Fél év. Már ennyi ideje nem gyulladtak ki a rivaldafények, nem ment fel a függöny és nem töltötte be a Komáromi Jókai Színház nézőterét a taps. Nekünk, nézőknek hiányzik a színház, a semmivel sem pótolható kulturális élmény, a színészeknek pedig hiányoznak a nézők, mert nélkülük nincs színház. Ingyenes online előadások a komáromi színházban!

Amíg nem tudnak élőben játszani, addig online térben – a színház YouTube-csatornáján – teszik láthatóvá legújabb produkcióikat. Verset mondanak, kamaradarabokat játszanak, hetente néha többször is meglepik valami újdonsággal a színház elkötelezett nézőit. Sőt, mintha nagyobb intenzitással folyna a munka az intézményben...

komaromi-jokai-szinhaz-kinti_0.jpg

– Vajon jól látjuk? Mi mindenen dolgoznak párhuzamosan a teátrum művészei? – kérdeztük Varga Emese dramaturgot, a színház művészeti vezetőjét.

– A világjárvány előtti időszámítás korában a színház egy évre előre tudott tervezni. Tudni lehetett, hogy milyen bemutatók lesznek, ki fogja azokat rendezni, ki fog a darabokban játszani. Mindez múlt év márciusában felborult. Mi ugyan megterveztük a 2020/21-es évadot – de az élet átírta. Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel drámaíró A mi osztályunk című darabjának a próbafolyamatát hatszor kezdtük el, és hatszor kellett félbeszakítani. Hol karanténba került valaki, hol megbetegedett, hol egyszerűen nem jutott át a határon. Azt nem mondom, hogy feladtuk, de átraktuk a darabot a következő évadra. Most, ebben a bizonytalan időszakban nem gondolkodhatunk sokszereplős darabokban.

Viszont úgy kell készülnünk, dolgoznunk, hogy már akár másnapra meg tudjunk hirdetni egy bemutatót, amennyiben hirtelen feloldják a zárlatot. Közben lassan befejezzük annak a hiánypótló segédanyagnak a felvételét, amelyben húsz költő életművét dolgoztuk fel.

– Ezek egyfajta rendhagyó irodalomórák?

– Igen. Az oktatási minisztérium egyik pályázatán nyertünk támogatást a projektre.  Mindegyik részben egy-egy érettségi tételt dolgoztunk fel.  Azt tapasztaltuk, hogy az iskolákban a drámákat – mint az Antigoné, a Rómeó és Júlia, a Bánk bán, a Csongor és Tünde, Az ember tragédiája – irodalomtörténeti megközelítésből oktatják. Arra gondoltunk, hogy színművészeink előadásában más szemszögből is megismerhetik a műveket a diákok. A harmincperces felvételek elkészítésében több pedagógus segítette a munkánkat. Tervek szerint a felvételek április végéig lesznek elérhetők az iskolák számára. A későbbiekben pedig láthatja majd a nagyközönség is.

– Az irodalom népszerűsítésére indult el a Felvidéki Magyar Költők Társasága sorozat a színház csatornáján. Milyenek ezzel a tapasztalatok?

– A hétfőnként rendszeresen megjelenő sorozat ugyan már a vége felé tart, de mivel nagy az érdeklődés, elképzelhetőnek tartom, hogy folytatni fogjuk. Felvetődött annak a gondolata is, hogy a sorozat következő részében prózai alkotásokból adnánk le részleteket, vagy akár az egész műveket. Rengeteg gyöngyszeme van a felvidéki magyar prózának, bőven van miből meríteni.

varga-emese.jpg
Varga Emese dramaturg, a színház művészeti vezetője

A nézők teljesen új darabokat láthatnak – és új műfajjal ismerkedhetnek a felolvasó színházi esteken. Hány bemutató lesz elérhető a nagyközönség számára?

Garajszky Margit, Fabó Tibor és az én fordításomban összesen hat kortárs szlovák drámát mutatunk be. A covidos idők előtt a Jókai Alapítványnak volt egy sikeres pályázata felolvasó színházi estekre.

Mivel élőben semmi ilyesmit nem lehetett megvalósítani, úgy döntöttünk, hogy igenis felvesszük a darabokat – és ingyenesen elérhetővé tesszük a nagyközönség számára.

– Silvester Lavrík Csöndes ház című drámáját Holocsy Katalin és Holocsy Krisztina szereplésével a későbbiekben szeretnénk stúdió-előadásként is bemutatni. Martin Čičvák Profik háza című darabjának külön érdekessége, hogy a rendező, Matusek Attila a színház belső tereit felhasználva több helyszínen forgatta le a darabot. A napokban került fel a csatornánkra Olasz István rendezésében Michal Ditte Terra Granus című drámája, amiben szerepel a társulat nagy része. Kiss Szilvia egy monodrámán, Silvester Lavrík Villa Lola című művén dolgozott Garajszki Margit rendezésében. Március végén Viliam Klimáček Virágzó fejszék című komédiáját tesszük mindenki számára elérhetővé. Ennek főszerepében Mokos Attilát és Eszenyi Enikőt láthatjuk, aki rendezőként is jegyezi a produkciót. A szerző által kíndrámának titulált darabban Eszenyi Enikő lehetőséget adott egyetemistáinknak is a szereplésre. A családtörténet az apa munkanélkülivé válásával indul a vég felé. Egy hihetetlenül intenzív próbafolyamat után, reggeltől hajnalig tartó maratoni munkával készült el a felvétel.  

hirlevel_web_banner_2_161.jpg

Ha holnap estére premiert hirdethetnétek, mit láthatna a nagyközönség?

Eperjes Károly rendezésében Szigeti József A vén bakancsos és a fia című népszínművét. A főszereplők Dráfi Mátyás és Varsányi Mária, élő népzenei kísérettel megy a darab. Sajnálatos módon a járványügyi helyzet nem túl biztató, ám reménykedünk, hogy visszaáll az élet a régi kerékvágásba – és ismét megtelik a nézőtér.

Janković Nóra
Galéria 
Kapcsolódó írásunk