A zsíros bőr előnye, hogy sokáig fiatal marad, mert idősebb korban nem ráncosodik. A finom, vékony patyolatbőrök bezzeg pókhálósodnak. Mi azonban fiatalon is szépek szeretnénk lenni, nem fénylő pórusokkal járni-kelni. Mi a teendő?

Nyugtathatnak minket a beauty-guruk, a zsíros bőrt elviselni nem leányálom. Télen még hagyján, de rekkenő hőségben az ember tíz perc után már úgy érzi, hogy folyik a sminkje. Hervasztó. Próbálkozik is az ember lánya mindennel, többnyire sikertelenül, mert amíg nem ismerjük a kiváltó okot, addig nem tudjuk felvenni vele a harcot. 

the_ordinarysalicylic_acid_2_masque_2.png

Keressük az okot!

Első lépésben mindenképpen ajánlott elvégeztetni egy endokrinológiai és egy nőgyógyászati vizsgálatot, hogy kizárjuk a hormonháztartás zavarait. Ha bőrünk fokozott faggyúmirigy-működését az androgén hormonok túltermelődése okozza, akkor fogamzásgátló tabletta szedése pár hónap alatt rendbe hozhatja. Csak éppen az antibébit sem lehet az örökkévalóságig szedni, ezért kiiktatása után megint egy zsírosan fénylő arc néz vissza ránk a tükörből. Pont itt, ezen a ponton kezdődik a kísérletezés.

Érettebb korban a zsíros bőrrel küszködőknek sokat segíthetnek a Skinsmart kis csapatának a YouTube-on látható videói. Keressünk rá! Az összes top hibát átveszik, amelyet elkövethetünk a bőrápolás során, és amivel csak rontunk a bőrünk állapotán.

Gének csapdájában

Nem, nem segít az, ha annyiszor mosunk arcot, ahányszor elmegyünk a vízcsap mellett. Minél több zsírosodásgátló habot, alkoholos tonikot és dörzsölő hatású, szemcsékkel felturbózott kozmetikumot kenünk magunkra, annál súlyosabb lesz a bőrünk állapota. Ugyanis a bőr a túlzott kiszáradástól tartva még szorgosabb munkára fogja a faggyúmirigyeket. Ennek pedig az lesz eredménye, hogy a felgyülemlett zsír eltömíti a pórusokat – plusz ha a tetejük oxidálódik, akkor a T zónában megjelennek a fekete kis pontok: a mitesszerek. Ezeket a felszíni csúfságokat persze különböző mitesszer elleni tapaszokkal, bőrradírokkal, lehúzható arcmaszkokkal el tudjuk távolítani.

Ámde mivel pórusaink továbbra is nyitottak maradnak, a bőr mélyében a faggyúmirigyek ugyanúgy fognak dolgozni – és pár nap után kezdhetjük elölről a szélmalomharcot. Ha pedig végső elkeseredésünkben megpróbáljuk otthon kinyomkodni a „tisztátalanságokat”, szakszerűtlenségünk csúnyán megbosszulhatja magát. Főleg az orrunkon elpattanhatnak a hajszálerek, és akkor egy újabb esztétikai katasztrófával nézhetünk szembe.

the_ordinarysalicylic_acid_2_masque.png

A kozmetikumok Szent Grálja – a szalicilsav!

A szalicilsav alapú készítmények csodát tudnak tenni, ha nem is egy nap alatt. A látható eredményhez legalább két hónapra van szükség. Tudvalevőleg gyulladáscsökkentő, antibakteriális és szárító hatásúak, azonban kezdetben nem árt óvatosan bánni velük, mert elég agresszívak, és bőrirritációt okozhatnak. Az első két-három hétben legfeljebb minden másnap ajánlott a használatuk. Az erős bőrradírokat vagy hámlasztó maszkokat pedig jobb, ha elfelejtjük, mert ez a kétfajta produktum párhuzamos használata túlságosan igénybe venné a bőrünket. Legbiztonságosabban a 0,5-2 százalékos szalicilsav-tartalmú készítményeket lehet használni.
A szalicilsavat tartalmazó szépségápolási termékeket azonban kerülniük kell a kismamáknak, a szoptatós anyukáknak és azoknak, akik allergiásak az aszpirinre (acetilszalicilsav), mivel hatóanyaguk majdnem azonos.

A Skinsmart tanácsadói a saját tapasztalataik alapján ajánlják a leghatásosabb termékeket. Ők mondják, hogy a pattanásos bőr egyben érzékeny bőr is, ezért nem szabad durván bánni vele, dörzsölni, gyömöszölni.

A varázsszer

Eddig az, aki faggyúmirigy-túltengéssel küzdött, és már jócskán elmúlt húszéves, arra volt kárhoztatva, hogy külön készítményekkel vegye fel a harcot a seborrhoea ellen, és megint másokkal a ráncok ellen. A B3-vitamin bevetése azonban forradalmasította a szépségápolást, ugyanis nemcsak a bőröregedés tipikus jeleit enyhíti, de kifejezetten antiaknés és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Naponta alkalmazva már két hónap után jelentős változást vehetünk észre a bőrünk állapotában – és a pigmentfoltokat is halványítja. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a niacinamid gátolja a melanogenézist, azaz a bőrünkben lévő pigmentek termelését. Érdemes kipróbálni a The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% szérumot.

Kívül-belül hidratál!

Elterjedt tévhit, hogy a zsíros bőrt nem kell hidratálni. Kell! Ugyanúgy szüksége van a hozzáadott nedvességre, mint a száraz vagy érzékeny bőrnek. Csak sokkal könnyebb textúrájú és gyorsan felszívódó krémet válasszunk. A legideálisabbak (tudom, ez hihetetlenül hangzik), de a tiszta jojobaolajat tartalmazó krémek. Ezek ugyanis összetételükben hasonlítanak a bőrünk által termelt faggyúhoz. A képlet egyszerű: ha bőrünk olajos terméket kap, akkor úgy gondolja, van ebből nekem elég, nem kell több, és stoptáblát mutat a faggyúnak. Ráadásul az olaj könnyebben bejut a bőr mélyebb rétegeibe, így a szőrtüszőben segít feloldani a felhalmozódott faggyút (megakadályozva a tüszők eldugulását és ezzel a pattanások kialakulását).
A szérumok azonban mit sem érnek, ha közben belülről tikkadunk, vagyis nem iszunk elég vizet. Ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a vízivásról, akkor állítsuk be a mobilunkon Water Your Body upot.

the_ordinarysalicylic_acid_2_masque_1.png

A napfény a barátunk!

Tapasztalatból mondhatom, hogy a napfény rendkívül jót tesz a zsíros bőrnek. Mértékkel. Ha túlzásba visszük a napozást, és nem használunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, akkor bizony megeshet, hogy többet ártunk vele, mint használunk. Napozás után jótékony hatással bír, ha áttöröljük bőrünket csalán-, kakukkfű-, cickafarkfű-, zsálya- vagy rozmaringteával, de még hatásosabb, ha ezeket a teákat – akár hidegen is –, rendszeresen fogyasztjuk, mert serkentik a vérkeringést, és gyulladáscsökkentő hatásuk van. A kávénak, mogyorónak és a csokoládénak pedig mondjunk búcsút. Ahogy a zsíros bőrnek is.

Janković Nóra

 

Kapcsolódó írásunk: Így ápoljuk a szépségünket

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Cookies