1952-t írunk. Boltokba kerül Szlovákiában az első magyar nyelvű női lap, a Dolgozó Nő.

A jogfosztottság évei után vagyunk, hisz 1945-től három-négy éven át nyilvános helyen minden magyar szó elnémult. Következett a kitelepítés, melynek traumájából máig nem épült fel a magyarság. 1952-ben aztán létrejött Komáromban a MATESZ, a Magyar Területi Színház, később az Ifjú Szívek, és így tovább. Megteremtődött a magyar nyelvű sajtó is.

1952-kezdo.jpg
(© Alex Lau)

A proletárdiktatúra ezen keresztül szerette volna befolyásolni a hétköznapi emberek mindennapjait – ami csak részben sikerült, mert vele „feleselő” közösségeket is létrehozott. Ilyen feleselő újság volt a Nő is, amely minden lapszámával erősítette az itteni magyarság büszkeségét.

A Nő elsősorban a nők lapja volt, mert míg 1945 után a nyugati világban a nők otthon háziasszonyoskodtak, nálunk dolgozni mentek, „építeni a hazát”. Nagy dolog volt ez, bizony a női öntudatot meg kellett izmosítani hozzá.

Hisz alig száz éve még a nők nem tanulhattak. A női írók férfi álnéven alkottak – vagy mint Colette, a férje neve alatt. (Megnézhetjük a róla szóló filmet.)

Női orvos sem létezhetett, mert azt mondták, hogy a nő agyilag nem képes olyan teljesítményre, mint a férfi – miközben a gyógyfüvesek többségükben nők voltak, s lassan több lesz a női orvos, mint a férfi.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A Nő hetven éves történelme alatt mindig fontos témákról, fontos értékekről írt, s olyan nőkhöz szólt, akik keresik az útjukat. S ez azóta is érvényes.

Sok lap van, ami a nőnek szól, de az Új Nő az, amelyik rólunk szól. Rólunk, Szlovákiában élő nőkről, hisz minden lapszámunkban az olvasókat mutatjuk be, akik a legfontosabbak számunkra a világon.

⟱⟱⟱

FIZESSE ELŐ AZ ÚJ NŐT,  ÉS NYERJEN!

Megrendelem az Új Nő című képes magazint!

lapajanlo-4-szamot-ingyen-kap_0.jpg

Ára: 12,00 €.

Fizetés banki átutalással: IBAN: SK15 1100 0000 0029 4306 1035 (tüntesse fel nevét és pontos címét).
Információ: info [at] ujno.sk

Külföldi megrendelés: Slovenská pošta, a.s., Stredisko predplatného tlače, Uzbecká 4., P.O.BOX 164., 820 14 Bratislava 214, e-mail: zahranicna.tlac [at] slposta.sk.

NYEREMÉNYEINK

lapajanlo-nyeremenyek_0.jpg

Új Nő csapata
Cookies