A fogyás első számú szabálya a rendszeresség. Egyetlen étkezést sem szabad kihagyni (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Aki a városban jár, vagy a munkahelyén ül, az is a táskájába tehet egy doboz kefirt vagy egy müzliszeletet. Nem az a legfontosabb, hogy az ételadagokat csökkentsük, hanem az, hogy az egészségtelen ételeket egészségesekkel cseréljük fel.

Megtanultuk, hogy reggelizzünk, de a vacsorától félünk. A vacsora, persze, ne azt jelentse, hogy teletömjük magunkat rántott hússal, miközben egész nap a számítógépnél ültünk. Az ideális vacsora fehérjéből, vitaminokból, szénhidrátból és egy kevéske zsiradékból áll, azaz egy darab húsból, zöldségből, megfelelő mennyiségű körítésből és egy kis jó minőségű olajból.

a-fogyas-titka-jol-kell-lakni-kezdo.jpg

A vacsora azért fontos, hogy alvás közben a szervezet regenerálódni tudjon. Nem kell öt órakor enni utoljára, mert akkor hajnali háromkor nekiesünk a hűtőszekrénynek. Három órával lefekvés előtt együnk utoljára. A lényeg az, hogy mit eszünk. Ha valamilyen könnyen emészthető gyümölcsöt fogyasztunk, akár azonnal lefekhetünk. Ha viszont éjfélig dolgozunk, biztos nem lesz elég egy könnyű vacsora.

Péter története

„Gyerekkoromban duci voltam, a testnevelés kínszenvedés volt számomra. A nagyszüleim neveltek, és mivel a nagymamám kiadós ételeket főzött a nagypapámnak, belőlem is kövér gyerek lett. A sportot senki nem szerettette meg velem. A labdajátékok más gyerekek számára jutalmat jelentettek, számomra büntetést. Izmaim nem voltak, hasam annál nagyobb. Tizennyolc éves koromban azt mondtam, ez így nem mehet tovább. Megváltoztattam az étrendemet, és elkezdtem sportolni. Súlyoztam, bicikliztem, mindent csináltam, amit kövéren bírtam.”

A diétákkal az a baj, hogy az emberek tizenhét kilót akarnak fogyni egy hónap alatt, de nem akarnak se egészséges ételeket főzni, se mozogni.

Erzsi története

„Én vagyok az a nő, aki tizenöt évvel ezelőtt szinte normális súlyú volt, ma viszont plusz húsz kiló van rajtam. A hízás a serdülőkorban kezdődik, amikor a lányok kigömbölyödnek. Azután az ember elkezdi összehasonlítani magát másokkal... Nem veszi figyelembe, hogy mindenkinek más a csontozata, a testfelépítése, csak azt látja, hogy a másik vékony, ő pedig testes. Elkezdtem a fogyókúrázást... Akkor senki nem mondta nekem, hogy ne légy bolond, te egészen más típus vagy, mint az a vékony lány! Ma már tudom, hogy a mai divattrend, amelyik azt mondja, légy vékony, mint egy nyurga tini, egyáltalán nem veszi figyelembe az emberi faj genetikai változatosságát. A BMI testtömegmérés is egy nagy butaság. Hiszen az embernek lehet alacsony BMI-je, mégis párnás a teste, mert a számítás csak a testmagasságot és a testsúlyt veszi figyelembe, nem pedig a testfelépítést, azaz a háj és a test többi összetevőjének arányát. Ez az index egy nagyobb termetű sportolót is túlsúlyosnak mond, holott csupa izom.”

Kell a magyarázat

„Az emberek feje tele van tévhitekkel – mondja a dietetikus. – Olyanokkal, hogy utoljára délután ötkor szabad enni, délután tilos a gyümölcs, a vacsorához ne együnk körítést, minél kevesebbet eszünk, annál jobb... A legnehezebb arról meggyőzni az embereket, hogy minél gyakrabban és minél rendszeresebben esznek – persze csak keveset –, annál jobban megnyugszik a szervezetük, miáltal a súlyuk is lassan, de tartósan csökkenni kezd. A diéták sok esetben olyan súlyosan felborítják az anyagcserét, hogy a mérleg nyelve nagyon lassan megy lefelé. Sokszor évekbe telik! Az ügyfeleimnek rá kell jönniük, miért híztak meg. Én nemcsak a következményt akarom kezelni, hanem az okot is meg szeretném találni. Motivációs hatása van, ha az ügyfelem egy kicsit megijed. Nem szépítem a helyzetet, hanem ismertetem a lehetőségeket, hogy kikerül-e ebből a helyzetből, vagy nem. A legnehezebb dolgom akkor van, ha az illető nem hajlandó együttműködni.”

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Az elhízás lelki okai

„A túlsúly oka nagyon gyakran valamilyen lelki probléma. Ilyen esetben nem a dietetikus, hanem a pszichológus segítségére van szükség. Sok ember arra panaszkodik: hogy azért hízott el, mert állandó időzavarban és stresszben él. Volt egy ügyfelem, egy sikeres harmincas üzletember, aki nagyon kövér és nagyon beteg volt. Amikor elmondtam neki, mit kell tennie, azt válaszolta, rendben, de még meg kell kötnie néhány üzletet, el kell intéznie ezt meg azt, és nem tudja tartani a diétát. Megkérdeztem tőle: Le akar fogyni? Vagy keresni akar még egy halom pénzt, és negyvenévesen meghalni? Az ilyeneken nincs segítség.”

Van bombabiztos diéta?

„Az egyik fő hiedelem, hogy „ha le akarsz fogyni, ne zabálj”. Az ember soha nem bírja a tartós éhezést. Csak egy ideig állja meg, azután visszatér a gazdagon terített asztalhoz, és bekövetkezik a jojóeffektus. Az egészséges testsúlyhoz fontos az egészséges étel és a mozgás. A régi filmekben csupa sovány embert látni, akiknek nincs pocakja. Főleg a nőkre vonatkozik ez.

Ha megnézzük a mai nőket, hátulról karcsúnak látszanak, elölről meg olyanok, mintha görögdinnye volna a hasukban. Ez a fajta elhízottság ötven évvel ezelőtt ismeretlen volt! A sok szennyezett élelmiszer és műkaja lehet az oka, amit a szervezet nem tud feldolgozni, s a derékban lerakódik.”

Veszélyben a gyerekek

A dietetikus a gyerekeket félti leginkább. „Igyekszem elmagyarázni nekik, hogy egyes ételeket – például szalmakrumplit és kólát – egyáltalán nem volna szabad enniük. Ez az egyedüli út az egészséghez. Néha elborzaszt, ha a szupermarketben sorban állva látom, milyen ennivalókat vásárolnak az emberek. Ha látok egy kövér anyából, kövér apából, kövér gyerekből álló családot, és a kosarukban kartonszám a cukros limonádét, a bonbont és chipset, legszívesebben kiborítanám a kosarukat.”

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies