Az anyák, apák ódzkodnak tőle, hogy gyerekeikkel a szexről beszélgessenek. A szülő homokba dugja a fejét.

Az anyák elképednének, ha tudnák, hogy mi a negyedikes kisiskolások főtémája. A szex!

beszelni-kell-rola-kezdo.jpg
(© De Westelinck Smith)

Az lenne a kívánatos, ha a szexualitásról a gyerekek először a szüleiktől hallanának. A felmérések újra és újra megerősítik: a gyerekek is azt szeretnék, ha a szülő vetné fel a témát. Tehát nem az iskola, nem a filmek, az újságok vagy a tévé. Sőt, vannak részletek, amelyeket csak a szülővel vitathatnak meg. Végül pedig a legfontosabb: ha a gyerek tudni fogja, hogy a szülei hogyan vélekednek a szexualitásról, könnyebben eligazodik az érzelmek útvesztőiben.

A serdülők 80 százaléka nincs megelégedve a külsejével. A szülő feladata az, hogy elmondja neki: a csábos külső nem garancia a boldogságra.

Jobb előbb, mint később

Körülöttünk minden a szexről szól. A reklámok, a dalszövegek, az internet, az iskola. Valójában nem is kell sokat beszélni róla, hiszen „helyzetben vagyunk”: megy a reklám a tévében, s mi ezt-azt elmagyarázunk, vagy együtt vesszük az intimbetétet, s közben mesélünk a „nehéz napokról”.

Amit nem mondunk el a gyereknek kilencéves koráig, azt nehezen pótoljuk a serdülőkorban. A kisebb gyerekeknek még nincs miért szégyenkezniük, ezért nyugodt természetességgel fogadják a hallottakat, olyasféleképpen, hogy: éhes vagyok, tehát eszem.

minden_reggel_ujno.sk_421.png

Gyerekek és tények

A kutatások szerint azok a gyermekek, akik alapos szexuális felvilágosításban részesültek, később kezdik el a nemi életet (17 éves kor körül). A fiatalok 54 százaléka úgy gondolja, hogy ő nem kaphatja meg a HIV-fertőzést. A felnőtt feladata, hogy közölje vele: ez nagy tévedés.

4 aranyszabály

 • Az információkat apránként adagoljuk.
 • Ne támaszkodjunk az iskolai szexuális nevelésre, már csak azért sem, mert az iskolai beszélgetés sokszor kínos a gyermek számára.
 • A serdültebb gyerekeknek magyarázzuk el, hogy amit a filmekben és a tévében látnak, az nem mindig igaz. A bemutatott szerelmi jelenetek idealizáltak. A szexet tekintve az az igazság, hogy gyakorlat teszi a mestert, türelmesnek és kitartónak kell lenni. A szülő azt is mondja el a gyermekének, hogy a szerelem és a szex különleges, becses, intim dolog.
 • Sose erőltessük a beszélgetést a szexről. Ha a gyerek tiltakozik – hallgassunk!
Az emberek 75 százaléka maszturbál. A serdülő attól tart, hogy ilyesmi csak neki jut eszébe. Világosítsuk fel, hogy ez nincsen így.

5 kérdés a gyerekektől – ezekre készüljünk fel

1. Hogyan lesz a kisbaba? (4-5 évesektől)
Ez szokott lenni a gyerekek első kérdése, amely a szexre utal. Válassza az „egyszerre keveset mondani, de gyakran válaszolni” stratégiát.

2. Te és apu is csináljátok? (9-10 évesektől)
Ez a megfelelő időszak, hogy a gyermek megtudjon ezt-azt a szerelem érzéséről, valamint arról, hogy a szülők hogyan élik meg ezt az érzést. Saját történetünket is elmondhatjuk.

3. Szokott az fájni? (11 év körül)
A lányoknak tudniuk kell az igazat: igen, eleinte szokott fájni.

4. Honnan tudhatom, hogy ő az igazi? (15 év körüliektől)
Ennek megállapításában az a lényeg, hogy a másik a gyerekünkből a legjobb tulajdonságait hívja-e elő. Ugyanakkor a gyermeknek azt is tudnia kell, hogy a túlzott várakozás nem célravezető, valamint azt, hogy egyetlen kapcsolat esetében sem törvényszerű, hogy örökké fog tartani. Főleg nem a serdülőkori szerelmek.

5. Mikor túl korai a szex? (16 éves kor körül)
Ne döntsünk a gyermekünk helyett, de adjunk neki elegendő információt. Lányok esetében felvethetjük a nőgyógyászati vizsgálatot. Tizenhat éves korban (ez az első tapasztalatok szerzésének időszaka) már foglalkozni kell a megfelelő fogamzásgátló kiválasztásával.

beszelni-kell-rola-belso.jpg
(© De Westelinck Smith)

Mit kell tudnia a kisgyermeknek, mielőtt iskolás lesz?

 • Azt, hogy a kisfiúnak fütyije van, a kislánynak hüvelye.
 • Ha két ember szereti egymást, akkor csókolóznak, simogatják és dédelgetik egymást.
 • Amikor a lány felnő, petesejtek keletkeznek a testében. Amikor a fiúból felnőtt lesz, spermium keletkezik a testében.
 • Amikor a petesejt és a spermium találkozik, akkor az édesanya testében elkezd fejlődni a kisbaba.

Mit kell tudnia egy tizenhárom éves gyermeknek?

 • Azt, hogy mi a serdülőkor, a menstruáció, az ejakuláció, a hormonok, s hogy minden, ami benne történik, teljesen normális.
 • Mindent tudnia kell az AIDS-ről, mert csakis a tények, nem pedig a barátoktól szerzett információk jelentenek védelmet a megelőzésben.
 • Azt, hogy mit gondol a szülő a szerelemről és a szexről.
Tízéves kor körül a gyerekeket elbűvöli az emberi test. Ez a kor ideális arra, hogy kezükbe adjuk az emberi testről szóló könyveket, enciklopédiákat, atlaszokat.

Mit kell tudnia a gyermeknek tizenöt éves korában (már ha meghallgatja a szülőt)?

 • Azt, hogy milyen fogamzásgátló módszerek vannak, és hogyan kell felhelyezni az óvszert.
 • Mindent arról, hogyan működik a másik teste.
 • Azt, hogy a szex nem bizonyíték arra, hogy a másik szereti, és hogy a szexet sose szabad kierőszakolni.
 • Azt, hogy ha kedvese van, az még nem jelenti azt, hogy sikeres ember – a társkapcsolat nem biztosítja sem a boldogságot, sem a sikert.
 • A társ nem biztosíték arra, hogy az életben boldog és elégedett lesz.
Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies