Rémes Ferencnek negyedik éve virágzik a tallósi levendulása, innen származik a levendulás szappan alapanyaga. A lila szappanok saját levendulaolajjal készülnek.

Hogy ez miért kivételes? A szappanok többségébe csak levendulaaromát használnak, Rémes Ferenc lila szappanja azonban igazi levendulaolajat tartalmaz. Ehhez azonban rengeteg virágra van hozzá szükség: a 3000 tőből mindössze 15-20 liter illóolaj szabadul fel.

levendula-szappan-kezdo.jpg

Hideg eljárással

– A család először le akart beszélni a levenduláról. Nem nagyon hittek benne – meséli Rémes Ferenc – Én először kicsiben gondolkodtam, de anno édesapám azt tanácsolta: ha már csinálom, akkor ne aprózzam el. 2016 őszén így kiültettünk 3000 tő tihanyi levendulát!

Nem minden lila! 

Bár a levendula virága lila színű, és a belőle készült szörp is lilás rózsaszínű – az illóolaj nem lesz lila. A levendulaszappan a levendulaszínét egy ásványi portól kapja. Szappant kétféle módon lehet készíteni. Meleg eljárásnál a szappant főzni, sőt, sütni kell. Pár nap alatt kész a termék. A hideg eljárás (Ferenc is ezt alkalmazza) egyszerűbb processzus, viszont itt a szappan több hétig érik. Vegyük csak sorjában! 

pasi-szappan.jpg

Ferenc először sütőpapírral kibéleli a formákat, hogy a megszilárdult szappan ne ragadjon bele. Minden hozzávalót szépen kimér, majd a színezékeket – ezek természetes ásványi, növényi anyagok – feloldja olajban vagy vízben. A szappan minden rétegét színezi, mert fontos a küllem, hogy vonzza a szemet. A keményzsírokat (kókuszzsír, sheavaj) felmelegíti, és ahogy szétolvadnak, hozzáadja a folyékony olajokat. Ilyen a mandulaolaj, a ricinusolaj, az olívaolaj. A lúgot külön feloldja desztillált vízben – kecsketejes szappannál kecsketejben. (Ferenc a friss kecsketejet amúgy az unokatestvérétől vásárolja, aki regisztrált kecsketenyésztő.) 

Ha a maró anyagú lúg szobahőmérsékletű vízzel érintkezik, 90 Celsius-fokos folyadékká hevül. Ezért lúggal csak védőfelszerelésben dolgozhatunk! Ferenc ehhez mindig védőszemüveget, maszkot és kesztyűt húz. 

– Az előkészítés után következik a szappanosodás. A felolvadt olajokhoz és zsiradékokhoz hozzáöntjük a lúgot, masszánk ettől elszíneződik, besűrűsödik: ez jelzi a szappanosodást – sorolja. Ezután már szaporán kell dolgozni, másként idő előtt megköt a szappan. Hozzáadja az illóolajat, botmixerrel jól elkeveri, majd a masszát két-három részre osztja. Minden egyes adaghoz színezéket vegyít, és szépen formába önti. 

Türelem szappant teremt! 

Öntés után nem marad más hátra, mint várni. Ha nem sietünk vele, akkor a massza szépen lassan kihűl... Ha közben nem tartjuk melegen, a teteje szódahamus réteget kaphat. Ugyan ez a fehéres réteg nem szappanhiba, de az ember a szappanban a szép vajszínt szereti.

– Télen nagyobb a hőmérsékletingadozás, akkor kell vele a legjobban vigyázni. Jó hír viszont, hogy a visszafordításra is létezik mód, de az már szakmai titok. Én sem árulhatok el mindent! – mosolyog sejtelmesen. 

web-bannerek-instagram.jpg

Másnap!

Az öntést követő napon a szappanrudat kiveszi a formából. Ilyenkor még a szappan puha, mint vaj, ezért vigyázni kell vele. A tömböt egyenlő részekre vágja – majd a szappanok négy-öt hétig pihennek egy raktárhelyiségben. Ezt nevezik érésnek. Ezekben a hetekben a szappanból a felesleges nedvesség (a desztillált víz) elpárolog, ezáltal eléri a megfelelő pH-értéket és keménységet. A szappan a száradás során súlya egytizedét elveszíti, és zsugorodik is. Ezt követően érdemes csomagolni.

Egy jól elkészített kézműves szappan két-három évig is eláll. Idővel csak szárad, ami által keményebb, tartósabb termékké válik. Ferenc a levendulaszappanok mellett citruszos, rózsafás és borsmentás szappanokat is készít. A kecsketejes nagyon keresett, hiszen a kecsketej kiválóan hidratál. 

Jövő 

Kérdezhetnénk, hogy Ferenc vállalkozása túléli-e a koronavírust, hisz a termelői piacok bezártak? Ferenc optimista. Bízik a holnapban, bízik termékei makulátlan minőségében. Nem adja fel olyan könnyen! Nemrég webáruházat indított, és várja a karácsonyi rendeléseket.

Hogyan készül a szappan? Lássuk a folyamatot! 

_mg_7184.jpg
Kiméri a színezéket.

_mg_7205.jpg
A kimért színezéket feloldja olajban vagy desztillált vízben.

_mg_7220.jpg
Kiméri a desztillált vizet a lúghoz.

_mg_7224.jpg
Kiméri a lúgot.

_mg_7237.jpg
Ha a lúg szobahőmérsékletű vízzel érintkezik, azonnal beindul a kémiai reakció, és 90 hőfokos folyadékká hevül. A lúgnál fontos a védőfelszerelés használata!

_mg_7243.jpg
A kemény zsiradékokat, mint a kókuszzsír és a sheavaj, először kiméri.

_mg_7270.jpg
A kemény zsiradékokat a kimérést követően felolvasztja.

_mg_7273.jpg
Kiméri a folyékony olajakat, mint a ricinusolaj, a mandulaolaj, az olívaolaj.

_mg_7285.jpg
A folyékony olajakat hozzáadja a felolvasztott zsiradékhoz.

_mg_7305.jpg
Az olajakhoz hozzáönti a feloldott lúgot, ezáltal a massza elszappanosodik. Belekeveri az illóolajat és masszát három részre osztja.

_mg_7317.jpg
Az első részhez adja színezéket és jól elkeveri.

_mg_7327.jpg
Az elkészült szappanmasszát formába önti.

_mg_7337.jpg
Lúg, színezék kerül a másik adag zsiradékhoz is.

_mg_7357.jpg
Óvatosan ráönti a második réteg szappant.

_mg_7380.jpg
Hozzáadja a színezéket a szappanmasszához.

_mg_7385.jpg
Végül a harmadik réteg szappan is a formába kerül.

_mg_7409.jpg
Másnap a megdermedt szappantömböt kiveszi a formából, az éleit levágja.

_mg_7411.jpg
A szappantömböt szappanokká vágja.

_mg_7438.jpg
A friss szappannal óvatosan kell bánni, mert puha, mint a vaj! (Fotó: Dömötör Ede)

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk