Hosszú ideje vártuk, a közösségi médiában végignéztük az építkezés folyamatát. Két éven át reménykedtünk, hogy hamarosan csobbanhatunk egyet a naszvadi termálfürdőben. Ami késik, az nem múlik – így volt ez a fürdővel kapcsolatosan is, mely végül 2019. július 27-én megnyitotta kapuit. Nem olyan méretes, hogy a körbejáráskor elfáradnánk, nincs tízféle medencéje, de a miénk. Ráadásul több szempontból is különleges. Lássuk, miben!

 Hogy mi változott a járvány miatt a fürdő életében? Az első héten a beléptetésnél még testhőmérsékletet mértek (ezt mára feloldották), a recepción a mai napig szájmaszkot kell viselni, a nyugágyak között betartják a megfelelő távolságot, az öltözőket gyakran fertőtlenítik, illetve még a szokásosnál is többször takarítanak a fürdő területén. 

palmafak_0.jpg

Kőolaj helyett termál

A történet ott kezdődik, hogy Naszvadon a ’60-as években furatot végeztek kőolaj reményében. Kőolaj nem lett, ám termálvíz annál inkább! A fürdő vizét pedig a 2008-as furat biztosítja, aminek 1500 méteres mélységből feltörő, 62 fokos, enyhén lúgos vize jótékony hatással van az idegrendszeri és bőrbetegségekre, illetve a mozgásszervi problémákra. A település sokáig keresett megfelelő beruházót, ám – mivel Naszvad ragaszkodott a furat tulajdonjogi viszonyához (milyen jól tette, gondoljunk csak a bősi termálfürdő sorsára!), ami a beruházók számára is fontos tényező volt – nem tudtak megegyezni. Végül a település önerőből kezdte meg a fürdő építését.

 – A több mint négymilliós költségvetésű építkezés első fázisa 2015-ben kezdődött, s több időpont is volt a befejezésére. Ennek számos oka volt: egyrészt a beszállítók miatt csúszott a megrendelések teljesítése, másrészt az eredetileg tervezett antikor medencék helyett a szakértői konzultációk után inkább a kerámiamedencék mellett döntöttünk. Ezek szintén látványosak, az áruk viszont kedvezőbb – meséli Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere. A polgármester elárulta, hogy nagyon drukkolt 2018-ban leköszönő elődjének, Haris Józsefnek, hogy még a hivatali idejében átadhassa a fürdőt, mert az a szívügye volt.

naszvad-no_0.jpg

Mivel teljesen új fürdő épült Naszvadon, a létesítményre a legújabb építkezési előírások vonatkoztak: ezek rengeteg papírmunkával és bürokratikus ügyintézéssel jártak. Végül 2019. július 26-án megtartották a fürdő ünnepélyes átadását közel ezer fő jelenlétében, és másnap megnyitották a nagyközönség számára.

– A nyitást követően nagy volt az érdeklődés, mindenki kíváncsi volt, mit alkotott Naszvad. Augusztusban 22 ezer látogatónk volt, decemberig pedig összesen 52 ezer vendéget jegyeztünk. A hidegebb téli hónapokban, januárban és februárban közel 20 ezren jöttek megmártózni a jó meleg termálvízben – sorolja az adatokat a polgármester.

Naszvad 2020. január 1-től az ország legfiatalabb városai közé tartozik, amiben a fürdő megépülésének is fontos szerepe volt!

Nyitott medencék egész évben

Jegyet a termálfürdő főépületében, a recepción válthatunk. Innen nyári időszakban egyenesen a medencékhez, a többi évszakban pedig az öltözőkhöz mehetünk. Itt találhatók még a zuhanyzók, a masszázs és a benti büfé is. A strand különlegessége, hogy mind a hat medencéje kinti, amelyek többsége egész évben működik. A relaxációs élménymedencében és a termálvizes ülőmedencében élvezhetjük a meleg termálvíz jótékony hatását, amit 36-38 fokra hűtenek. Mellettük pedig a hűsítő 18 fokos merülőmedence található – a hideg-meleg víz váltogatása ugyanis köztudottan jót tesz a bőrnek és a vérkeringésnek. A legkisebbeknek meleg vizes pancsoló van, aki pedig úszni szeretne, az a rekreációs tanúszómedencében megteheti.

Mivel a medence vize az őszi–téli hónapokban is 26 fokos, az úszók körében felettébb népszerű. A gyerekek számára pedig messziről nyújtózkodik az óriási kalózpart, azaz a hatalmas ugrálóváras élménymedence. Pálmafák, napozóágyak, árnyékolók, büfék, strandröplabdapálya: a termálfürdő egész napos pihentető kikapcsolódást nyújt az egész családnak!

termal-indito_0.jpg

Tapasztalatcsere

A közelben lévő rekreációs övezetben a fürdő nyitásával párhuzamosan megnyílt az első panzió, s az elmúlt évben sokan mások is építkezésbe fogtak. Az épülő panziók és apartmanok mellett a házak is sorra újulnak meg a városban, hogy szabad szobát kínálhassanak.

Apropó, város!

Naszvad időközben városi rangot kapott, 2020. január 1-től az ország legfiatalabb városai közé tartozik. Ebben a fürdő megépülésének is fontos szerepe volt! A fürdőnek jó a viszonya a régió termáljaival. Nem csak tapasztalatokat cserélnek, hanem a jövőben együttműküdést is terveznek.

Zárt ajtók

A nagy ívű fejlődésbe, sajnos, közbeavatkozott a járvány: március 12-én a fürdőt kénytelenek voltak bezárni. A megszorítások az ott dolgozókat is érzékenyen érintették, hiszen nem tudhatták előre, mikor nyithatnak. Ez idő alatt pedig igazgatóváltásra is sor került. Az új igazgató, Decsi Attila teljes állásban ugyanakkor csak júliusban léphetett be. Mindeközben megalakult a Szlovákiai Akvaparkok, Fürdők és Uszodák Egyesülete, amely június 2-án Érsekújváron tartotta alakuló ülését.

Kőolaj helyett termálvíz tört föl az 1500 méteres mélységből! A 62 fokos, enyhén lúgos víz jótékony hatással van az idegrendszeri és bőrbetegségekre, illetve a mozgásszervi problémák kezelésére is alkalmas.

– Míg a gyógy- és wellnessfürdőknek jó ideje van egyesületük, addig a fürdőknél most jött el az idő, hogy szakmai érdekképviseletet alakítsanak. Így az ország legnagyobb fürdői mellett a naszvadi fürdő is tagja az egyesületnek. A hiánypótló kezdeményezés által szeretnénk képviseltetni magunkat a legmagasabb szinten is – magyarázza a polgármester, aki hozzáteszi, hogy az egyesület szerette volna elérni, hogy a járványügyi feloldásoknál az állam két héttel korábban értesítse a fürdőket a várható nyitásra. Erre azért lett volna szükség, hogy felkészülhessenek a szakszerű vendégfogadásra.

– Záráskor minden medencében leengedtük a vizet, a medencéket kitisztítottuk és fertőtlenítettük, így az újbóli nyitásra ezeket fel kellett tölteni és vízmintákat venni. Az eredmények csak egy hét múlva érkeznek, ezért szükséges a kéthetes felkészülési időszak. Végül június 10-től újból nyitva vagyunk – ecseteli a történteket Molnár Zoltán.

A járvány utáni élet

Hogy mi változott a járvány által a fürdő életében? Az első héten a beléptetésnél még testhőmérsékletet mértek (ezt mára feloldották), a recepción a mai napig szájmaszkot kell viselni, a nyugágyak között betartják a megfelelő távolságot, az öltözőket gyakran fertőtlenítik, illetve a korábbinál is többször takarítanak a fürdő területén. A víz minőségét naponta hatszor ellenőrzik – ez a duplája annak, ami a járvány előtti időszakban szokás volt. A létszámra végül nem írtak elő korlátozást, így a fürdő teljes kapacitással működhet (nyáron 1130 fő, télen pedig 179 fő a maximális befogadóképesség).

polgi_0.jpg
Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere

Óvatos nyitás volt

Az embereken érezni, hogy már nagyon vágytak a kimozdulásra, de a levegőben még ott bujkál a bizonytalanság és a félelem. Az utóbbi időben átlagosan napi 450 fő érkezik a fürdőbe, de igazi nyári idő esetén több mint 1000 fő is strandol Naszvadon. Bár a járvány nagy anyagi kiesést eredményezett, azért az idei nyárra is tartogattak meglepetést.

– Szerettünk volna valami újjal szolgálni a gyerekeknek. Egy építkezési beruházás jelenleg túl költséges lett volna, de a kalózparttal, ami Szlovákia legnagyobb ugrálóvárral egybekötött vizes medencéje, a gyerekeknek bizonyára nem okoztunk csalódást – mutatja mosolyogva a polgármester. Közben több animátor is feltűnik a színen. Vannak zenés-táncos programok felnőtteknek, vízi diszkó a kicsiknek. Az animátorok között találni sokéves külföldi tapasztalattal rendelkezőket, de lelkes fiatalokat, sőt, még napközis tanító nénit is, aki foglalkozásokat tart a gyerekeknek. Így az állandó 14 fős személyzet mellett további 11 főnek tudnak nyári munkát biztosítani. Újra visszatértek az esti fürdőzések is, ami nagy népszerűségnek örvendett a járvány előtt.

Mindig úgy kell továbbfejleszteni a fürdőt, hogy a vendégek elvárásai teljesüljenek. Csak így lehetünk sikeresek hosszú távon – összegzi Molnár Zoltán.

Tervek

A fürdő vezetősége folyamatosan tervez. Azon igyekeznek, hogy a fürdő szépüljön, bővüljön.

– Az őszi és téli hónapokban megvan a nyílt medencék varázsa, amikor felszáll a meleg víz párája. A szelesebb időjárásra is gondolva idén a két meleg vizes medencét átlátszó üvegfallal kerítjük el, így a vendégek komfortérzete még nagyobb lesz. Illetve a jövőben egy termálvizes fedett medencét is tervezünk kiépíteni, valamint egyre nagyobb az igény egy lakóautós kempingre. Mivel a kemping kiépítése nem olcsó mulatság, ezért elsősorban egy lakóautó-parkolót tervezünk, ahol az áramszolgáltatást és a szennyvízelvezést is biztosítanánk – a későbbiekben pedig a kempingre is sor kerülhet. A nagy és drága szaunavilág helyett pedig inkább egyszerűbb megoldást választunk. Hasonlóan, mint a bellegszencsei fürdőnél, külön faházban lévő szauna és pihenőhelyiség áll majd a vendégek rendelkezésére.

napvitorlak.jpg

A későbbi tervek között szerepel egy mély úszómedence és egy csúszdarendszer is. A területi lehetőségek adottak: a fürdő 48 hektáros telken áll, a körülötte lévő földterület pedig szintén a város tulajdonában van. Így hát a fejlesztésnek csak a pénz és a fantázia szabhat határt. Csobbanásra fel! 

Fotó: Cséfalvay Á. András

Kapcsolódó írásunk: Stációk

M. Ando Krisztina
Galéria 
Cookies