Ma mindenki a boldog tanyasi tyúkokról beszél, akik igazi sárga tojást tojnak. Vajon milyen a boldogan kapirgáló tyúk, s hogyan néz ki a tojása és a húsa?

Egy kiscsibe otthon, magon és zöldtakarmá­nyon tartva, hat vagy inkább kilenc hónap alatt nő fel. Nagyüzemi körülmények között mindössze 39 nap alatt vágásérett lesz. Tehát ötszörösen, sőt kilencszeresen felgyorsítják a növekedését. Vajon mivel? Növekedésfokozóval, hor­monokkal, és  szinte egész nap világítanak neki, hogy mindig csak egyen, alig aludjon; s antibiotikumot kap, mert megfertőzheti a másikat. Vajon jó nekünk, ha ilyen húst eszünk, vagy az ilyen tyúkok tojását fogyasztjuk?

boldog-tyukok-kezdo.jpg

Ma olyan furcsa világban élünk, hogy azt sem tudjuk már, mit eszünk. A tyúkkérdést azért forszírozzuk, mert az egészségesebb táplálék egészségesebb életet jelent. Ezért azt javasoljuk: akinek kertje van, és teheti, bátran vágjon bele a tyúktartásba!

Mit esznek a tyúkok?

Szemestakarmányt. Zár­juk ki a tápot (indító-, nevelő-, befejező- és tojótáp), részesítsük előnyben inkább a búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, borsót. Ez a keverék azért nagyszerű, mert van közte gabonamag, olajos mag és hüvelyes is. Tehát változatos.

Ha még változatosabbak akarunk lenni, tyúk­jaink kaphatnak egyéb gabonamagvat: zabot, kölest, rizst vagy más olajos magvakat is (repcét, lent, kender­magot).

Mindig annyit adjunk, amennyi aznap elfogy, mert a maradék ételre jöhetnek az egerek, patkányok. Egy tyúk naponta 10-15 dkg szemestakarmányt eszik. S nem is olyan nagy ördöngösség a szemestakarmánnyal dolgozni; sőt jó érzés.

minden_reggel_ujno.sk.png

Szemes mellé fontos a zöld is!

A tyúkudvaron – az ideálison – mindig zöld gyepen szaladgálhatnak a csirkék, ahol cserjék, bokrok, fák nőnek, árnyékot adva. Sőt, ültethetünk kimondottan nekik való fákat, bogyós cserjéket. Azonban ekkora hely keveseknek áll rendelke­zésére. Ha tyúkudvarunk kopár és kicsi, marad a zöld be­dobálása. Tyúkjaink megkaphatják a kigyomlált virágokat és zöldségeket is. Eljött az ideje, hogy gyomjainkra más szemmel tekintsünk...

A tyúkoknak szükségük van ka­pirgálással megszerezhető állati táplálékra is, ilyenek a giliszták, rovarok, kukacok, férgek, csigák. Ezért jó, ha csirkéink szabadon járhatnak a kertben pár órát.

Emellett kaphatnak tejet, tojást, túrót, savót, hallisztet. Gyűjthe­tünk nekik cserebogarat, melyet leszárítva egész évben fogyaszthatnak. Sőt, tyúkjainké lehet minden konyhai maradék! Néha a kutyának járó húsra is rájárnak, de a cica egerével is elrohanhatnak. Szóval mindenevők.

boldog-tyukok-belso.jpg

Mészből tojás, zéró tojótáp!

A mész pótlása fon­tos a tojásképzés miatt. Egyik barátném a tojáshéjakat és a csigaházakat mozsárban összetöri, s főtt rizsben odaadja nekik. Sokan a magok és zöldek mellé még tojótápot is adnak nekik, hogy több tojásuk legyen. Ekkor azonban már nem mondhatjuk, hogy a tojásunk és húsunk bio.

Fontos még: tyúkjaink élettartama is megrövidülhet, ha állandóan tojniuk kell. Hagyjuk őket megpihenni, ne tömjük őket tojótáppal. Így akár 4-5 évig is tojhatnak. (Nagyüzemben a tojótáppal etetett tyúkokat minden évben lecserélik.)

–varga–
Cookies