Beköszöntött az október, ami nálunk, a Csallóközben nemcsak a természet változását és az idő zordabbra fordulását jelenti. Itt az október ugyanis eggyé olvadt az #Octoper kampány kezdetével, azzal a megmozdulással, amikor kézművesek hada kezd poliphorgolásba, hogy a kis amigurumi csodákat eljuttathassák a komáromi kórház újszülöttosztályára.

De honnan ered az alapötlet, s mi a kampány üzenete? Hogyan támogathatják az #Octopert mindazok, akik nem szívesen ragadnak horgolótűt? Cikkünkben ezt elevenítjük fel.

octoper-kezdo.jpg

– Én mentem polipot horgolni.

– Mit csinálni?

– Polipot horgolni.

– Te? Horgolni? Milyen polipot?

Szerintem egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy elfelejtsem családtagjaim halálra vált arcát, amikor tavaly, egy gulyásparti kellős közepén belengettem, hogy nyugodtan megihatják a fröccsömet, mert én közös poliphorgolásra indulok a Kút Caféba. (Háttérsztoriként annyit elmondanék, hogy korábban nemhogy horgolótűt nem fogtam a kezembe, de többnyire egy sima gombfelvarrás is problémát okozott. Továbbmegyek: anno a zenesuliban azért írták át a Háry János forgatókönyvét, mert a császárné nem tudta hitelesen utánozni a horgolás mozdulatait. Mindenki tippelhet, ki alakította a császárnét.) Visszakanyarodva: az ok, ami ilyen szinten ki tudott lendíteni a komfortzónámból, az volt, hogy tudomást szereztem az #Octoper kampányról. „Szerelemprojekt” volt első hallásra.

Az #Octoper (a hashtagben az október és az octopus – vagyis polip szavakat vonták össze) ötlete Hollandiából indult, s nálunk két tehetséges komáromi kézműves, Kováč Zsófia Anna (Horgolzsó) és Vajlik Noémi (NoMini) honosították meg.

Az eredeti gondolat szerint a horgolt polip csápjai köldökzsinórra emlékeztetik a koraszülött babákat, s az, hogy ujjacskáikkal a játékot szorongathatják, kapaszkodóul szolgál nekik a világgal való ismerkedés során.

Komáromban azonban nemcsak a koraszülött babák kapnak a horgolt játékokból, hiszen a többi újszülöttnek éppúgy meg kell küzdenie a hirtelen jött változással. A kezdeményezők nem titkolt célja továbbá, hogy felhívják a figyelmet a kézműves termékek vásárlására, melyek nemcsak egyediek és különlegesek, de sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, mint a tömegtermékek.

kut-cafe.jpg
Kováč Zsófia Anna hat évvel ezelőtt érkezett Komáromba – egyenesen a pesti belvárosból. Férjével az egyetemen ismerkedtek meg, mindketten biológia szakon végeztek. Zsófi az anyasági alatt rátalált álmai munkájára: mikor várandós lett, kitalálta, hogy horgol a fiának egy sapkát, egy plüssöt és egy takarót. Annyira belejött, hogy nem sokkal később megszületett a Horgolzsó márka.

A módszert – hogy hogyan lehet a horgolótűt beletekerni a fonalba úgy, hogy azt alig lehessen kihúzni belőle – tökélyre fejlesztettem, magával a poliphorgolással viszont eléggé befürödtem. Mindez azonban nem számít, hiszen a kampányt annak is van lehetősége támogatni, aki hozzám hasonlóan nulla kézügyességgel rendelkezik. Íme:

  • Horgolj polipot, és tedd ki a fotóját a közösségi média felületeidre az #Octoper hashtaggel.
  • Vegyél fonalat a kampányhoz, és tedd ki a fotóját az #Octoper hashtaggel.
  • Vásárolj fonalat, és juttasd el a szervezőkhöz!
  • Rendelj kitűzőt és/vagy vászontáskát, és viseld, hogy lássák, támogatod a kézműves termékek terjedését.
  • Rendeld meg a CHOCOMAZE különkiadású, octoperes csokiját, vagy vásárolj csokoládédesszertet, hogy lássák, támogatod a kézművességet és a manufaktúrákat.

octoper-taska.jpg

Fontos!

A babákhoz eljuttatott polipok 100%-os mercerizált pamutfonalból készülnek, és a szervezők, Zsófi és Noémi juttatják el a komáromi kórház újszülöttosztályára. Ők felelnek továbbá azért is, hogy csakis ép, pontosan meghorgolt és fertőtlenítő mosáson átesett polipok kerüljenek a babák kezébe.

Mi mindenkit, aki úgy érzi, tud azonosulni az #Octoper üzenetével, arra biztatunk, hogy álljon oda a kampány mellé, és támogassa a helyi kézműveseket!

hirlevel_web_banner_1_22.jpg

Olláry Ildikó
Cookies