INFORMÁLÓDTUNK! Annyit mindenki tud, hogy a színházba bérleteket vásárolhatunk. A Komáromi Jókai Színházban arról érdeklődtünk: milyen előnyökkel jár a bérletvásárlás, melyik az előnyös, ha messzebbről vagyunk, s milyen különbségek vannak az egyes bérletek között.

Augusztus 28-án rendezik meg a Bérletek éjszakáját a komáromi Klapka téren. Fergeteges gálaműsorral és utcabállal várják a színház iránt érdeklődőket. Aki a fantasztikus produkciók láttán kedvet kap megnézni a teátrum új darabjait, ott helyben megvásárolhatja az öt bérlet egyikét – vagy akár kvízen meg is nyerheti.

20160626_132_eszak-komarom_klapka_szobor.jpg
A Klapka tér Komáromban: augusztus 28-án bérlethirdető ajánlóval várják a nagyérdeműt!

Miben különböznek egymástól az egyes bérletek? – tettük fel a kérdést a színház szervezési titkárának, Mesinger Nórának.

– Jelenleg ötfajta bérlet szerepel a kínálatunkban: ezeket pénteken, a Bérletek éjszakáján kezdjük árusítani. Tartalmilag azonosak, mindegyik a 2020/2021-es évad öt új előadására szól. A különbség az előadások napjában és abban van, hogy a vendégelőadások kizárólag bérletesek számára elérhetők. A legdrágább, 65 eurós Premier-bérletünk a bemutató napjára szól. A következő hét végén, pénteken a Madách-, szombaton pedig a Jókai- bérlettel rendelkezőké a nézőtér. A következő héten szombaton a Csokonai-bérleteseket várjuk.

Mindhárom bérlet 45 euró. Nyugdíjas nézőink kedvéért pedig vasárnap délutánonként megy fel a függöny. A nekik kínált Lehár-bérletet 35 euróért forgalmazzuk.

– Mennyire népszerűek a bérletek?

– Nagyon. Az elmúlt években szinte mindegyik bérletes előadásunk teltházas volt. A múlt évben például a bérletes előadásokra csak tizenöt-húsz szabad jegyünk volt. Természetesen mindegyik darabot bemutatjuk a bérletes előadásokon kívül is. Ilyenkor alkalmanként 15 euró a belépőjegy ára. Ugyanez bérletben csak 9 euró! Gyermek- és ifjúsági előadásainkra elsősorban az iskoláknak tartjuk fenn a bérletvásárlás lehetőségét, ám a gyermekelőadásokat időnként meghirdetjük családi programként is. Ilyenkor a kísérő szülők részére a jegyár kedvezményes, 5-6 euró, mint a kicsiknek.   

– Mi történik akkor, ha közbejön valami, és akadályoztatva vagyunk – pont az előadás napján?

– Erre találták ki az úgynevezett bérletcsere intézményét! Ajánlott pár nappal korábban igényelni a 0905 898 739 telefonszámon. Ha valaki nem értesít minket előre, akkor, sajnos, a jegyet elveszíti. Ám a jegyet át is lehet ruházni. Ez esetben azonban a bérlettulajdonosnak le kell mondania a szóban forgó darab megtekintéséről. 

komaromi_jokai_szinhaz1_masolat.jpg

A Komáromi Jókai Színház 

– Milyen bemutatókkal készül a színház az új évadban?

– Szeptember 18-ra tervezzük az évad első bemutatóját, ami a márciusban elmaradt Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés vígjáték lesz. A darabot Arisztophanész Lüszisztraté című műve nyomán Szilágyi Eszter Anna írta, és Hargitai Iván rendezi. A következő premier tervezett időpontja november 13-a, amikor is Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját láthatja a nagyközönség Czajlik József rendezésében. A darab zenéjét Lakatos Róbert brácsaművész komponálta. Ezt követően Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezésében Szigeti József A vén bakancsos és fia, a huszár című zenés népszínművének a bemutatójára kerül sor.

Az irodalmi Nobel-díjas szicíliai szerző, Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című darabját jövő év májusában láthatja a közönség Michal Vajdička, a Szlovák Nemzeti Színház korábbi rendezőjének elgondolása alapján.

Vendégelőadásként a Kassai Thália Színház Noszty fiú esete Tóth Marival című nagy sikerű előadását nézhetik meg a bérlettel rendelkező nézők. A „csavaros ésszel kifundált szerelmi történet” rendezője László Sándor.

vmk-nagyterem.jpg

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nagyterme

– Az évadnyitó sajtótájékoztatón a színház igazgatója, Gál Tamás bejelentette, hogy szeptembertől a Vasmacska Stúdiószínpad felveszi a tragikusan fiatalon elhunyt színészlegenda, Benkő Géza nevét. A stúdióban tartott kisszínpadi bemutatókra is lehet bérletet vásárolni?

Igen, sőt, ezek iránt a 35 eurós bérletek iránt a kamaradarabok kedvelőinek körében kifejezetten nagy az érdeklődés. Az idei „önismereti” színházi évünk mottója: Állj, ki vagy?! – és a stúdió első bemutatójához, a Hamlethez kötődik. A dán királyfi tragédiáját a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjai szeptember 22-én viszik színre Matusek Attila, a Vasmacska Stúdiószínpad vezetőjének rendezésében. Izgalmas előadás lesz. Az eredeti szöveg erősen meg lett nyesve, így a mai kor embere számára jobban befogadható. A dráma elsősorban Hamlet fiatalságáról, lázadásáról fog szólni, dogmák, sallangok nélkül. A következő bemutató Nádas Péter Temetés című drámája. A repertoárban szerepel még Laboda Róbert – Matusek Attila sci-fi monodrámája, a Pillanat, amely kilóg az időből. Ezzel Matusek Attila színművész-rendező áll a közönség elé. A 2021-es évre is az erős indítás lesz a jellemző, hiszen januárban Soóky László Assziszi Szent vádbeszéd-ét láthatják Culka Ottó előadásában és Telihay Péter rendezésében. Igényes, izgalmas évad elébe nézünk!

szinhaz5_0.jpg
A múlt évad egyik legsikeresebb darabja, A padlás... Bérletben csak 9 euró a színházjegy ára!

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: Csobbanjunk Naszvadon!

Janković Nóra
Galéria