Biztosan mindenki belefutott már a különböző drogériákban a bőrradírozók mellett található kefékbe… Azonban nem sokunknak keltette fel az érdeklődését: mert miért is akarnak nekünk eladni egy mezei súrolókefét? Pedig a szárazkefélésnek titka van, mert csodát művel a bőrünkkel!

Persze mindenhol megjelennek a szkeptikusok, akik szerint ez vagy az az új szépségtrend egyszerűen csak hülyeség, és ha a szárazkefemasszázs annyira jó ötlet volna, akkor nagyanyáink már ezer éve cirokkefével simogatták volna egymás hátát… Persze nem minden szépségtrükk válik be mindenkinek, de attól még érdemes kipróbálni, főleg ha semmi másra nincs szükségünk hozzá, mint egyetlen darab kefére!

bv.jpg

A szárazkefélés elsősorban serkenti a vérkeringést – az a bőr szép és fiatal, amelynek rendben van a keringése. A szárazkefe használata valójában egy 5000 éves múltra visszatekintő ajurvédikus módszer, amely abból áll, hogy egy kifejezetten erre alkalmas kefével átdörzsöljük a bőrünket, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket. Bár első hallásra nem tűnik éppen csodaszernek, rengeteg előnyös hatása van: segít a pórusok tisztán tartásában, csökkenti a gyulladásokat, javítja a vér- és nyirokkeringést, erősíti a bőr kötőszöveteit, felgyorsítja az anyagcserét és a méregtelenítést is! Sokan amiatt kezdik el használni, mert szeretnék eltüntetni a narancsbőrt, azonban – mivel a cellulitisz nem a bőr felső rétegében található – ilyen téren nem várhatunk tartós eredményt, bár enyhíti a tünetet. Összességében azonban a szárazkefe-kezelés mindenképpen nagyon jó módszer arra, hogy feszesebb, puhább és szebb, egységesebb bőrt varázsolj a testeden – méghozzá rendkívül olcsón és kevés energiaráfordítással!

A nyirokrendszert nyirokcsomók és nyirokutak alkotják. Elhalt anyagokat, immunsejteket, salakanyagokat és fehérvérsejteket (limfocitákat) tartalmazó szövetnedv kering bennük. Ez a folyadék (limfa) a nyirokcsomókon áthaladva az érpályákba, majd végül a szívbe jut – ezért fontosak a szív irányába tartó simító mozdulatok!

Szárazon dörzsölni az igazi!

 A szép bőr titka a jó keringés: a nyirokrendszer testünk tisztítóegysége, amely méregtelenítő funkciókat lát el. A nyakunkon, a lágyékhajlatban és a hónaljban található nyirokcsomók kiszűrik a baktériumokat és vírusokat. Ha valahol a szervezetben gyulladás alakul ki, ezek a nyirokcsomók tapinthatóan megduzzadnak. Ha a nyirokkeringés nem működik megfelelően, a szervezetben felhalmozódhatnak a méreganyagok, és megjelennek a nemkívánatos apró pöttyök: a pattanások! Mivel a nyirokkeringés immunrendszerünk fontos tartóoszlopa, ha rendszeresen időt szánunk rá, hogy serkentsük, akkor észre fogjuk venni: bőrünk ragyogóbb, sugárzóbb, feszesebb lesz, és aknés problémáink is enyhülni fognak!

kepernyofoto_2020-07-05_-_9.49.44.png

Nem mindegy, hogyan használjuk

És az sem mindegy, hogy miből készül! A legideálisabb, ha minél természetesebb alapanyagból készítették. Az a jó, ha nem túl kemény szálakkal ellátott kefét használunk. Praktikus lehet, ha hosszabb a nyele, mivel így könnyebb elérni a hát középső részeit, azonban van, aki inkább a kézre húzható sörtés kesztyűt kedveli jobban – ez attól függ, hogy az ember lánya melyiket favorizálja. És ahogyan a masszázs neve is mutatja: SZÁRAZON kell használni! Vagyis mindenképpen zuhanyozás előtt szánj rá pár percet! A legjobb, ha minden nap átdörzsölöd a bőrödet, azonban már heti 2-3 alkalommal is látványos eredményt tudsz elérni!

Sérült, irritált, extrém érzékeny, napégett vagy ekcémás bőrön semmiképpen ne végezz szárazkefemasszázst, ugyanis ronthat a tüneteken, fokozhatja az irritációt, felsértheti a bőrt.

Persze az sem mindegy, hogy hogyan és milyen irányban dörzsölünk. Íme, a lépések:

Amint már fentebb is említettünk: zuhanyzás előtt szánj rá pár percet, amikor egészen száraz a bőröd, hiszen az a cél, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket!

A szárazkefemasszázst a szívtől legtávolabb eső testrészen kell kezdeni, és mindig a szív irányába haladó simító mozdulatokkal kell egyre közelebb haladni. Kezdd a lábfejnél, majd az alsó- és felső lábszáron át haladj egészen a fenékig! Utána jöhetnek a karok (a kézfejtől a vállig), a hónalj, majd a hát – végül zuhanyzás után alaposan hidratálj egy könnyű testápolóval!

web644495-8e0b6bce-7d13-31f7-1514-7ccab5696a9d.jpg

A kezelésnek nem kell fájnia – az olyan érzékeny területeken, mint a has és a mellkas, nem szabad erősen rányomni, hiszen a cél a kellemes, bizsergető érzés, nem pedig a bőr ledörzsölése! Az ilyen területeken még óvatosabban simíts végig, a melledet pedig teljes egészében hagyd ki!

Az sem jó megoldás, ha éppen csak cirógatod magad – hiszen azzal legföljebb a csiklandósságodat fogod ingerelni, nem pedig a nyirokkeringést! Viszont ha sikerül megtalálnod az arany középutat, akkor egy-két héten belül hihetetlenül szép textúrájú bőrt varázsolhatsz magadnak anélkül, hogy súlyos pénzeket költenél mindenféle kozmetikai kezelésre!

Varga Virág

 

Kapcsolódó írásunk: Nincs többé zsíros bőr! És ez nem a reklám helye

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata