Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban címmel jelent meg Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes és Csák János kulturális és innovációs miniszter közösen jegyzett beszélgetős könyve, amelyben a beszélgetőpartnerek – akik egyébként több évtizedes barátságot ápolnak egymással – nem adnak életvezetési tanácsokat, csupán elmélkednek.  

„A napjainkig hatezer árva gyereknek otthont teremtő, örökké úton lévő, Nobel-békedíjra jelölt szerzetes és a négygyermekes családapa, aki vállalatvezetői és nagyköveti karrier után lett miniszter, az alapvető emberi értékekről, a család, a munka szerepéről, a közélet perspektíváiról, buktatóiról és a mindannyiunkban ott rejlő kiaknázatlan csodás lehetőségekről elmélkednek hittel, őszinteséggel, sok derűvel” – olvashatjuk az Open Books Kiadó gondozásában megjelent kötet hátlapján.

bojte-csaba-konybemutato-kezdo.jpg
Böjte Csaba (© MTI/Bíró István)

A kötet szerkezetének megálmodója, a beszélgetések moderátora Csák Anna, Csák János lánya volt, akinek neve már ismerős lehet olvasóink számára, hiszen ő hívta életre a Memoár Műhely nevet viselő kezdeményezést, amelynek tagjai arra vállalkoztak, hogy a család megbízásából felveszik idős hozzátartozóink szavait, s leírják az utókor számára.

A kötetben az olvasók a két beszélgetőpartner gondolatait Értékeink, Család, Munka, Közélet és Saját magam című fejezetekre tagolva ismerhetik meg.

Vannak-e közös emberi jók?

Ez a könyv arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon vannak-e közös emberi jók, olyan értékek, amelyek nem szétválasztani akarnak, hanem éppen ellenkezőleg: összekötni. Csák János politikus és üzletember elmondása szerint válsághelyzetben az ember elkezd azon gondolkodni, hogy kire számíthat. Egy-egy ilyen időszak vissza nem térő alkalom lehet arra, hogy rendezzük sorainkat.

Az ünnepélyes könyvbemutató során Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mesélt Csák Jánossal való ismeretségéről. A két beszélgetőpartner régóta ismeri egymást, Csák János részt vesz az idén 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájában is, többször ellátogatott Dévára, ahol mindig sokat beszélgetnek Csaba testvérrel. Együtt gondolkodnak, közösen keresik a megoldásokat az őket foglalkoztató és érintő problémákra. Ezeket a párbeszédeket és elmélkedéseket folytatták négy napon keresztül, amelynek eredményeként megszületett Az élet jó oldala című könyv.

bojte-csaba-konybemutato-belso.jpg
Az élet jó oldala című könyv (© MTI / Magyar Kurír)

Értékek keresése az ingatag világban

A kötetben olvashatunk többek közt az alapvető emberi értékekről, az anyai szerep fontosságáról, a barátságok működéséről is. Mindezen értékeket jókedvvel és hittel tolmácsolják a kötet beszélgetőpartnerei.

Böjte Csaba a könyvbemutató során több megható példát elmesélt az alapítvány életéből, amelyekkel egytől egyig az élet igazi értékeire kívánta felhívni a figyelmet.

A bemutató során elhangzott egy konkrét történet, amely a könyvben is helyet kapott.

Egy alkalommal észrevette, hogy egy kislány sírdogál, és azt kéri tőle, hogy „játszódjuk azt, hogy a pap bácsi megtalál”. Hangsúlyozta, hogy a kislány nem azt kérte tőle, hogy építsen neki babaházat, vásároljon neki fagylaltot, nem anyagi dolgot kért, hanem egyszerűen arra vágyott, hogy általa váljon valakivé. Találja meg őt is valaki, vagyis tartozzon valakihez.

Talán éppen az ilyen emberi történetek bizonyítják leginkább azt, hogy ez a könyv valóban nem életvezetési tanácsokkal akarja ellátni az olvasókat, hanem azt kívánja bebizonyítani, hogy vannak olyan értékek a világban, amelyek nem szétválasztanak, hanem éppen ellenkezőleg: összekovácsolnak.

elofizetes_uj_no_0.png

Szalai Réka
Cookies