A festészetben sok érdekes talány van. A régebbi korokban a nagy piktorok tanítványokat vettek maguk mellé, akik a mester modorát utánozva dolgoztak a képeken, amelyeket végül a „nagy” festő autográfként szignált.

Ez már Rembrandt esetében is komoly fejtörést okozott. 1968-ban létrejött egy elismert szakemberekből álló nemzetközi bizottság, amely az összes képét alávetette kémiai, fizikai vizsgálatoknak. Majd egy évtized után kijelentették, hogy vannak olyan festmények, melyekről nem tudják megállapítani, hogy az ő keze munkái-e, vagy sem.

haromszog-lab.jpg

Nálunk Iványi Grünwald Béla okoz fejtörést. Jó áron keltek el a képei, de bohém életmódja miatt anyagi gondokkal küszködött. Mikor a kisfia „színdarabot” írt, úgy sorolta fel a szereplőket, hogy: „Anyuka, Apuka, a kis Béluska és a végrehajtó”. Mivel Iványi sokkal több képet tudott volna eladni, mint amennyit meg tudott festeni, bérfestőt alkalmazott. Ezek a képek ma hamisnak számítanak.

A művész, Paul McCarthy híres volt polgárpukkasztásáról. Készített például egy George Bush arcvonásait viselő robotot, amelyik épp egy disznóval közösült.

Ízlések és pofonok különbözők!

2015-ben tüntetést szervezett New Yorkban egy Renoir–ellenes csoport, amelyik azt követelte, tüntessék el a „giccsgyáros” francia festő műveit a galériákból. Kinek van igaza? Mert a műértők imádják a festőt, egyik képe például 78 millió dollárért kelt el.

renoir-reproduction.jpg
Renoir: Az evezősök reggelije című képe

2014-ben egy felfújható zöld karácsonyfát állítottak fel Párizsban a Vendome téren. Reklámcélból, ám pontos mása volt egy análdugónak. Párizs felháborodott, a művet két nap múlva megrongálták, a 79 éves művészt pedig felpofozták az utcán. Ám a környék szexboltjaiban abban a hónapban az addigi havi 50 análdugó helyett ezret adtak el!

anal-dugo.jpg

Manapság az „aktképek” megszokott dolognak számítanak a galériákban. Nem úgy az igazi meztelenség! Deborah de Robertis, a luxemburgi kortárs művész egyszer leült Courbet híres képe elé, amely egy női nemi szervet ábrázol, majd széttárta a lábait, és megmutatta saját vagináját. A performanszról videó is készült, a nézők megtapsolták a művészt, aki arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a női test még ma is tabu.

deborah_0.jpg

Kínai hamisítványok

A Knoedler Galéria a legrégibb és legmegbízhatóbb műkereskedés volt Manhattanben, amíg 2011-ben hirtelen bezárt. Kiderült, hogy a galéria legsikeresebb sztárdarabjait egy 79 éves kínai bevándorló festette, akinek a szemét fillérekkel szúrták ki. Pei-Shen Qian, a bevándorló kínai azt állítja, fogalma sem volt róla, hogy másolmányai óriási összegekért cserélnek gazdát. Azt hitte, olyanokhoz kerülnek, akik nem tudják megengedni az igazit maguknak – ez a fajta „kreatív másolás“ ugyanis Kínában megszokott dolog. Online cégek tucatjai másoltatják le Ázsiában fillérekért a híres képeket. Bár a kínai festő korabeli vászonra korabeli festékekkel dolgozott, az egyik beszállítója átverte, így egy modern összetevő is bekerült az egyik festékbe – ez buktatta le a bandát.

Damien Hirst, a leggazdagabb kortárs művész: vagyona több mint egymilliárd dollár. Híres arról, hogy hozzá sem ér a műveihez. A legnagyobb dobása az volt, amikor egy kitömött cápát tett formaldehidbe, és a műnek „A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában“ címet adta. A hatezer dollárért vásárolt cápa a művészeti átalakulás végén 12 millió dollárért kelt el.

capa.jpg
Kitömött cápa formaldehidben: ez a nagy mű Damien Hirst, a leggazdagabb kortárs művész alkotása.

Kérdezhetnénk: a művészet így van hatással az emberek életére?

–varga–

 

Kapcsolódó írásunk: Író a Moziból

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg

Új Nő csapata