A fiatalok úgy lapozzák az Instát, mint egy katalógust, amelyben a szelfiző lányok és fiúk az árukínálat. Ez a jelenség egyszerre könnyíti és nehezíti is a párkeresést, sőt: a már meglévő kapcsolatokat is befolyásolhatják a közösségi hálón keringő képek.

Régen, amikor a tyúkfosztás és a lakodalom számított a szociális élet kiteljesedésének, a fiatalok összeházasodtak: ásó, kapa, nagyharang! Megakadhatott a menyecske szeme a szomszéd katonafiún, vagy a vőlegényé a hímzett szoknyás leányon, de bármiféle szóba elegyedésig hosszú és rögös utat kellett volna megtenni. Manapság a lány és a fiú egy ágyban fekszik, miközben különféle emberek arcát és testét nézegetik mindenféle akadály nélkül.

nyito-image2.jpg

Az Instagram előnyei

Mindenekelőtt beszéljünk az Insta előnyeiről, merthogy a platform bizony rendelkezik számos pozitívummal. Azok a személyek, akik esztétikai érzéküket és tehetségüket szeretnék csillogtatni, itt bátran megtehetik. Különböző lakberendezési ötletek, ruhakombinációk, receptek és minden, ami szem-szájnak ingere, csupán egyetlen gombnyomásra van tőlünk, ami igazán király egy dolog! Könnyedén tudunk inspirálódni az általunk követett személyeknek köszönhetően, és mi is ugyanilyen könnyen inspirálhatunk másokat.

Hol csúszik el mégis a dolog?

Olyan világban élünk, ahol mindent érdemes megmutatni. Mit ettem? Hol nyaraltam? Mennyire szeretem a párom? Amikor a párkapcsolatban élő felek folyamatosan bizonygatják a külvilágnak, mennyire boldog kapcsolatban élnek, valójában csak önmagukat ámítják. A „kirakatélet” gyakran nagyon átlátszó, s már mindenki tudja, hogy az adott kapcsolat korántsem olyan vattacukros, mint amennyire a képek sugallják. Előfordult már velem is, hogy randi előtt arra gondoltam, azon a szép helyen majd  csinálunk egy képet, és mehet is az Instára! Ezek a képek azonban sosem készültek el – pedig az alkalom miatt nyilván igyekeztem a legcsinosabb ruhámat magamra húzni – mivel a szerelmem társaságában már meg sem fordult a fejemben kilépni a pillanatból, még egy jól sikerült fotó kedvéért se.

Előfordult már velem is, hogy randi előtt arra gondoltam, azon a szép helyen majd csinálunk egy képet, és mehet is az Instára!

Hol van az aranyközépút?

Magam is tettem fel már szelfit a szerelmem társaságában, és bevallom, talán kétszer ennyi képet is feltöltöttem volna, ha Matyi nem lenne olyan, mint a nehezék, amelyre a héliumos lufit rögzítették. Amikor elszálltam volna, ő gondosan a földön tartott. Szerinte nem kell másoknak mutogatnunk a boldogságunkat, mivel számunkra egyértelmű, hogy szeretjük egymást. Talán ezt a fajta hozzáállást tanácsolnám mindenkinek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a párunkat rejtegetnünk kellene. A szerelmére mindenki büszke, és az ember minden nap világgá kiáltaná, hogy mennyire szereti, hogy odavan érte! Viszont az egészséges mértéktartás és az ezzel járó romantikus homály sokkal izgalmasabb választás!

Lívi: – Régen bálokban ismerkedtek a fiatalok, vagy kerítőnők segítségével találtak párt, nekünk pedig a Facebook, illetve népszerűbb társa, az Instagram jutott osztályrészül. A netes ismerkedés – valljuk be őszintén – elég kényelmes megoldás. Eddig úgy használtam az Instagram-oldalamat, hogy egyáltalán nem tarottam fontosnak, mit jelenítek meg rajta, például a legtöbb képemen a macskáim szerepeltek. Végül a barátnőim felnyitották a szemem, hogy az Insta nagyban befolyásolja az emberek rólam alkotott képét. Mindenki – ha nem is bevallottan – a szociális médiában található platformok alapján ítél. Mióta jobban odafigyelek az Instámra, azóta igenis nőtt az önbizalmam a sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően. Tehát ez nem feltétlenül negatív jelenség, csupán változik a világ, változunk mi is, és velünk együtt az ismerkedési szokásaink is.

klimt_0.jpg

Eladó a menyasszony

Egy barátnőm szerint könnyű párt találni, ha próbálkozol, viszont ha nem teszed, akkor valóban nyögvenyelős a dolog. Az Insta világában vajon hol vannak a próbálkozás határai? Ha egy fiatal lány azt a konzekvenciát vonja le, hogy a popsivillantó képre sokkal több lájk és üzenet érkezik, akkor egyre merészebb képeket fog posztolni. A cicis és popsis képek száma egyenes arányban növekszik a követők számával. Vagy egy másik nézőpontból tekintve a követők számának emelkedése ösztönzi a lányt arra, hogy az érdeklődés fenntartása érdekében többet is megmutasson testi adottságaiból. Tehát kialakul egyfajta ördögi kör.

Edina: – A megfelelési kényszer leginkább a tinikre és a fiatal felnőttekre jellemző. Úgy érzik, bizonyítaniuk kell a külsejüket illetően, ami gyakran oda vezet, hogy elmosódnak a határok az ízléses és az ízléstelen között. Lassan már nem tudják, mi az, amit még meg lehet osztani a nagyérdeművel, és mi az, ami már sérti a jó ízlést. Az Instagramon az emberek gyakran csak egymás kiéhezett egóját táplálják, ami egyre csak éhesebb lesz, és egyre többet akar. Amennyiben viszont tisztában vagyunk saját értékrendünkkel, az Insta kiváló alapjául is szolgálhat az ismerkedésnek. Bár én személy szerint inkább a személyes ismerkedést preferálom, a mai világban ez már nehézkesnek bizonyul.

Az Instagramon az emberek gyakran csak egymás kiéhezett egójat táplálják, ami egyre csak éhesebb lesz, és többet akar.

Ez nem a valóság

Gyakran a lányoknak csupán visszajelzésre van szükségük, hogy külsejük szexi és kívánatos. Az már nem is számít, ki nyomja meg a lájkot, csak az, hogy minél többen tegyenek így. Van, hogy egy kép ízlésesen szexi, de egyértelmű üzenet a lány részéről, hogy: Hé, szingli vagyok, és karnyújtásnyira tőled! Illetve az is előfordul, hogy a csajok túlzott merészségükkel hamis képet festenek magukról, és a fiúk már nem veszik őket komolyan. A srác már csak „azt” akarja a lánytól, és a felszín kapargatásán vagy inkább simogatásán kívül másra nem is vágyik. Pedig könnyen előfordulhat, hogy az a bizonyos lány egy igazán érzelmes, intelligens, szeretetre vágyó személy, aki valójában önbizalomhiánya miatt sodródott messze önmagától.

Ferenc: – Az interneten történő ismerkedés számomra felszínes, és gyakran átverve érzem magam. Látok egy képet egy bomba csajról, aki a valóságban alig felismerhető. Abban az esetben, ha a természetes arcát mutatná egy kedves mosoly kíséretében, nem lenne érzékelhető ilyen szintű differencia, és nem érezném magam becsapva. Reálisan gondolkozó férfinak tartom magam, nem lájkolok minden lánynak. Számomra ehhez kell az a bizonyos első találkozás.

kocka_0.jpg

Instakatalógus?

A fiatalok úgy lapozzák az Instát, mint egy katalógust, amelyben a lányok és fiúk szinte árucikké válnak. Ez a jelenség egyszerre megkönnyíti, de meg is nehezíti a párkeresést, arról nem is beszélve, hogy a már meglévő kapcsolatokat is befolyásolhatják az említett platformon cikázó képek. Régen, amikor még a tyúkfosztás és a lakodalom számított a szociális élet kiteljesedésének, a fiatalok összeházasodtak, majd ásó, kapa, nagyharang! Esetleg megakadhatott a menyecske szeme a szomszéd katonafiún, vagy a vőlegényé a hímzett szoknyás leányon, de bármiféle szóba elegyedésig hosszú és rögös utat kellett volna megtenni. Manapság a lány és a fiú egy ágyban fekszik, miközben különféle emberek arcát és testét nézegetik mindenféle akadály nélkül.

A minap a telefonom statisztikája által megtudhattam, hogy az Instagramon töltött napi átlagom két óra és kilenc perc volt. Ezen idő alatt rengeteg kép és információ jött szembe. Ha egy új párkapcsolatban lévő fiú vagy lány a szerelme arcának fürkészése helyett az Instán lóg, és minimum ugyanennyi időt tölt el a képek nézegetésével, könnyedén megakadhat a szeme egy szép arcon vagy egy tetszetős idomon. Ez pedig az egyik legnegatívabb következménye annak, hogy a fiatalok félreértelmezik a platform adta lehetőséget, s az esztétikumot háttérbe szorítja a véget nem érő önreklámozás.

STOP lájk!

Mindent a szemnek, semmit a kéznek? Ezt a mondást helyezzük egy kicsit más perspektívába. A kezemet használom, amikor kétszer a képre kattintok, és lájkolom a fiú képét. A párok elnézik egymásnak a nézegetéssel töltött „instás” órákat, de a lájk már egészen más tészta. Akármit is gondolunk, a lájk már interakció. Tudatom az adott személlyel, hogy amit látok, az tetszik. Több barátnőmet is láttam szomorkodni azon okból kifolyólag, hogy párjuk lájkolta egy másik lány képét, és persze én is kerültem már hasonló helyzetbe. Lehet, hogy a srác számára jelentéktelen mozzanat az egész, de közben a barátnője azon töri a fejét, vajon milyen jelentőséggel bír ez a gesztus. Nem jóleső érzés, de a mai világban abszolút általános és elfogadott, hiszen fizikálisan nem történt az égvilágon semmi.

Gyakran a lányoknak csupán visszajelzésre van szükségük, hogy külsejük szexi és kívánatos. Az talán nem is számít, ki nyomja meg a lájkot, csak az, hogy minél többen tegyenek így. Van, hogy egy kép ízlésesen szexi, de egyértelmű üzenet a lány részéről, hogy: Hé, szingli vagyok, és karnyújtásnyira tőled!

Be-követellek!

Ma már a csajok is kezdeményezhetnek, és kezdeményeznek is! Az egyedülálló lányok bekövetnek párkapcsolatban élő fiúkat, és a szingli fiúk is bekövetnek olyan lányokat, akikről tudják, hogy kapcsolatban élnek. A követésből lehet egy semmit-, majd valamit mondó lájk, egy reakció a napi sztorira, majd egy kis beszélgetés. Lassan pedig a régi kapcsolatot felváltja az új izgalom. Persze egy erős köteléket nehéz elvágnia egy harmadik félnek, és mint minden másban, ennek megakadályozásában is a kommunikáció a megoldás. Viszont a rizikófaktor mindig jelen lesz, hiszen mindannyian ennek az óriáskatalógusnak a lapjain szerepelünk, de nem mindegy, hogy „elkelt” vagy „eladó” felirattal a kezünkben.

Kórósi Lilla

 

Kapcsolódó írásunk: Aki nem féltékeny, az nem is szeret?

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata