A különböző diéták között kiigazodni nem könnyű. Mert van divat a diétában is! Egy életen át egyetlen diétát tartani ugyanis lehetetlen. Emellett mindig szeretünk kipróbálni valami újat. Idén vajon melyik diétával lehetünk karcsúbbak és boldogabbak? – kérdezzük.

Akinek több kiló feleslege van, az kezdje életmódváltással. Az ilyen embernek egy spártai étrend és feszesítő fitneszprogram nem elég. Az átálláshoz még mindig Antónia Mačingová, a volt szlovák tévébemondó Egye magát karcsúra! című könyvét ajánljuk. A némely betegségek esetében kifejezetten javallott ketogén és a paleo diéta is hatásos – és teljes váltást ígér, főleg, ha testedzéssel párosítjuk. Szendi Gábor paleós könyveinek és magazinjának is komoly rajongótábora van nálunk, önkéntes főzőklubok népszerűsítik a paleo diétát.

divatos-dietak-kezdo.jpg
(© Crudo, Paula Sanchez, Andres Caicedo)

A bikinimustra által ösztönzött diéták, persze, nem ennyire komolyak, és nem is ígérnek többet, mint hogy pár hét után megszabadítanak bennünket három-négy felesleges kilótól. 

A sárga álom

Ma már nem a fogyás az első számú cél, sokkal fontosabbnak tartjuk a test és a lélek harmóniáját. A bennfentesek egyre inkább hangsúlyozzák: az is fontos, hogy a szóban forgó diéta milyen hatással van az emberi lélekre. A meditáció és önnön testünk, lelkünk beható vizsgálata már régen nemcsak a jóga jelszava, hanem minden testedzés elválaszthatatlan része. Ami a lelket gyógyító ételeket illeti, nem a szuperélelmiszerek kerülnek előtérbe: újabban megengedett a sült csirke és a tortaszelet is kedvenc cukrászdánkban. A jó hangulatot a légzés és a sárga szín intenzív „nézegetése” is segítheti (legalábbis a kínai orvoslás szerint). Ha túl elvontnak érezzük, hogy egy szimpla színt nézegessünk, próbáljuk meg felidézni a ragyogó, napfényes tavaszi rét látványát – mert állítólag a sárga szín erősít, kedvezően hat az idegrendszerre, és erősíti az izmokat.

Tiszta belek

A Kelet rajongói már régóta a belek tisztítását ajánlják (vagyis a bélmosást). Szerintük a belek tisztasága hatással van hangulatunkra is. Míg az alapos bélmosást csak szakember felügyelete alatt tanácsos végezni, kisebb béltisztítással már otthon is próbálkozhatunk. Elég annyi, hogy napi italaink egy részét gyógyvizekkel váltjuk ki. A keserűvíz olyan sókat tartalmaz, amelyek természetes hashajtó gyanánt működnek. Hatásuk más, mint a gyógyszeres hashajtóké, mert fellazítják a bél tartalmát. A szulfátok méregtelenítik a szervezetet, a magnézium pedig valóságos csodát művel az arcbőrrel.

Az ételed legyen az életed! A szakértők szerint a fogyás nyolcvan százalékban az étkezésen múlik, és csak húsz százalékban a mozgáson. Hiába mozgunk többet, ha túlesszük magunkat. A mozgásnak mégis fontos szerepe van, mert a helyesen elvégzett tornagyakorlatok a lelket is erősítik. És az ideál még mindig a jó tónusú, feszes test

Flexibilis diéta, avagy szélsőségek nélkül

Az utóbbi tíz évben 350%-kal emelkedett a vegetáriánusok és vegánok száma, számolt be nemrégiben egy angol felmérés. Nálunk is egyre több a divatvegán: az éttermek vezetői legalábbis ezt jelezték egy szlovákiai konferencián. A húsok és húskészítmények fogyasztását ma már sokan nem a meggyőződésük miatt vetik el (mert sok vegán a húst az ördög művének tartja). Inkább annak alapján, hogy megtapasztalták: a könnyű zöldségételek fogyasztása után az embernek kellemesebb a közérzete. A vegánság és a vegetáriánus étkezés hátránya, hogy pusztán növényi táplálékkal meglehetősen nehéz bejuttatni a szervezetbe mindazokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van. A vegetáriánusok ezért gyakran vérszegénységben szenvednek, szervezetüknek hiányzik az állati fehérje, és sok vegetáriánusnak magas a koleszterinszintje, mert a húst zsíros sajtokkal helyettesítik.

Meg kell fontolni, mit rakunk a tányérunkra, ezért ma a legtöbb ember a flexibilis diéta felé hajlik. Ez azt jelenti, hogy nagyrészt zöldséget fogyasztanak, de ha a kedvük és a szervezetük úgy kívánja, megesznek egy nagy szelet friss hazai húst is. (A Kínából ideutaztatott, kékre fagyasztott csibék csak a menüs éttermek kedvencei.) Mert a táplálkozásban is egyre inkább a minőségen van a hangsúly. A főzésben megengedett a jó minőségű állati zsír, a vaj használata is, sőt, a vörös húsokat, a minőségi marhahúst is rehabilitálták.

elofizetes_uj_no_0.png

Az agy is izom

Szardínia szigete Európa egyik legismertebb kék zónája. Ezen a területen sok ember életkora meghaladja a száz évet. Ennek egyik oka az, hogy a tenger mellett lakók helyi ételekkel táplálkoznak. A földközi-tengeri étrend elősegíti a hosszú életet, sőt, véd az Alzheimer-kór ellen. S ami a jó hír: mi itt, Közép-Európában is meg tudjuk honosítani a szardíniai étkezés alapelveit. Iktassunk be étrendünkbe olyan ételeket, amelyek beindítják az agy motorját. Ezek közé tartoznak a friss levélzöldségek és általában minden zöldféle, továbbá a bogyós gyümölcsök, a diófélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, a halak, a napraforgóolaj, a jó, biodinamikus bor (persze észszerű mennyiségben). Mert mit nem visznek túlzásba Szardínia szigetén? A vörös húsok, a margarinok, a kövér sajtok, az édességek és a rántott húsok fogyasztását, és inkább a zöld színű ételekre és a szigeten honos állatok és halak húsára esküsznek.

Az időszakos böjt

A hosszan tartó böjtölés veszélyes, a rövid böjt viszont nagyon hasznos a szervezetnek. Ezek közé tartozik a 16/8-as böjtölés, ami azt jelenti, hogy egy napon belül 16 órán keresztül egy falatot sem eszünk, az evést a fennmaradó 8 óra hosszára időzítjük. Például: reggel megiszunk egy pohár citromos vizet, délben egy alacsony kalóriatartalmú ebédet eszünk, azután jön a vacsora. A következő adag étel tizenhat órával később, másnapra tolódik.

A tizenhat szabad óra alatt a szervezet megpihen, nem terheli az emésztés, beindulhatnak a gyógyító folyamatok. Ez a böjt energiát ad a szervezetnek, és közben természetesen a testsúlyunk is csökken. A 16/8-as diétát három héten keresztül tarthatjuk, legjobb a tavaszi méregtelenítő időszak alatt.

A varázserejű kakaó

Micsoda hír! Egy kis túlzással kijelenthetjük, hogy a kakaó hatásában a második avokádó – írják ma a divatos egészségmagazinok. Több kiváló egészségügyi hatása van: magnéziumot tartalmaz, ami elősegíti az idegrendszer optimális működését, depresszióellenes hatású, azaz szuperélelmiszer! De vigyázat, ezekkel az előnyös hatásokkal csak a nyers kakaópor vagy a szárított kakaóbab rendelkezik. A tejcsokoládé a sok jó hatást nélkülözi, mert a tej meggátolja az antioxidánsok felszívódását. A szokásos kakaótartamú édességek továbbra is hizlalnak.

–varga, nagyvendégi–
Cookies