A ráncok kialakulásáért három tényező a felelős: a genetika, az arcápolás és az életkörnyezet hatása.

Az első ráncok a szem környékén (szarkalábak), az orr mentén és a homlokon jelennek meg általában huszonöt év körül. Ennek az az oka, hogy szervezetünk, bőrünk ekkor már kevesebb kollagént és elasztint termel. Általános módszer nem létezik a ráncok megelőzésére és eltüntetésére, mivel rengeteg függ az életvitelünktől. Egy nagyszerű géneket örökölt, életvitelére odafigyelő negyvenéves nő arca sokszor feszesebb és simább lehet, mint egy huszonöt évesé...

borgondok-kezdo.jpg

Mit ajánl a kozmetikus?

Huszonévesen még nincs ugyan szükség speciális arcápolókra, de nem árt, ha szemránckrémet használunk minden reggel és este. A szem körüli bőr ugyanis négyszer vékonyabb, mint az arcé, ezért nagyon gyorsan szárazzá és ráncossá válik. Harminc körül főleg a retinoltartalmú arckrémek ajánlottak, mert ezek elősegítik a kollagén képződését. A szérumok (hidratáló, ránctalanító, kollagénes stb.) koncentrált formában tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért csodákat művelhetnek. Negyven fölött elsősorban a szójából nyert izoflavonoidokat tartalmazó krémeket ajánlják a szakemberek, hogy a nők ezekkel helyettesítsék a szervezetből hiányzó ösztrogént. A bőr alapos hidratálásáról viszont – legyünk huszon- vagy negyvenévesek – soha ne feledkezzünk meg!

Az akné

Az akné a leggyakoribb bőrbetegség. Nemcsak a tinédzsereket, hanem a harminc fölöttieket is „kínozza”. Több formája létezik, és a súlyos mindenképpen dermatológust igényel. A pattanásokat soha nem szabad nyomkodni, mert elfertőződnek, begyulladnak, és a gyógyulásuk sokkal tovább tart.

Mit ajánl a kozmetikus?

A legfontosabb a bőr alapos tisztítása. A zsíros bőrre készült arcvizek, a finom bőrradír és antibakteriális krémek jó szolgálatot tesznek. Segíthet a kozmetikus ún. mélytisztítással, a szépségszalonokban pedig bőrhámlasztással vagy biostimuláló lézerrel ápolják a pattanásos bőrt. Otthoni kezelésnél a bőrtisztításon kívül fontos a fertőtlenítő rudacska vagy korrektor, amely nemcsak fertőtlenít, hanem be is fedi az arcunkon éktelenkedő pattanást.

Kozmetikai táskánkban is jól elfér, így napközben bármikor elkendőzhetjük vele a csúnya aknét. A problematikus, pattanásos bőr kezelésére, ápolására csak speciális gyógykozmetikát ajánlatos használni, ezeket a patikában keresse

Érzékeny bőr

Az arca ég, feszül, húzódik, kivörösödik. Az érzékeny bőr általában ezekkel a tünetekkel reagál a környezeti hatásokra. Tíz éven át végzett kutatások bizonyították, hogy az érzékeny bőr is többféle lehet: enyhén és nagyon érzékeny. A nők több mint 70 százalékának érzékeny a bőre, ebből mintegy 32 százaléknak nagyon érzékeny. A leggyakrabban a kozmetikai készítményekre, a vízre, a textíliára vagyunk allergiásak, majd a hőingadozás, a szél és az ekcéma okozza a bőr érzékenységét.

Mit ajánl a kozmetikus?

Az érzékeny bőrt céltudatosan, ugyanakkor kíméletesen kell ápolni, soha nem szabad kísérletezgetni a kozmetikumokkal. Mindig kérjük ki egy bőrorvos vagy más szakember tanácsát, és csak gyógyszertárban vásároljuk az érzékeny bőrre használatos kozmetikumot, az arclemosótól kezdve a krémekig, testápolóig. Ezek az arc- és testápolók megnyugtatják a bőrt, és gátolják a kivörösödést, a gyulladást.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Szép és fiatal bőrre vágyik?

Egészséges táplálkozással jelentősen javíthat bőre állapotán, késleltetheti a ráncok elmélyülését. Étlapját úgy állítsa össze, hogy ne hiányozzon róla a hal, főleg a lazac, amely B6-vitamint, omega-3 zsírsavat, magnéziumot tartalmaz, aktiválja a bőrizmokat, elősegíti a kollagénképződést, javítja a bőr tónusát.

Az olívabogyó és -olaj kifejezetten hat a ráncok ellen, ezt bizonyította az ausztrál Monash egyetem vizsgálata. A koenzim-Q10 rugalmas, fiatalos és hidratált bőrt biztosít. Megtalálja például a tojásban, amely egyebek között lecitint is tartalmaz. A lecitin a bőrsejtek öregedését gátolja. Ne hiányozzon az étlapról a friss gyümölcs, zöldség és a zöld tea se. Frissen elkészítve fogyassza.

–varga–
Cookies