomcsillapító után nyúl. Azonban vannak más alternatívák is, hogy hosszú távon az egészségünket is megőrizzük, és megóvjuk a szervezetünket a gyógyszerektől és azok fránya mellékhatásától. Íme, 5 hatékony és természetes megoldás a fájdalmas menstruáció esetére!

1#Gyógyteák
Azt mondják, az egyik legjobb görcsoldó a házi pálinka, mi mégis arra ösztönzünk most téged, hogy először a gyógyteákat próbáld ki. Már csak azért is, mert ha nem szűnik a fájdalom, úgyis a gyógyszeres doboz után nyúlsz majd... Éppen ezért már a menstruációs időszakot megelőzően elkezdhetjük kortyolgatni a különböző teákat és teakeverékeket. Nagymamáink idejében is jól tudták, hogy a cickafark-, kamilla-, palástfű- és fehérfagyöngy- főzetek mind-mind enyhítik az alhasi panaszokat. 

2#Pihenőpózok
A rendszeres edzés és sport segít abban, hogy mérsékeljük a havi rendszerességgel visszatérő görcsöket, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egyik leghatékonyabb görcsoldó módszert mégis a jógagyakorlatok pontos és precíz elsajátítása jelenti. Az úgynevezett pihenőpózok rendszeres gyakorlása csökkenti a fájdalmakat, amellett, hogy a jóga az egész szervezetünkre (sőt, a szellemünkre is!) jótékonyan hat. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

3#A jó öreg vizes palack és az újdonsült segítőtársa
A meleg vizes palackot már biztosan jól ismerik az erős fájdalmakkal küszködők, de ez még mindig az egyik legbiztosabb módszere annak, hogyan lazítsuk el az alhasi izmokat. Hő hatására az erek ugyanis kitágulnak, az izmok pedig elernyednek. A segítőtárs szerepében pedig próbáljuk ki az aromalámpát. Csepegtessünk bele finom, görcsoldó illóolajat, mely pillanatokon belül átjárja az étert, és segít az ellazulásban. Ugyanakkor a finom olajos masszázs is egészen kiváló hatással van az alhasi tájékra.

4#A magnézium
szintén kisegíti a nőt a kínszenvedésben, azonban mégsem olyan káros, mint az erős gyógyszerek, ezért mindenképp készítsünk be néhányat jó előre a görcsös időszakra. Ezenfelül fokozottan figyeljünk az étkezésre is, ami azt jelenti, hogy egész hónapban együnk elegendő vitamint, sok gyümölcsöt és zöldséget, továbbá ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

5#Egyedül, otthon I
Igaz, hogy a sűrű hétköznapok és a munka valamennyire elterelik az ember figyelmét, de nagyon sokat segít, ha a nehéz napokat a megszokott környezetben, otthon, kényelemben, egyedül töltjük. Ezek együttesen rögtön enyhíteni fogják a fájdalmakat, hiszen fejben már eldöntöttük – biztonságban és jó helyen vagyunk. Jöhet a tea, a palack, a mackóalsó, az aromalámpa és legfőképp a relaxáció! Lassítsunk ezekben a napokban, pihenjünk többet, és nézzük meg azokat a filmeket, amelyeket már régóta halogatunk.
–derzsi–

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg