Egyre többen gondolják, hogy az Instagram a szép és a gazdag emberek közösségi oldala. Így lenne? Nem hinném. Viszont mivel itt a vizualitáson van a hangsúly, egyértelmű, hogy mindenki a legszebb, a legjobb szögből elkészített fotóra gyúr. 

Biztosan látott már mindenki olyan felülről elkészített instaposztot, melyen csak néhány apróság van. Mondjuk egy pár cipellő, mellette pedig egy szál virág és rúzs. Vagy egy csodaszép fából készült asztalon lévő salátástál, s a háttérben a fák zöldellnek. S nem is kell a vadregényes táj, meg a kajaszelfi, elég ha van a fotón egy puha pléd, egy értékes parfüm, egy bögre gőzölgő kávé meg egy kilakkozott, legújabb trendet követő, körömlakkos kéz- vagy lábfej.

insta-kek-kezdo.jpg

Kíváncsian várom, milyen lesz az új kihívás (challenge), amitől majd mindenki megőrül. Legutóbb az úgynevezett „mannequin challenge” uralta a közösségi médiát. Lényege, hogy miközben a kamera mozog, az emberek a napi tevékenységük közepette megdermednek (mint a Mátrix című filmben). Később volt a sellőlány, azaz a „fotózd le a csini lábaid” őrület, s nemrég a milliomos Gianluca Vacchi tánca ejtette rabul a világot. Az emberek imádják nézni a humoros, photoshoppal elkészített képeket. A zöld krokodil jelmezes Lorenz Valentino oldalát is rengetegen követik, aki a világsztárok fotóira montírozza önmagát. S lehet, innen jön a sok ötlet, a kreativitás és az inspiráció, melyekből végül megalkotják saját kis világukat a mi instahercegnőink is. 

Hiszen ők azok, akik nem lazítanak. Hajfonatok, leadott kilók, tükrös szelfik, „most jöttem a fitneszből” képek, miközben az „imádok enni” feliratú pólókat viselik. Rengeteg követőjük van.

Talán mert az emberek valóban szeretik a szépet. A szép embereket, házakat, otthonokat, sminkeket, a gusztusos ételeket, a legújabb divattrendeket. S bizony kukkolni sem restek! Talán pont ezért van az instahercegnőknek is megannyi követőjük. Mert bele akarnak kukucskálni az életükbe. Látni akarják, mit csinálnak, hogy csinálják, vagy épp azt vizslatják, hogy van-e rajtuk valamiféle hiba.

web-bannerek-instagram.jpg

Elárulom, hogy van. Még akkor is, ha a fotón nem látszik. Biztos vagyok benne, hogy még a milliomos olasz macsónak (Gianluca Vacchi) is van valami szépséghibája, bár tény, hogy egészen tökéletesnek látszik a rengeteg tetoválása ellenére is. Őt egyenesen istenítik, megőrülnek érte! Ő a legmenőbb instapasi széles e vidéken. Vagy mindez azért van, mert többségben lennének a női felhasználók?

Bár a címben arra hívtam fel az olvasó figyelmét, hogy az emberek miért szeretik az instahercegnőket, a kérdés inkább az, hogy miért követik őket annyian? A követés nem egyenlő azzal, hogy csodálunk és szeretünk valakit, hiába van szív formája a lájkoknak. A követés csupán annyit jelent: rendkívül kíváncsiak vagyunk... Kukkolók mindannyian.

Dunai Mira
Cookies