Pannonhalmán jártunk, az illatmúzeumban, ahol meglepő dolgokat tudtunk meg a gyógynövényekről és az illatokról. Például hogy a kertekben szorgosan dolgozó szerzetesek gyógynövényekkel  tisztálkodtak, s az illatokat is jócskán használták.

Képeink a kiállítás rekvizitumait vonultatják fel. (Fotó: Cséfalvay Á. András)

illatmuzeum-32.jpg
Rozmaring illóolaj

1. A nők szaglása kifinomultabb! 

Nem véletlen, hogy már a 18. századi parfümőr is a hölgyeket célozta meg: a nők szaglása jóval kifinomultabb, s az egyes esszenciák elkülönítésében is jobbak. Míg a férfiak inkább racionális alapon, addig mi az érzelmeinkre hagyatkozva döntünk: ha egy illat megbabonáz bennünket, onnantól kezdve ragaszkodni kezdünk hozzá.

2. A csoda a fejben történik!

Bár a szaglást legtöbben az orrhoz mint szaglószervhez társítják, az orr voltaképp csak információátadást biztosít.

A valódi észlelés a halántéklebeny mögött történik. Itt dől el, hogy egy adott illatot kellemesnek vagy épp kellemetlennek ítélünk-e. 

3. Évtizedeken át emlékszünk…

Az ember általánosságban hatvan évig képes felidézni egy-egy illatot, melyekhez ösztönszerűen kellemes és kellemetlen emlékeket kapcsol. Így lehet az, hogy máig az orrunkban érezzük a nagymama túrós rétesének illatát – de ugyanúgy a sóskáét is, amit esetleg kevésbé szerettünk.

4. A parfümőr is emlékekkel operál

Ma már adott a lehetőség, hogy szakember segítségével találjuk meg a személyiségünkhöz leginkább passzoló illatot. A parfümőr a kliens jellemvonásain kívül figyelembe veszi bőrének kipárolgását, ugyanakkor egyéni emlékeket is segítségül hív. Zólyomi Zsolt, a szakma nagymestere is ezt a módszeregyüttest alkalmazza, töretlen sikerrel.

Ámbra, pacsuli, tömjén, mirha, pézsma rózsa, rozmaring bemutatása és felhasználási módjai, réz szaglótölcsérek.

5. Változunk, s az illatunk is változik…

A test öregedésével a hormonháztartásunk és a bőrkipárolgásunk is változik. Bár a parfümöket nem célszerű folyamatosan váltogatni, tény, hogy az az esszencia, amit a 30. születésnapunkon viseltünk, kevés eséllyel passzol majd hozzánk az 50-esen.

6. Csak a természetes esszenciákat ismerjük fel

Az emberi agy emlékszik ugyan az illatokra, de csak a természetes alapanyagokra – a szintetikumokat nem tudjuk elkülöníteni. Egy átlagos nap folyamán körülbelül 15 ezer érzékelés éri az orrunkat, ebből mindössze 5000-et vagyunk képesek felismerni. Hosszú távon ez diszfunkciót okoz az elmében, ami stresszt generál.

Éppen ezért próbáljuk meg redukálni közvetlen környezetünkben a szintetikumokat, s vegyük körül magunkat olyan esszenciákkal, amelyek kedvesek számunkra.

7. Olykor egy üveg stresszt vásárolunk

Manapság az átlagos parfümériákban árusított termékek nagy része szintetikum: tömegértékesítés szempontjából ez éri meg a nagy cégeknek, hiszen jóval olcsóbb az előállításuk. Ez nem vonatkozik a niche parfümök kategóriájára: a luxusparfümök sokkal magasabb arányban tartalmaznak tiszta esszenciákat, de áruk is ezzel párhuzamosan nő.

Ámbra patikai üveg, ámbra illatszer, parfüm

8. A szaglás trenírozható

A koronavírus következtében sokan elvesztették a szaglásukat, minekutána fals információk kezdtek terjedni arról, hogy az miképp hozható vissza. Egyesek (meglátva ebben a piaci rést) konkrét illatok mellett korteskedtek, holott a valóság az, hogy mindenkinél egyéni, hogy a szaglása mivel trenírozható. Ez ugyanis attól függ, mi a kedvenc illatunk. Ha a kedvenc esszenciánkat szagolgatjuk, örömet érzünk, mert lenyugtatja az elménket és biztonságérzetet nyújt. S pontosan ez a kulcs a szaglás visszaállításához.

elofizetes_uj_no_216.png

Különbségek

  • Eau de parfum
    Az illatosítóknál az illóolajat alkoholban oldják fel, s ezt tartják az egyik legtöményebb keveréknek. 8-15 százalékban tartalmazza az illatot.
  • Ám a Parfum még ennél is erősebb, illattartalma 15-25 százalék közé tehető. (Az eau amúgy vizet jelent, de itt már ez az előtag nincs jelen.) A parfüm egy napig is tündökölhet a bőrünkön, az eau de parfum legfeljebb hat óráig.

illatmozeum-1-chanel-parfum.jpg
A Chanel Coco Mademoiselle parfümje (Kép forrása: chanel.com)

  • Eau de toilette
    Ez csupán 4-8 százalékban tartalmazza az illatot.
  • Eau de cologne
    Ebben van a legkevesebb illat, 2-5 százalékra tehető csak.

Érvényes, hogy minél több parfümolaj van a parfümben, annál tartósabb az illata. Az ománi Amouage parfümökben – az újabb fejlesztésáekben – már 42 százalék illóolaj van. Áruk is ezt tükrüzi, 500 euróba kerülnek. (Ománban persze 200 euróért is megkaphatjuk őket.) 

Olláry Ildikó
Kapcsolódó írásunk 
Cookies