A BIG DATA ellenválasza a kreatív kezek! Úgy tetszik, visszataláltunk a kreatív hobbikhoz, és a két ügyes kezünkkel teremtünk. 

A fiatalok másképp használják az internetet, mint anyáik, akik a Facebook miatt hagyták abba a kézimunkát. Lányaiknak meg pont az segít a kreatívkodásban. Az oktatóvideók segítségével akár kötni, horgolni is megtanulhatunk, vagy a bőrművességbe is belekóstolhatunk. A fiataloknak a világháló már eszköz, nem cél. A világháló játssza a legfontosabb szerepet a DIY, a Csináld magad! reneszánszában. A kötés vagy horgolás olyan ebben a nehezen megragadható világban, mint egy nyugtató pirula. Azzal, hogy szépet és kézzelfoghatót hozunk létre, mégiscsak sikerül megragadni a valóságot – a horgolótű csattogtatásával. Zsigárcsik Krisztina (23) a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügyi menedzsmentet tanul. A szép, fiatal nyárasdi lány életében a számoké a főszerep, hiszen még horgolás közben is számolja a szemeket. Az eredmény itt kézzelfogható: Tina for kids márkanév alatt csodaszép amigurumi figurákat készít. Mestermunka mindegyik: a balerinának itt büsztje van, a horgolás feszes, a figura tökéletes.

balerinain.jpg

– Mikor kezdtél horgolni? 

– Még a nagymamám tanított meg horgolni, majd jártam szakkörre. A babáimat a közösségi háló inspirálta. Rátaláltam egy csoportra, ahol mindenfélét horgoltak, és kedvem támadt, hogy újból elővegyem a horgolótűket. 

– Elragad minket a hév, aztán leragadunk az első szemeknél. Nálad ez hogy alakult?

– Először mandalás terítőket horgoltam, végül rászántam magam az első nyuszimra. A figurák kemény dió, féltem is tőlük nagyon. Az elején tanulmányoztam az amigurumi mintákat és az alapokat. Az amigurumi egy japán horgolási technika, kötött, illetve horgolt kitömött állatot jelent. A nyuszit egy videó alapján készítettem el. Utána viszont egyre bátrabban keresgéltem, s mivel tudok mintát olvasni, így a Pinteresten sok ötletet találok. Továbbá vannak hozzá könyveim is. A terítők többfajta szemből állnak, ám a figurák zömmel csak egyfajta szemet igényelnek, ami nem más, mint a rövidpálca. Mindössze a szemek száma változik, hogy kiadja a test formáját. Az első figurámnak még kijött a belseje, mert nem horgoltam elég szorosra. Ebben is a tapasztalat segített, ahogy minden másban. 

– A balerinád mindjárt táncra perdül, válla és büsztje van. Hogy találtad ezt ki? 

– Minta alapján készült. Mindig a hangulatom dönt arról, hogy mit készítek, utána addig böngészek, míg rá nem találok a megfelelő mintára. A legutóbbi újdonságom egy kis Jack Russell kutya. Ez volt eddig a legnehezebb munkám, mert négylábúról van szó. A lábakat és a hasát külön kellett a testre horgolni, majd hozzávarrni a testhez. A lila szederbaba pedig abban különbözik a többitől, hogy a teste és a kalapja másfajta szemből készült, amit popcorn mintának hívnak. Szeretnék majd horgolni egy négylábú unikornist is. 

web-bannerek-hirlevel-02_2.jpg

– Mennyi ideig tart egy figura elkészítése?

– A balerina napi 5 órás munkaidővel 4-5 napig készült. Az öltöztethető baba ugyanígy, de a ruhácskák hamarabb elkészülnek. Csak az iskolai szünetekben van igazán időm dolgozni, de van, hogy az egyetemi óráim előtt, után, sőt közben is horgolótűt ragadok. (nevet)

– Akkor ezek a babák megfizethetetlenek! 

– Nem a pénzért csinálom! Közben kikapcsolok, a számok ellensúlya a kézimunka. Az amigurumi előtt is mindig alkottam: gyöngyöt fűztem, kitanultam a szalvétatechnikát.

– Kitől kapod a legnagyobb elismerést?

– A csillogó gyerektekintetektől! S hogy az Új Nő felkért interjúra, az is hatalmas elismerés – mosolyog. – A nagyszülők nemegyszer leintik az unokát a vásárban, hogy otthon majd csinálnak hasonlót. Ám a szülők tisztában vannak vele, hogy ez azért nem ugyanaz, mint egy csinos kis terítőt meghorgolni. „Ha a mama elkészíti, akkor fizetek neki” – mondják nemegyszer nevetve. A lányok leginkább a babákat keresik. Az öltöztethető baba igen kedvelt, sokféle kiegészítőt lehet hozzá horgolni. A fiúk pedig állatkákból válogatnak: maci, nyuszi, cica stb. De az anyukák is vásárolnak. Ma már nem a porcelánbaba, hanem az amigurumi a divat!

balerina01.jpg

– A minőségi munkához minőségi alapanyag szükséges. Honnét szerzed be? 

– Jó minőségű pamutfonalat használok, hogy a babák kiállják az idő próbáját. Többnyire Scheepjes Catona fonalakat használok, ami 100% mercerizált pamut, és gyerekbarát. Szeretek játszani a színekkel. A rózsaszín nyuszim például zseníliafonalból készült. Sokáig tartott, mire a fonalak között megtaláltam a nude árnyalatot, az igazi testszínt.

– Hogy néz ki a munkafolyamat? 

– Mindig az első darab a legnehezebb, s mikor már tudom a lépéseket, gyorsabban megy a munka. Meghorgolom a baba testét, néha a lábával együtt. Horgolás közben tömöm, hogy egyenletes keménységet kapjon. Utólag már nem lenne olyan szép. A végén a részeket összevarrom. Ettől ódzkodtam leginkább, féltem, hogy a végén mindent elrontok. A száj és a szem is pontos varrást igényel. Bizony, nemegyszer visszafejtettem, mert elégedetlen voltam az eredménnyel. Hiába, maximalista vagyok. 

– Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

– Nagyon szeretek számokkal dolgozni, de azért horgolni is. A horgolás mellett, az időm nagy részét a barátommal és a kutyusommal, Huncuttal töltöm. Nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen nagyon izgága, és szinte mindig valami huncutságon töri a fejét. A családommal töltött idő is nagyon fontos számomra. Az egész napi horgolás után estére elfárad a csuklóm. Pihentetni kell a kezet, mert ez az egyetlen, amivel horgolni tudok. Egyszer még ínhüvelygyulladásom is volt! Amikor piacra készülök, a közvetlen környezetem mindig nehezen viseli, hogy egész nap csak a horgolótűt szorongatom. Ők azok, akik mindig mellettem állnak és támogatnak. Az időmet a legnehezebb beosztani. (Tina for kids)

Ando Krisztina

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg