Beütöm a keresőbe, hogy „a legelegánsabb nő”, s nincs rá találat, a sokadik variánsra se. AZ INTERNET SZERINT CSAK SZÉP ÉS LEGSZEBB NŐK LÉTEZNEK, AZ ELEGÁNS NŐK MÁRA ELTŰNTEK. AZ ELEGANCIA FOGALMÁT A MAI KOR ÁTÉRTELMEZTE. Nem a szolid, finom megjelenést díjazza vagy az eredetit, hanem a mindent megmutatót vagy a mindent eltakaró slamposat.

Általában minden országban van egy divatikon, akit a nők követnek: az elnök felesége vagy egy királyi sarj a legjobban öltözött nő. Ma világszerte a leginkább követett divathíresség az angol Kate hercegnő: amit Kate az egyik nap magára ölt, azt keresi a másik nap a fél világ. Ilyen divatikon a kontinensen a volt francia elnök felesége, az olasz Carla Bruni, aki hivatalos megjelenései alkalmával a Dior divatház szolid eleganciáját népszerűsítette. Nálunk, sajnos, ilyen nők nincsenek: a bulvárlapok hasábjain szereplő tévébemondónők nem éppen finom ruhatárukkal hódítanak. Az elegancia hiánya megmutatkozik az utcaképben is. Nem véletlen, hogy mi is nagyon nehezen találtunk szereplőket – elegáns nőket – a képriportunkba, olyanokat, akik ápoltak, és választékos az ízlésük. S akikre az elegáns jelző gond nélkül rápasszítható.

nevtelen_terv_19.jpg

A 90 éves Erzsébet királynő a közvélemény-kutatások szerint a legjobban öltözött HÍRESSÉGNEK számít. A cukorkaszínekben pompázó Erzsébet ruháinak szabását érdemes lemásolni – annál is inkább, mert nálunk az idősebb hölgyek fantáziátlan és seszínű leplekbe burkolják magukat. Sajnos, anyáink és nagyanyáink már nem járnak varrónőhöz, kihalásra ítélve egy igazán női szakmát, amely az elegancia letéteményese volt.

nevtelen_terv_28.jpg

Csemegézzünk a legjobb szabású ruhák közül, s lepjük meg vele nagyijainkat. Az angol királyi ház nőtagjainak gardróbját – nem csupán Kate hercegnőét! – érdemes figyelemmel kísérni. Egyenlőség ide, testvériség oda, még mindig ők határozzák meg a módit!

GRÓF ALEXANDRA (27, BŐS), KOZMETIKUS, SMINKES

nevtelen_terv_24.jpg

Riportalanyunk imádja a szakmáját, ezért folyamatosan tovább képezi magát. Vallja, hogy a sminkelés kreatívkodás. Szabadidejében a kettlebell sporttal tartja karban magát. Férjével és a másfél éves Hunorral szeretnek biciklizni, sok időt töltenek a szabadban. – Fontos a magabiztosság, és a sport növeli az önbizalmat. Sosem szabad leállni, dolgozni kell magunkon – mondja Alexandra. Öt tetoválás díszíti a testét, az első 2010-ben készült. – Minden tetoválásnak jelentése van. A bal csuklómon a versike és a kismadár a fiamat jelképezi. Szeretném, ha ő is szárnyalna. A hátamon pedig egy József Attila-vers van.

AMI MINDIG BEVÁLIK

A napi smink mellett fontos a gondos arctisztítás és a hidratálás. A folyadékbevitelre is igyekszem odafigyelni.

KEDVENC ILLATOM

A Giorgio Armani Si illatát nagyon szeretem. A mostani frissebb illatok közül a Gucci Flora a legújabb szerzeményem. Igazán nyári illat, nagy kedvenc.

ÍGY KÉSZÜLÖK EGY FONTOS ESEMÉNYRE

A fodrászomat és a sminkes barátnőmet veszem igénybe. Idő híján magamat szoktam sminkelni, és általában elégedett vagyok a végeredménnyel. Ha viszont nagyon más akarok lenni, akkor a barátnőm sminkel, mert minden sminkesnek más a kézjegye. És én szeretem a „mindig új“ arcomat!

EGY ÁTLAGOS HÉTKÖZNAP REGGELEM

A reggeleket általában kisfiammal töltöm. Mielőtt felkel, én már rendben vagyok. Az arctisztítás, a test alapos bekrémezése és egy könnyed smink utána jöhet a többi teendő.

HETI SZÉPSÉGTERVEM

Nincs megszabva, hogy mikor mit csinálok. A pillanat híve vagyok. Amit igyekszek betartani: mély arctisztítást napi szinten. Havonta pedig kényeztető arcpakolást viszek fel.

SZÉPSÉGÁPOLÁS ELALVÁS ELŐTT

A nap végén fontos, hogy lekerüljön rólunk a smink. Minden nap figyelek a bőrömre. Napi szinten használok éjjeli krémet és szérumokat. Este és reggel az egész testemet bekrémezem.

AMIT A HAJAMBAN SZERETEK

Szerencsés vagyok, mert egészséges szálú hajam van, így különösebb törődést nem igényel. Havonta, másfél havonta járok fodrászhoz, hajfestésre. Ritkábban vágatok.

AMIT MÁSOKTÓL TANULTAM

Anyukám nem foglalkozott a sminkjével, ő a természetesség híve. Bezzeg én! Szeretem az arcomat más és más sminkben: mindig úgy érzem, egy másik valómban próbálom ki ezzel magamat.

AMIKET SZÍVESEN HASZNÁLOK:

Kozmetika: Dr. Rimpler. Haj: L’Oréal Elseve. Sminkben minden, ami minőségi, minden márkában találok jó termékeket

SÁTOR ILDIKÓ (51, ALISTÁL), A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÖLTSÉGVETÉSI OSZTÁLYÁN SZAKELŐADÓ

nevtelen_terv_25.jpg

Fantasztikus férje és két gyönyörű, okos lánya van, akikre büszke. Hobbija az utazás és a wellness – és igazi kikapcsolódást díszkertje gondozásában találja meg. – Munkaköröm megkívánja az ápoltságot és azt, hogy törődjek magammal. Én így érzem jól magam – mondja.

AMI MINDIG BEVÁLIK

Szeretem a Sisley krémeket, mindig azokat használom. Borsos az áruk, ám a legkiválóbbak: karbantartanak. A testápolás és a krémezés alapvetés nálam. Egy nő legyen ápolt. Emellett fontos a belső kisugárzás: a nő ékszere a mosolya. A szépség titka a fiatalos mosoly.

KEDVENC ILLATOM

A Calvin Klein Euphoria parfümöt már hatodik éve használom. Azt mondják, hogy érdemes nyári és téli időszakban más illatot használni. Próbáltam is lecserélni, de nem ment. Az Euphoriával vagyok én: ÉN. A magam legillatosabb énje.

ÍGY KÉSZÜLÖK EGY FONTOS ESEMÉNYRE

A fodrászt és a kozmetikust mindenképp meglátogatom. Az alkalmi ruhához az ékszereket sem hagyom el. A jó cipő és táska pedig a gyengém: ezerszer jobban öltöztet, mint egy trendi szezonruha.

EGY ÁTLAGOS HÉTKÖZNAPI REGGELEM

Reggel zuhanyozás után bekrémezem magam. A nappali krémem egyben hidratáló is. A szolid smink is elengedhetetlen a megfelelő kinézethez. Megigazítom a hajam, és indulhat a nap.

HETI SZÉPSÉGTERVEM

Hétfőn és csütörtökön fodrászhoz megyek, aki beszárítja a hajam, amúgy havonta festetek és vágatok. Kéthetente leradírozom a bőröm. Háromhetente műkörmöshöz járok és havonta pedikűrre. Havonta járok arckezelésre, ami egyben feltöltődés és pihenés.

SZÉPSÉGÁPOLÁS ELALVÁS ELŐTT

Esti rituálém a kádban fürdőzés. Szeretek elnyújtózkodni a forró vízben, közben illóolajokkal kényeztetem magam. Naponta kétszer bekenem magam testápolóval, és nem csupán azért, mert száraz a bőröm. Egy nőnél ez is legyen alapvetés. A sminklemosó után jöhet az éjjeli arckrém.

AMIT A HAJAMBAN SZERETEK

Szerencsémre a hajam jól viseli a fazonra szárítást. Én nem frizírkodom, a hajamat a fodrászom kezeli. Reggelente csak megigazítom.

AMIT MÁSOKTÓL TANULTAM

Kiskoromban a keresztanyám volt a példaképem, aki lakkozta a körmeit, és mindig szép frizurája volt. Már akkor elhatároztam, hogy az ő példáját fogom követni. Az elegáns nő igényessége ösztönös: én sem az anyukámtól lestem el, szerintem már ezzel születtem.

AMIKET SZÍVESEN HASZNÁLOK:

Testápoló krém: Pupa. Arckrém: Sisley. Smink: Max Factor, Maybelline, Bourjois.

nevtelen_terv_27.jpg

Megkérdeztük

a somorjai származású Kiss Kósa Annamária divattervezőt (KOKA Fashion), hogy mitől lesz valaki elegáns nő. – Először is nagyon fontos az alapvető higiénia. Az ápolt nő titka abban rejlik, hogy időt és energiát nem kímélve napi, heti, havi rendszerességgel ápolja külsejét. Itt elsősorban a bőrre, a hajra és a körömre gondolok. Abszolút egyetértek Karl Lagerfelddel:

„Az igazán elegáns nő meztelenül is az.“

Hiszem, hogy a jól megválasztott ruha nemcsak szebbé teszi a nőt, hanem önbizalmat is ad neki. A jó ízlés velünk született adottság, de tanulható is, ezért ÉRDEMES nyitott szemmel járni. Az elegáns nő mindenképpen követi a divatot, hiszen onnan tud inspirálódni.

A test napi kétszeri hidratálása alapvetés. Nem hagyhatjuk el! És a parfüm is FONTOS: kell hogy teljen rá a kasszánkból. Nem kell minden szezonban új gönc, parfüm nélkül viszont nem NŐ a nő.

A kókuszolaj nem drága mulatság, és tojássárgájával keverve hajpakolásnak is megteszi. Egy ápolt nő naponta bedörgöli krémmel a könyökét és a bokáját, a száraz könyök és sarok az ápolatlanság jele. Nincs jobb bőrradír, mint szódabikarbóna olajba belekeverve, akár a testünkre is használhatjuk.

Kezünk legyen mindig ápolt és manikűrözött, „műkarmok” csillagokkal és kristályokkal díszítve nem az elegáns nő műfaja. Próbáljunk ki időnként egy új sminket vagy más szabású ruhát. Lépjünk ki a megszokottból: saját lábnyomunkba lépve nem tudunk megújulni, újdonságokra is szükség van.

Azt mondják, a francia és az olasz nők a legelegánsabbak.

Nekik nem kell az elegancia szabályait megtanulni, mert ebbe születnek bele. (Boldog népek!) Jól tudják, hogy az elegáns nő nem a Zara és a H&M buzgó fogyasztója, hanem meg kell kötnie a kompromisszumot: kevesebb holmit, de jobb minőségűt vásárol, drágábban. Ezt a kompromisszumot ma csak kevesen hajlandók megkötni. Próbáljunk csak nálunk egy elegáns, szolid magas sarkút venni – olyat nem fogunk találni. Találunk viszont csilivili borzalmakat és elszabott trendi kollekciókat. A mai nő nem kozmetikára vagy igazi parfümre költ, hanem fogyaszt rendületlen

Az igényes nő a bőrcipőjéről és szép szandáljáról ismerszik meg. Egy igazi „dizájnertáska“ pedig egyszer az életben minden igazi nőnek kijár.

PÁL TÍMEA (33, DUNASZERDAHELY) EGY MUNKAKÖZVETÍTŐ CÉG TOBORZÓ OSZTÁLYÁNAK A VEZETŐJE

nevtelen_terv_26.jpg

Két gyönyörű gyermek – Rebeka (15) és Noel (5) – édesanyja. A sport mellett imád enni, szép helyen finomakat kóstolni, de szereti a zenét és a táncot is. – A beosztottaimtól is elvárom az ápolt megjelenést. Az elegancia saját magunkkal szemben tanúsított udvariasság: én ezt tartom. Minden nő arca a lelke tükre. Ha belül minden rendben van, akkor nincs csúnya nő a világon. Sok nő a férjhez menés után feladja, kevesebbet törődik magával, és a gyerekekre hivatkozik, hogy rájuk bezzeg nem sajnálja az időt. Aztán sokszor jön a kijózanodás, mert tönkremegy a házasság, és nem lesz biztos, ami addig biztosnak tűnt. Minden nő megérdemli a törődést, és minden férj megérdemli, hogy ápolt feleség várja odahaza. Persze, ez oda-vissza érvényes.

AMI MINDIG BEVÁLIK

A sminkesem, a fodrászom és a körmösöm: ez a három ember az, akiben még sosem csalódtam. Imádom az illóolajos, csokis masszázsokat, szellemi-testi megnyugvást hoznak.

KEDVENC ILLATOM

A Lancome La Vie Est Belle illatát imádom. Ez az illat engem boldoggá tesz. Már jó ideje csak ezt használom.

ÍGY KÉSZÜLÖK EGY FONTOS ESEMÉNYRE

Bejelentkezem a fodrászhoz és a sminkeshez, szerencsére egy helyen dolgoznak. A ruhákban szeretem a nőies és a nem mindennapi darabokat.

HETI SZÉPSÉGTERVEM

A sminkelés napi rítus. Nagyon fontos a naponta többszöri fogmosás és hidratálás. A lányommal heti háromszor edzünk a fitneszben. 3-4 hetente manikűrre és pedikűrre megyek. Minden hónap végén arctisztítást végeztetek. Nemrég vágattam le a derékig érő hajamat. Heti-kétheti alkalommal egy jó frizurára a fodrászom vendége vagyok.

EGY ÁTLAGOS HÉTKÖZNAP REGGELEM

Ötkor kelek, egy órát csak magamra fordítok, majd ébrednek a gyerekek. Reggel zuhanyozom, kétszer is fogat mosok – erre nagyon igényes vagyok. Ezt követi a testápolás, az arc hidratálása, C-vitamin-kúra. A napi alapozás kötelező: egyszerű smink szemceruzával, spirállal és arcpír, majd jöhet a reggeli a gyerekekkel.

SZÉPSÉGÁPOLÁS ELALVÁS ELŐTT

Ugyanúgy zuhanyzás és arctisztítás. Ha sikerül, és van idő, akkor heti kétszer arcpakolás.

AMIT A HAJAMBAN SZERETEK

Régóta akartam frizurát váltani, mostanra sikerült. Talán azért is, mert új ajtót nyitottam az életben. Az új hajamat könnyű „viselni“, nem igényel sok törődést.

AMIT MÁSOKTÓL TANULTAM

Anyukámék nagyon egyszerű falusi módban élnek. Én meg próbáltam mindig kitűnni. Most is úgy érzem, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.

AMIKET SZÍVESEN HASZNÁLOK:

Testápolás: Nivea. Smink: Make-up Studio. Haj: Tigi. Szájfény: nincs konkrét márka.

–ando, nagyvendégi–
Cookies