Ebben a szomorú, félórákat is késő vonatok korában jólesik emlékezni egy mesebeli vonalra...

A peredi út a tündérmeséket idézi. Nyárfák szegélyezik, és napraforgótenger öleli körbe: így jutunk be a faluba. Egy helyi orvos ültette a fákat, aki harmincnégy évig szolgált a községben – szó szerint megajándékozta vele a peredieket. A látvány magáért beszél: ide jó megérkezni!

a-csango-es-a-bolhas-kezdo.jpg

Pereden a régi gőzmozdonyok emlékét idézzük fel. A Csángó híres-neves vonalunk (és vonatunk) volt. Nevét onnan kapta, hogy csángó szakemberek segítették kiépíteni, még a Monarchiában.

Nagy szolgálatot tett, mert nem kellett a szeszélyes Vágra bízni a terményt: azontúl vasúton szállították a mátyusföldi zöldséget és a cukorrépát, később pedig ezzel jártak a munkások és a diákok. Mert ha késett is, mindig bevárta a pozsonyi gyorsot...

pereden-gozfelhoben-ut.jpg

A vonalat 2010-ben szüntették meg, hiába kérvényezték az érintett falvak az újraindítását. A perediek négy éve nosztalgiajáratokat szerveznek, mikor is varázslatos gőzmozdonyok állnak a vonatok elé: menetrendszerű forgalomban utazhatnak az érdeklődők. (És persze a gyerekek, hisz főleg őket ajándékozzák meg az élménnyel.)

Mint Darázs László, a Csángó Polgári Társulás elnöke – aki a vasút megszállottja – mondja, az egész a véletlennek köszönhető. ,,Hisz el tudunk menni Peredre is!” – mondták Lászlónak anno a vasútbarátok klubjában tevékenykedő barátai.

Értsd: a régi gőzmozdonyokat egy napra le lehet vinni Peredre. Így aztán idén is berobogott a peredi állomásra egy behemót gőzös!

A mellékvonali gőzmodony Pozsonyból érkezett, 1893-ban gyártották, s a 310.433-as számot viselte. (A pont előtti szám a típust, a pont utáni pedig a sorozatszámot jelöli.)

pereden-gozfelhoben-vonat.jpg

S ez még nem minden! Budapestről is érkezett egy gyorsvonati gőzmozdony: igazság szerint mind a két gőzöst Budapesten gyártották. A vonaton a kalauz jegyet lyukasztott, s frissítőt is vásárolhattak az utasok. Akit érdekelnek a vasúti szerelvények, annak ilyenkor biztosan Pereden a helye!

minden_reggel_ujno.sk.png

A Csángó története

A múlt század elején kezdődött, még az Osztrák–Magyar Monarchiában. Pongrácz Kálmán királyi tanácsos fejében fogant meg a vasút ötlete. Képviselőként kérelmet nyújtott be a közlekedési minisztériumhoz, amiben hangsúlyozta, hogy a negyedi és a farkasdi lakosok veszélyes módon, a Vágon szállítják a terményeiket. Bezzeg, ha vasút segítené őket, portékáik messzebbre is eljutnának.

A falusiak akkoriban zöldségekkel, káposztával, hagymával kereskedtek, na meg roppant mennyiségű cukorrépával.

Indul a Csángó!

Az államkasszából és a falvak által felvett kölcsönből fedezték a Vágsellye és Negyed közötti vasút megépítésének költségeit, a munkát egy budapesti cég kivitelezte. A Magyar Királyi Államvasutak 1909 októberében kezdte üzemeltetni a vonalat. S hogy miért lett Csángó a neve? A fáma szerint azért, mert akkoriban nagy volt a foglalkoztatottság, s nem volt, aki megépítse a vasutat. Ezért Erdélyből ügyes szakembereket, zömében csángó magyarokat hoztak. Végül róluk nevezték el a gőzmozdonyt.

Nemsokára Negyeden személyzeti szálláshelyet és mozdonydepót alakítottak ki – vagyis olyan pontot, ahol a karbantartási és a javítási munkákat végezték. S így tovább, folytak a fejlesztések, mindig épült hozzá valami...

indul-a-csango-orient.jpg
A leghíresebb vonat az Agatha Christie krimijében szereplő Orient expressz. A vonatot újraindították, Budapesten is van megállója, akár időutazásra is indulhatunk vele..

Mi jót tett a vasút?

A vasútvonalat zöldségszállításra használták, de ellátta répával a nagyszombati, a diószegi és a surányi cukorgyárat is. Ám személyi forgalmat is lebonyolított! Nagyrészt középiskolás diákok és munkások utaztak vele Galántára, Vágsellyére és Szeredre.

Tényleg kályhával fűtöttek a vonatban?

Akkoriban még gőzüzemű vasút működött. A vasúti kocsikban pedig az utasok fűtöttek, a kályhát mindig jól megrakták szénnel. Ugyan a vasútnak volt elég pénze – az 1800-as évek végén járunk –, hisz akkoriban az érsekújvári állomáson cigányzenekar játszott, mikor a szerelvény beérkezett; de a fűtést az utasokra hagyták. De nem csak itt, mindenhol az utasok fűtöttek. A harmadosztályú kocsikban még az ötvenes-hatvanas években is így volt. (Fogjuk még emlegetni ezeket a széntüzelésű kályhákat ebben a mai nagy energiamizériában, mikor nincs elég villany és nafta. A mai mozdonyok ugyanis ezzel működnek.)

indul-a-csango-gozos.jpg
A peredi nosztalgiajárat, ahol a kalauz még jegyet lyukaszt: Darázs László ötlete nyomán indult idén is a gőzös.

A Csángó nem Bolhás, a Bolhás nem Csángó!

A Csángó először gőzmozdony volt, később ugyanígy hívta a népnyelv az utódját is, a dízelt. A kis piros mozdonyt a hatvanas években kezdte gyártani a Škoda, a motor egyszerű mechanikus erőátvitellel működött... Azt mondják, a vonat nem vár – de a Csángó igen! A diákok és a munkások nagyon szerették a Csángót, mert a késve érkező pozsonyi szerelvényt mindig bevárta... Sok újságíró és Pozsonyban tanuló egyetemista járt a vonattal: ezért is olyan eleven az emléke. Vágsellye, Deáki, Pered, Zsigárd, Vágfarkasd, Negyed volt az a hat település, melyeket összekötött a jószomszédi viszony – na, meg a Csángó. Vagyis mára inkább csak az emléke...

Igazábólkét vonat járt a Vágsellye–Negyed vasútvonalon: a másik a Bolhás volt. A kis piros Csángó napközben, a Bolhás pedig reggelente szállította az utasokat. Bár a Csángót már évekkel ezelőtt elszállították, mégis lencsevégre tudtuk kapni: Darázs László terepasztalán ugyanis ott díszeleg a híres piros vonat, csak mini kivitelben...

indul-a-csango-modell.jpg
A Csángó kicsinyített modellje

A Bolhás Negyedből indult, s hat órára ért Pozsonyba. Böszme nagy mozdony volt, hatalmas vagonokkal, zihált és fújtatott, mint egy megvert ló. Darázs László szerint azért hívhatták Bolhásnak, mert mindig zsúfolt volt, bolhát lehetett rajta kapni.

A gőzmozdony a hatvanas évekig zakatolt, aztán örökre elrobogott – s jött helyette a dízel. Az emberek azt is szerették, mert híven szolgálta őket. Az oda-vissza robogó vonatok 2010-ig jártak Vágsellye és Negyed között. Aztán az illetékesek úgy döntöttek, lezárják a vasútvonalat. Hiába kérték később petícióban az érintett mátyusföldi falvak és Vágsellye városa az újraindítást, süket fülekre találtak. Ám a gőzösök emlékét minden évben felelevenítik a peredi Csángó és Campus társulások: a valamikori „Csángó“ vasútvonalon ilyenkor gőzmozdonyokat indítanak.

Kórósi Lilla
Kapcsolódó írásunk 
Cookies